Toen in IJsselstein: 700 jaar stad

700 jaar stad
Foto: HKIJ

In 2010 stond IJsselstein in het teken van zevenhonderd jaar stad. In 1310 kreeg de stad volgens onderzoekers stadsrechten. IJsselsteiners houden wel van een feestje en vierden het jubileumjaar groots.

Helemaal zeker weten doen ze het niet. Documenten die met zekerheid bewijzen dat IJsselstein in 1310 stadsrechten kreeg, zijn er niet meer. Maar alles wijst er op dat in dat jaar de stad IJsselstein is ontstaan. In de middeleeuwen was die status van belang omdat je dan een stadsmuur kon bouwen om jezelf te beschermen tegen aanvallen van buitenaf.

Feest

En dus was het in 2010 feest: de stad bestond zevenhonderd jaar. Het jaar werd geopend met een feest in het Fulcotheater. Op scholen werd extra aandacht gegeven aan de geschiedenis van de stad en overal in IJsselstein werd je geconfronteerd met de historische gebeurtenis.

Carnaval

Traditioneel is carnaval in IJsselstein altijd al één groot feest. In 2010 stond de carnavalsoptocht in het teken van zevenhonderd jaar stad. Het werd een jaar om nooit te vergeten!

 

 

Meer in deze categorie

Toen in IJsselstein

Ga naar “Niet na 21.00 uur buiten: een jaar geleden ging in IJsselstein de avondklok in”

Niet na 21.00 uur buiten: een jaar geleden ging in IJsselstein de avondklok in

Ga naar “Terug in de tijd! 7 x deze IJsselsteinse beroepen bestaan niet meer”

Terug in de tijd! 7 x deze IJsselsteinse beroepen bestaan niet meer

Ga naar “Toen in IJsselstein: Willem-Alexander kreeg een IJsselsteins paard”

Toen in IJsselstein: Willem-Alexander kreeg een IJsselsteins paard

Koning krijgt paard in IJsselstein

In onze gids