Achter de gesloten deuren van de Wibar: ‘Creativiteit houdt ons overeind’
Op plekken waar het normaal gesproken bruist in Leiden, is het nu stil. Wat gebeurt er achter de gesloten deuren…
Op plekken waar het normaal gesproken bruist in Leiden, is het nu stil. Wat gebeurt er achter de gesloten deuren van kroegen en clubs? Samen met de Leidse Nachtraad, een collectief dat zich inzet voor het nachtleven in onze stad, gaat indebuurt op bezoek bij deze stille plekken. We praten over ‘de moed erin houden’ en over plannen voor ‘als we weer mogen’. Deze week praten we met Leontine, hoofd programmering bij Gebr. de Nobel.
Voor de crisis probeerde Leontine dagelijks zoveel mogelijk toffe acts naar Leiden te halen. Voor de grote zaal speurde ze naar grote popacts, voor de kleine zaal naar nieuwe talenten. Maar, in een jaar tijd is de invulling van haar dag flink veranderd.
“Niemand wist wat er nou eigenlijk op ons afkwam en zeker niet hoe lang het zou duren.” Zelf zat Leontine op de bewuste dag in maart in Parijs voor een concert van Madonna dat een dag van tevoren werd gecanceld. Op de terugweg stond haar telefoon inmiddels ook roodgloeiend: “Er stond zelfs al een band binnen, die moesten we weer wegsturen.”
“Gesprekken met boekingskantoren gingen toen nog over ‘wat gaat er volgende week gebeuren, gaat de show van mijn band nog wel door?’. Een maand later kwam pas het besef dat dit een stuk langer zou duren. Uiteindelijk heb ik veel artiesten moeten afzeggen waarvan ik heel blij was, dat ik ze had kunnen boeken.”
De eerste weken van de lockdown stonden voor het team van de Gebr. de Nobel dus vooral in het teken van cancelen en bezoekers hun geld teruggeven. Maar ook in de maanden daarna heeft het – toch wel iets geslonken – team niet stilgezeten: er zijn klusjes opgepakt die al jaren lagen te wachten. Zo is de grote zaal helemaal opgeknapt, de backstage-ruimte geschilderd en staat de foyer als volgende op de opknapplanning. “Als we straks weer open mogen, is er voor de bezoekers dus genoeg nieuws te ontdekken en te zien.”
Wanneer dat is, durft Leontine ook niet te zeggen: “Ik hoop dat we dit najaar open kunnen gaan. Je leeft van persconferentie naar persconferentie. In deze tijd moet je ad hoc inspelen op de situatie. Gelukkig zij we als organisatie heel veerkrachtig. Dus als het kan, gaan we er meteen vol voor.”
“Het is nog maar de vraag hoe de muziekwereld er dan uitziet. Ik vrees dat sommige bands het niet overleven omdat ze door financiële misère niet meer door Europa kunnen toeren. Boekers proberen inmiddels wel tours op te zetten voor eind dit jaar en begin volgend jaar, daar haal ik zelf ook een hoop inspiratie en hoop uit. Je probeert toch steeds weer dat enthousiasme erin te houden. Er zijn maanden geweest dat je bijna geen contact kreeg met boekingskantoren en artiesten, mensen zagen het niet meer zitten. Nu is er weer een opleving.”
De manier van samenwerken binnen de muziekwereld is volgens Leontine ook flink veranderd: “Er is meer begrip en steun. Normaal werd er een prijs neergelegd en was het take it or leave it. Nu kijken we samen naar de mogelijkheden. Iedereen moet water bij de wijn doen. En die samenwerking levert mooie dingen op. Zo zie je dat het dus niet alleen maar gaat om geld. Natuurlijk moet je je hypotheek betalen, maar de liefde voor muziek is groter dan dat.”
“De eerste maand dat alles weer ‘normaal’ is, wordt het één groot feest. Ik vrees dat je dan in één weekend op tien verschillende plekken dezelfde feestjes krijgt. Maar, ik denk dat mensen daarna snel beseffen dat ze dit niet meer gewend zijn en uitgeput raken. Wat goed is, want misschien maken we daardoor straks veel bewustere keuzes in wat we wel en niet willen doen. En ook wat we wel en niet willen organiseren.”
“Voorheen vlogen we de wereld over alsof het niets was en konden we naar twintig festivals per zomer. Zelf was ik ook bijna nooit een avond thuis. Nu denk ik weleens: hoe moet ik dat straks allemaal weer gaan doen?”
Voorlopig is dat nog een ‘zorg’ voor de toekomst. Komende maand staan de Parels van Leiden op het programma van de Gebr. de Nobel. Een project waarbij de grote zaal wordt opengesteld voor lokale acts. “Met de subsidie die we hebben gekregen, wilden we iets goeds doen. Nu bieden we acts, die daar zelf het geld niet voor hebben, een prachtige plek waar ze een stream kunnen opnemen. Die beelden kunnen ze gebruiken voor een videoclip of ep-release bijvoorbeeld. Het moet natuurlijk wel binnen de maatregelen kunnen, daarom beginnen we pas in maart. We hopen dat dan weer iets meer mag.”
Aangeboden door Alliander
Aangeboden door Verfhandel Van Laar Leidschendam
In onze gids
Populaire rubrieken