Binnenkijken bij Martin en Werner: ‘Het is hier net een vakantiepark!’

Werner (l.) en Martin (r.) vinden rust in hun waterwoning / Foto: Fiona Langerak-Hessels

IJsselstein staat vol mooie woningen. En wat van die huizen een thuis maakt, zijn de bewoners. Martin en Werner verhuisden in 2011 naar hun woning in Zenderpark. Door de vijver die ze met acht buren delen, voelt het voor hen nog steeds als een vakantiewoning. “We noemen het weleens Centerparks.”

Dit is een herpublicatie van een eerder geschreven artikel voor indebuurt

Als Martin de deur opent, valt meteen het plafond in de hal op. Alsof je binnenkomt onder een sterrenhemel! “Leuk hè?” glundert Martin. “Wij vielen hier meteen voor bij de bezichtiging. En toen we de woonkamer binnenkwamen, waren we door de vijver al helemaal verkocht.” Ik heb mijn jas nog niet uit, maar we staan al honderduit te kletsen. Gelukkig is daar Werner, die even wat rust brengt en heerlijke koffie zet.

Iedereen een vijver in de tuin

“Nu weet je ook meteen de rolverdeling hier”, lacht Martin. “We hebben een kookclub en als iedereen hier komt, zorg ik voor het entertainment en Werner voor de innerlijke mens.” We nemen plaats aan een enorme eettafel, die in een lichte hoek van de woonkamer staat. Aan twee kanten is glas, en dat geeft mooi zicht op de waterpartij in de achtertuin. “Deze tafel hebben we op maat laten maken. We wisten precies wat we wilden, maar het was niet te vinden”, vertelt Werner. Martin vindt het een heerlijke plek om thuis te komen: “We kijken lekker uit over het water, zo kun je een beetje voor je uit mijmeren…”

Niet zwemmen, wel schaatsen

De vijver is gezamenlijk bezit, met de buren zorgen Werner en Martin voor het onderhoud ervan. “Niemand kan erbij, hij hoort echt bij onze woningen”, zegt Martin. “Met kerst zet ik samen met een buurman een grote kerstboom in het midden op, dat trekt wel bekijks van de mensen op het wandelpad.” Zwemmen is er verboden, maar dat is met 40 centimeter diepte ook niet echt haalbaar. “Toen het vroor, hebben we er wel even op gegleden. Luxe toch, het is net een vakantiepark!”

Tekst loopt door onder foto’s

Hogere bank

Ze zijn ruim 27 jaar samen, en in die tijd hebben ze al geregeld iets aan hun interieur veranderd. “We hebben gelukkig wel dezelfde smaak ontwikkeld, maar na een tijdje zien of willen we toch wat anders. ”Er staan best wat oude bankstellen van ons bij vrienden”, vertelt Martin. De bank die er nu staat, is nog relatief nieuw. Martin: “We hadden een hele fijne bank, maar ik vond hem op een gegeven moment te laag. We worden er niet jonger op hè!” Werner vult aan: “Dan zitten we dus lekker op de bank en begint Martin: ‘Zeg, vind jij ook niet dat de bank een beetje te laag is?’ Nou dan weet ik alweer hoe laat het is!” Er kwam een hoger, dieporanje leren exemplaar te staan, waar ze heel blij mee zijn, en dat perfect past bij de stoelen bij de eettafel.

Combinatie van oud en nieuw

Naast de sterrenhemel in de hal, en de waterpartij buiten, is er nóg een blikvanger in de woonkamer: het fotobehang. We zien Utrecht aan het begin van de vorige eeuw. Werner zocht en vond het statement voor aan de muur: “Ik was op zoek naar een nostalgisch beeld. En het liefst van Utrecht, omdat we alle twee veel van de stad houden. De kleuren passen goed bij ons interieur, het hoeft niet te knallen van ons. We hebben een redelijk landelijke smaak, die we combineren met modern, zoals de opgezette dieren uit mijn ouderlijk huis en de stalen kast voor het servies.” Die collectie is van Werner. Martin is iets impulsiever dan Werner, zegt hij: “Ja, ik denk sneller: als je iets mooi vindt, koop het dan! Werner is daar iets terughoudender in, maar zo weet hij wel zeker dat hij echt gelukkig is met zijn aanschaf.”

Tekst loopt door onder foto’s

Elk nadeel…

Hoewel ze niet uit IJsselstein komen, hebben ze het stadje helemaal in hun hart gesloten. “We hadden destijds een optie op een woning in Nieuwegein, dat ging niet door omdat degene die ons huis wilde kopen, dat door omstandigheden niet kon doen. Later vonden we dit huis op Funda, en daar zijn we heel blij om! We hebben heel leuk contact met de buren hier. Met sommigen gaan we fietsen, of naar musea, we eten samen en elk jaar – als het kan – is er een straatbarbecue. We zijn zó enthousiast over IJsselstein dat oude buren uit Nieuwegein nu ook hier zijn komen wonen!”

Favoriete plek

Ze zitten graag aan de lange tafel, vanwege het uitzicht dat met de seizoenen mee verandert. “In het weekend zitten we hier lekker rustig te ontbijten, en sinds we er een mooi boek hebben neergelegd, leren we ook over de geschiedenis van Utrecht”, zegt Martin. Ze willen hier nog heel lang blijven wonen. Wij snappen wel waarom.

Woning van de week

Heb jij het fijnste, mooiste, gekste huis in IJsselstein? En wil je ons daarover vertellen? Laat het ons weten, we komen graag bij je binnenkijken! Ook als je iemand kent die geknipt is voor deze rubriek horen we dat graag.

Lees ook:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Els: ‘Het is alsof ik een geheim park achter mijn huis heb’”

Binnenkijken bij Els: ‘Het is alsof ik een geheim park achter mijn huis heb’

Ga naar “Binnenkijken bij Warsha en Amresh: ‘Dit huis voelt goed, al vanaf het begin’”

Binnenkijken bij Warsha en Amresh: ‘Dit huis voelt goed, al vanaf het begin’

Ga naar “Pieter en Astrid kochten een klushuis: ‘We hebben nu een jacuzzi in de tuin’”

Pieter en Astrid kochten een klushuis: ‘We hebben nu een jacuzzi in de tuin’

Aangeboden door Vereniging Eigen Huis

In onze gids