Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Anthonius van Café Rembrandt (31): ‘Live muziek in de kroeg is een echte sfeermaker’

Aangeboden door Café Rembrandt 7 november 2018

Deze week in Ondernemer uitgelicht: Anthonius Johannes (A.J.) van café Rembrandt aan de Morsstraat. Deze geboren Leidenaar runt sinds vijf jaar café Rembrandt en heeft er inmiddels een muziekcafé van gemaakt. Wij wilden er alles over weten!

Even voorstellen

Zoals altijd beginnen wij met een klein voorstelrondje. ”Mijn naam is Anthonius Johannes, ik ben geboren en getogen in Leiden. Ik heb na mijn middelbare school een sportopleiding gedaan, maar daarna ben ik weer heel iets anders gaan doen: ik ging op kantoor werken. Ook dat bleek niet helemaal mijn ding en toen ben ik van horeca mijn beroep gaan maken,” vertelt A.J. Ook zijn vrouw is ondernemer, zij heeft de winkel Leuke Zaak aan de Nieuwe Rijn. Samen met haar heeft hij een zoontje van vijf maanden oud.

Beeld: café Rembrandt

Café Rembrandt

Café Rembrandt is tegenwoordig een geliefde plek om een biertje te doen, (live) muziek te luisteren en te darten. De meeste Leidenaren zullen echter nog weten, dat het er vroeger heel anders uitzag. Toen was Café Rembrandt een soort koffiehuis. ”Veertig jaar geleden werkte mijn vader bij Café Rembrandt, hij heeft 25 jaar als barman gewerkt. Als klein kind kwam hier ik heel veel over de vloer,” vertelt A.J. ”Toen ik het café overnam wist ik meteen dat ik er een kroeg van wilde gaan maken. Een kroeg ligt veel meer in mijn straatje, dan een koffehuis,” vertelt A.J. Ook over twee andere dingen was hij erg zeker: ”Darten en muziek, dat moest er sowieso inkomen.”

Darten

Dat darten wordt in Café Rembrandt heel serieus aangepakt. ”Wij hebben hier twee dartteams op het hoogste niveau, namelijk eredivisie,” vertelt A.J. ons. ”Er komen hier vaak bekende dartspelers, bijvoorbeeld Roland Scholten.” Ook wordt er jaarlijks een dartcompetitie georganiseerd, waarvoor teams zich kunnen opgeven. ”Het is leuk om te zien hoe fanatiek mensen daarin zijn, maar het is natuurlijk ook gewoon heel gezellig.”

‘Ik vind het belangrijk om Leidse muzikanten een podium te geven’

Live muziek op zaterdag

Muziek is ook belangrijk in café Rembrandt en het is daarnaast een grote hobby van A.J. ”Ik luister graag rock, maar ook ‘foute’ Nederlandse hitjes kan ik waarderen. Rubberen Henkie vind ik bijvoorbeeld te gek, dat is één van de huisbands hier. De bands die hier spelen boek ik zelf. Elke zaterdagavond is er live muziek. Live muziek zorgt echt voor sfeer. Daarnaast wil ik graag muzikanten uit de regio steunen, hun letterlijk een podium geven.” Een mooi streven, vinden wij! Wij vragen ons wel af: vergist hij zich wel eens in de muzikanten die hij boekt? A.J. lacht een beetje: ”Ja, soms blijkt een band live toch niet zo goed als ik dacht. Maar ik laat ze wel altijd netjes hun set afmaken. Alleen een tweede boeking zit er dan niet in.”

Beeld: café Rembrandt
Beeld: café Rembrandt

Toekomstplannen

Van live muziek naar toekomstmuziek: hoe ziet A.J. de toekomst van Café Rembrandt voor zich? ”Café Rembrandt bestaat natuurlijk al heel erg lang en mensen zien het vaak echt nog als een koffiecafé. Ik zou het heel leuk vinden als het nieuwe publiek ons ook weet te vinden en blijft terugkomen. Dat we echt een stamkroeg worden voor muziekliefhebbers en darters. Ik vind het heel tof dat wij nu voor sommige studenten al de stamkroeg zijn. Want dat vind ik het leukste aan dit werk: al die verschillende mensen om mij heen.”


Meer over Café Rembrandt ontdekken?

Café Rembrandt cafés

Geopend10:00 - 02:00

Morsstraat 49-51, Leiden

Bekijk meer:cafés

Lees ook:

Rubberen Henkie

Dolle boel! Een interview met de mannen achter Leidse band Rubberen Henkie

Het kan niet anders of jij hebt deze vier mannen wel eens op een podium gezien. De tributeband Rubbe...