Achter de gesloten deuren van Gebr. de Nobel: ‘De liefde voor muziek is groter dan de crisis’

Beeld: de Leidse Nachtraad

Op plekken waar het normaal gesproken bruist in Leiden, is het nu stil. Wat gebeurt er achter de gesloten deuren van kroegen en clubs? Samen met de Leidse Nachtraad, een collectief dat zich inzet voor het nachtleven in onze stad, gaat indebuurt op bezoek bij deze stille plekken. We praten over ‘de moed erin houden’ en over plannen voor ‘als we weer mogen’. Deze week praten we met Leontine, hoofd programmering bij Gebr. de Nobel.

Voor de crisis probeerde Leontine dagelijks zoveel mogelijk toffe acts naar Leiden te halen. Voor de grote zaal speurde ze naar grote popacts, voor de kleine zaal naar nieuwe talenten. Maar, in een jaar tijd is de invulling van haar dag flink veranderd.

Gecanceld

“Niemand wist wat er nou eigenlijk op ons afkwam en zeker niet hoe lang het zou duren.” Zelf zat Leontine op de bewuste dag in maart in Parijs voor een concert van Madonna dat een dag van tevoren werd gecanceld. Op de terugweg stond haar telefoon inmiddels ook roodgloeiend: “Er stond zelfs al een band binnen, die moesten we weer wegsturen.”

“Gesprekken met boekingskantoren gingen toen nog over ‘wat gaat er volgende week gebeuren, gaat de show van mijn band nog wel door?’. Een maand later kwam pas het besef dat dit een stuk langer zou duren. Uiteindelijk heb ik veel artiesten moeten afzeggen waarvan ik heel blij was, dat ik ze had kunnen boeken.”

Handen uit de mouwen

De eerste weken van de lockdown stonden voor het team van de Gebr. de Nobel dus vooral in het teken van cancelen en bezoekers hun geld teruggeven. Maar ook in de maanden daarna heeft het – toch wel iets geslonken – team niet stilgezeten: er zijn klusjes opgepakt die al jaren lagen te wachten. Zo is de grote zaal helemaal opgeknapt, de backstage-ruimte geschilderd en staat de foyer als volgende op de opknapplanning. “Als we straks weer open mogen, is er voor de bezoekers dus genoeg nieuws te ontdekken en te zien.”

Wanneer dat is, durft Leontine ook niet te zeggen: “Ik hoop dat we dit najaar open kunnen gaan. Je leeft van persconferentie naar persconferentie. In deze tijd moet je ad hoc inspelen op de situatie. Gelukkig zij we als organisatie heel veerkrachtig. Dus als het kan, gaan we er meteen vol voor.”

Veranderingen binnen de muziekwereld

“Het is nog maar de vraag hoe de muziekwereld er dan uitziet. Ik vrees dat sommige bands het niet overleven omdat ze door financiële misère niet meer door Europa kunnen toeren. Boekers proberen inmiddels wel tours op te zetten voor eind dit jaar en begin volgend jaar, daar haal ik zelf ook een hoop inspiratie en hoop uit. Je probeert toch steeds weer dat enthousiasme erin te houden. Er zijn maanden geweest dat je bijna geen contact kreeg met boekingskantoren en artiesten, mensen zagen het niet meer zitten. Nu is er weer een opleving.”

De manier van samenwerken binnen de muziekwereld is volgens Leontine ook flink veranderd: “Er is meer begrip en steun. Normaal werd er een prijs neergelegd en was het take it or leave it. Nu kijken we samen naar de mogelijkheden. Iedereen moet water bij de wijn doen. En die samenwerking levert mooie dingen op. Zo zie je dat het dus niet alleen maar gaat om geld. Natuurlijk moet je je hypotheek betalen, maar de liefde voor muziek is groter dan dat.”

