Toen in IJsselstein de eerste sneltram reed

Sneltram IJsselstein
De eerste Utrechtse sneltram. (Foto: ANP)

Op 17 december 1983 reed de eerste Utrechtse sneltram. Hierdoor konden inwoners van en Nieuwegein sneller en gemakkelijker in de domstad komen. Twee jaar later werd de tramverbinding verlengd naar IJsselstein.

Al tussen 1883 en 1929 was de tram een belangrijk vervoersmiddel in de regio Utrecht. Er reed een paardentram vanuit het stadscentrum naar Zeist en richting het dorp Vreeswijk was er een tramverbinding die via Jutphaas liep. Er hebben op dit traject stoomtrams, tractortrams en paardentrams gereden.

Tram uit het straatbeeld

Vanaf 1 januari 1929 werd de tram ingeruild voor een busverbinding en verdween de tram naar Vreeswijk. Toen twintig jaar later ook de tramverbinding met Zeist werd opgeheven was de tram uit het straatbeeld verdwenen.

De moderne variant

In de jaren 70 ontstonden er rond de stad Utrecht veel groeikernen. Vreeswijk en Jutphaas werden samen Nieuwegein en daar ontstond een gebied met duizenden inwoners. Om de mensen snel van en naar Utrecht te laten reizen, werd er gezocht naar een oplossing die sneller was dan de bus. Hoewel er plannen waren voor een treinverbinding en een trolleybus, werd de goede oude tram weer van stal gehaald, maar nu in de moderne variant.

Tramlijn feestelijk geopend

De NS legde het traject aan voor een sneltram die met enkele tussenstops in een mum van tijd van Utrecht naar het centrum van Nieuwegein reed. Op 17 december werd de tramlijn feestelijk geopend en was de eerste rit tussen Utrecht en Nieuwegein een feit. De tram reed vanaf de tramhalte Moreelsepark bij het centraal station, dwars door het stadshart van Nieuwegein naar de halte Nieuwegein-Zuid, bij het oude Vreeswijk.

Verbinding met IJsselstein

Ondertussen werd er gewerkt aan een verbinding met IJsselstein. Vanuit het centrum van Nieuwegein kwam er een tramlijn naar de Achterveld Later werd de tramlijn doorgetrokken naar IJsselstein-zuid. Daarbij werd er ook gestopt bij de binnenstad van IJsselstein.

Anno 2020 is de tram niet meer weg te denken uit de regio Utrecht. In de stad rijdt sinds 2019 een tram van het centraal station naar het Utrecht Science Park. In het voorjaar van 2021 wordt het mogelijk om vanaf het tramstation op Utrecht CS ook de andere kant op te reizen naar Nieuwegein en IJsselstein.

Meer in deze categorie

Toen in IJsselstein

Ga naar “Niet na 21.00 uur buiten: een jaar geleden ging in IJsselstein de avondklok in”

Niet na 21.00 uur buiten: een jaar geleden ging in IJsselstein de avondklok in

Ga naar “Terug in de tijd! 7 x deze IJsselsteinse beroepen bestaan niet meer”

Terug in de tijd! 7 x deze IJsselsteinse beroepen bestaan niet meer

Ga naar “Toen in IJsselstein: Willem-Alexander kreeg een IJsselsteins paard”

Toen in IJsselstein: Willem-Alexander kreeg een IJsselsteins paard

Koning krijgt paard in IJsselstein

In onze gids