Achter de gesloten deuren van De Kroon: ‘Onze doelgroep heeft een veilige plek nodig’
Op plekken waar het normaal gesproken bruist in Leiden, is het nu stil. Wat gebeurt er achter de gesloten deuren van kroegen en clubs? Samen met de Leidse Nachtraad, een collectief dat zich inzet voor het nachtleven in onze stad, gaat indebuurt op bezoek bij deze stille plekken. We praten over ‘de moed erin houden’ en over plannen voor ‘als we weer mogen’. Deze week spreken we Debbie (53), de voorzitter van COC Leiden, waar De Kroon onderdeel van is.
Maar wat doet COC Leiden ook alweer? “COC Leiden komt op voor de belangen van lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, trans- en intersekse personen (LHBTI+’ers)”, vertelt Debbie. “De Kroon is – normaal gesproken – dé plek waar we elkaar zien, ontmoeten, uitgaan (dansen) en andere activiteiten organiseren.”
Wat gebeurt er nu
Tijdens de coronaperiode is alles opgeknapt. Debbie: “De binnenkant is voorzien van een nieuwe lik verf. Verder zijn we ons aan het voorbereiden voor als we open mogen. Het liefste gaan we op zaterdagavond weer open. Dat is normaal gesproken de clubavond met een dj, waarbij je heerlijk kunt dansen.”
Online is niet hetzelfde
De Kroon en COC Leiden hebben een belangrijke maatschappelijke functie, door dicht te zijn is het lastiger om iedereen goed te bereiken. “Voor onze doelgroep is het heel belangrijk dat er een veilige plek is om naartoe te gaan. We zijn een uitgaansgelegenheid, maar ook een plek waar je als doelgroep activiteiten kunt organiseren voor elkaar. Die activiteiten zijn met name gericht op ontmoetingen en dat kan nu niet.”
“Als vereniging proberen we in contact te blijven door nieuwsbrieven, social media en online bijeenkomsten, maar dat is niet hetzelfde. Wat we wel doen om in contact te blijven? Bijvoorbeeld het transcafé, een spelletjesavond of een pubquiz, dit wordt nu online georganiseerd. Maar het blijft lastig, want je bereikt niet iedereen daarmee.”
(Lees verder onder de foto’s)
Verbinding is nodig
Debbie spreekt haar zorgen uit over het sluiten van de horeca. “Wat je nu mist, is de sociale functie. Die verbinding die je normaal gesproken hebt, is nodig. Het maatschappelijke doel moet nu anders worden ingevuld. Dat geldt niet alleen voor ons, maar ook voor alle horeca in de stad. Laten we hopen dat we snel weer open kunnen.”
“Daarnaast hebben we normaal gesproken inkomsten vanuit de horeca, dat is natuurlijk al een tijd weggevallen. We krijgen wel subsidie van de gemeente, maar dat is alleen bedoeld voor onze maatschappelijke activiteiten. Het pand wordt door de omzet gefinancierd. We redden het nog wel even, maar wie weet hoe lang dit nog gaat duren? Hopelijk worden de vooruitzichten beter.”
Plannen voor de toekomst
Om concrete plannen te maken, heeft Debbie nog veel vragen. Bijvoorbeeld: wat kun je organiseren als je weer open mag? “Maar, zodra het allemaal weer kan, wordt het één groot feest. Met een thema, een dj en alles erop en eraan. Dan willen we iets leuks en unieks organiseren waar zoveel mogelijk mensen naartoe komen.”