Bewuster keuzes maken

“De eerste maand dat alles weer ‘normaal’ is, wordt het één groot feest. Ik vrees dat je dan in één weekend op tien verschillende plekken dezelfde feestjes krijgt. Maar, ik denk dat mensen daarna snel beseffen dat ze dit niet meer gewend zijn en uitgeput raken. Wat goed is, want misschien maken we daardoor straks veel bewustere keuzes in wat we wel en niet willen doen. En ook wat we wel en niet willen organiseren.”

“Voorheen vlogen we de wereld over alsof het niets was en konden we naar twintig festivals per zomer. Zelf was ik ook bijna nooit een avond thuis. Nu denk ik weleens: hoe moet ik dat straks allemaal weer gaan doen?”

Parels van Leiden

Voorlopig is dat nog een ‘zorg’ voor de toekomst. Komende maand staan de Parels van Leiden op het programma van de Gebr. de Nobel. Een project waarbij de grote zaal wordt opengesteld voor lokale acts. “Met de subsidie die we hebben gekregen, wilden we iets goeds doen. Nu bieden we acts, die daar zelf het geld niet voor hebben, een prachtige plek waar ze een stream kunnen opnemen. Die beelden kunnen ze gebruiken voor een videoclip of ep-release bijvoorbeeld. Het moet natuurlijk wel binnen de maatregelen kunnen, daarom beginnen we pas in maart. We hopen dat dan weer iets meer mag.”

Gebr. de Nobel

Marktsteeg 8, 2312 CS Leiden

Meer informatie

Lees ook:

Gebr. de Nobel

Marktsteeg 8, 2312 CS Leiden

Meer informatie

Gebr. de Nobel

Marktsteeg 8, 2312 CS Leiden

Meer informatie

Meer in deze categorie

Leidenaren

Ga naar “7 x dingen die je nóóit tegen een Leidenaar moet zeggen”

7 x dingen die je nóóit tegen een Leidenaar moet zeggen

Ga naar “Lekker bankhangen! Er komt een serie over Leiden en die wil je zien”

Lekker bankhangen! Er komt een serie over Leiden en die wil je zien

typisch leiden
Ga naar “Leuk volgens local Mart: ‘Een betere ben ik nooit meer tegengekomen’”

Leuk volgens local Mart: ‘Een betere ben ik nooit meer tegengekomen’

In onze gids

Ga naar “Frango’s deli”

Frango’s deli

 • Nieuwe Rijn 49
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 20:00
frango's deli

Nu geopend

Ga naar “IJs van Matthijs – Haarlemmerstraat”

IJs van Matthijs – Haarlemmerstraat

 • Haarlemmerstraat 62-64
 • IJssalons
ijs van matthijs

Nu geopend

Ga naar “Wissem Noten en Delicatessen”

Wissem Noten en Delicatessen

 • Haarlemmerstraat 196
 • Boodschappen
Wissem Noten en Delicatessen

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75”

Alle A-merk pints ijs van € 11,50 voor € 5,75

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “ultimate comfort slip € 11,00”

ultimate comfort slip € 11,00

 • HEMA
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “AH Verse pasta en pastasauzen van € 3,98 voor € 1,99”

AH Verse pasta en pastasauzen van € 3,98 voor € 1,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Alle AH Biologische kaas of zuivel van € 1,05 voor € 0,79”

Alle AH Biologische kaas of zuivel van € 1,05 voor € 0,79

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 25 april 2021
Ga naar “Hangstoel Swing van € 179 voor € 159”

Hangstoel Swing van € 179 voor € 159

 • Xenos
 • Geldig t/m 25 april 2021

Vacatures

Ga naar “Fietskoerier bij MOSS.”

Fietskoerier bij MOSS.

 • MOSS.
 • Parttime
vacature fietskoerier MOSS.

Topper

Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Parttime
Ga naar “Parttimers gezocht bij Cupelicious”

Parttimers gezocht bij Cupelicious

 • Cupelicious
 • Parttime

Topper

Ga naar “Warehouse medewerker”

Warehouse medewerker

 • Luba Uitzendbureau Leiden
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Deliver Rider / Bezorger – Flink Leiden”

Deliver Rider / Bezorger – Flink Leiden

 • Flink B.V.
 • Fulltime/Parttime