Leiden

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Martijn (46) werkt met afvalhout: ‘Ik maak supergave nieuwe dingen van oude troep’

Aangeboden door DZB Leiden 17 september 2020

Martijn werkt in de gezamenlijk houtwerkplaats van DZB Leiden (het re-integratiebedrijf van de gemeente) en Stichting Kringloopbedrijf Het Warenhuis waar hout opnieuw gebruikt wordt. Dit betekent dat afvalhout – zoals oude houten meubels – dat ongeschikt is voor de verkoop niet meer in de afvalcontainer belandt. Circulair hout dus. Martijn maakt er nieuwe houtproducten van, die je kunt bewonderen in onze binnenstad. 

De werkplaats heeft een samenwerking met kringloopwinkel Het Warenhuis (onder de naam Circulair Warenhuis verwerken zij nog meer afvalstromen). De houten meubels die te beschadigd zijn om te verkopen, komen binnen bij Martijn: “Ik maak supergave nieuwe dingen van oude troep. Het hout wordt ontdaan van lak in de werkplaats, maar ook verzaagd en geschaafd tot nieuwe, afgewerkte houtdelen. Zo kunnen we nieuwe producten maken van afvalhout. Zoals nieuwe meubels, tafelbladen of het mussenhotel in het Singelpark. Dat is heel leuk om te doen en supermilieuvriendelijk.”

All-inclusive resort voor mussen

Martijn is supertrots dat hij heeft meegewerkt aan een onderdeel van het Singelpark: “In het vernieuwde Blekerspark maakten we een soort all-inclusive resort voor mussen: een grote stalen ring met daarin vogelhuisjes. Deze mussenhuisjes maakten wij van gerecycled hout. De rest van de ring is opgevuld met riet waar insecten in wonen. In dit mussenhotel kunnen de mussen dus wonen, zich voortplanten én eten. Het Japanse teken op het mussenhotel betekent trouwens ‘mus’.”

(Lees verder onder de foto’s)

Mussenhotel (Beeld: DZB Leiden)
Mussenhotel (Beeld: DZB Leiden)
Blekerspark (Beeld: DZB Leiden)

Bibliotheek en Lakenhal

Martijn en zijn collega’s maken in de werkplaats veel meer nieuwe houtproducten van oude meubels: “Denk bijvoorbeeld aan boekpresentatietafels en leestafels voor de bibliotheek in Leiden. En voor de nieuwste expositie in Museum de Lakenhal maken we nu banken van gerecycled hout. Superleuk!”

Bijna geen eigen afval

Om de afvalstroom van de werkplaats zo beperkt mogelijk te houden, wordt het hout dat over is gebruikt voor kleine houtproducten. “Resthout verzagen we als snijplanken en hapjesplanken, onderzetters, kaarsenstandaarden, lampenvoeten en meer. Deze producten verkopen we dan weer bij Het Warenhuis.”

“De duurzaamheid zit ook in de mensen: hoe je op menselijk vlak een duurzame samenleving creëert.”

Eigen traject

Het ging Martijn niet altijd voor de wind. Hij werkt nu met plezier in de werkplaats, waar mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt werken. Maar voordat hij dit werk deed, heeft hij dit traject ook zelf doorlopen. “Tegelijkertijd met mijn scheiding was ik mijn werk, inkomen en huis kwijtgeraakt. Later kwam ik hierdoor met een burn-out thuis te zitten.”

Match gevonden

Door zijn technische achtergrond, opleiding en ervaring kwam Martijn als onderdeel van zijn re-integratietraject terecht bij de houtwerkplaats van de Groendiensten van DZB Leiden. Hij werkte hard aan zijn ontwikkeling en heeft inmiddels een betaalde baan bij het Warenhuis. Nu helpt hij zelf mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om zich te ontwikkelen.

Mensen helpen

Martijn vindt mensen helpen het allerleukste aan zijn werk: “Ik help graag mensen waarvoor een reguliere baan niet voor het grijpen ligt. Dingen leren aan mensen in de praktijk, mensen trainen zelf bezig te zijn met machines om dingen te maken en mensen meenemen in het denkproces, geven mij veel voldoening.”

“Het gaat dus niet alleen om wat je allemaal opnieuw kunt maken van houtafval”, besluit Martijn. “De duurzaamheid zit ook in de mensen. Hoe je op menselijk vlak een duurzame samenleving creëert.”

DZB Leiden werkplaats
Martijn in de werkplaats (DZB Leiden)

Meer lezen van DZB Leiden?

Ecotuin DZB Miquel

Miquel werkt in de Leidse Ecotuin mét landwinkel waar het om méér draait dan alleen de mooie tuin

Achter de Wassenaarseweg ligt de Ecotuin van DZB Leiden (het re-integratiebedrijf van de gemeente). ...

Van topkok tot leermeester: Ton werkt bij De Stal aan een wereld waarin iedereen meedoet

Jarenlang zwaaide Ton van ’t Hof (61) de scepter in zijn gerenommeerde Haagse sterrenrestaurant Les ...
DZB Sligro John 2

MBO-praktijkleren: John vertelt waarom dit voor hem dé manier was om te leren

Hè, kun je delen van een mbo-opleiding halen zonder naar school te gaan? Dat kan: DZB Leiden (het re...

Deze bijdrage wordt je aangeboden door DZB Leiden. Meer over DZB Leiden ontdekken?

DZB Leiden dienstverlening

Le Pooleweg 11, Leiden

Bekijk meer:dienstverlening