Noemie Donk (11) is de vrouwelijke Valentino Rossi: ‘Een jongenssport? Echt niet!’

Noemi Donk
© Rob Mulder

Noemie Donk (11) uit IJsselstein heeft wel een hele stoere hobby: ze rijdt motor. En dat doet ze niet af en toe voor de lol, maar op hoog niveau. Ze is geselecteerd voor de Molenaar NSF100 Cup 2021, een wedstrijd voor de leeftijdscategorie 9 tot en met 14 jaar. Het is voor het eerst sinds jaren dat er weer een meisje in de race is voor deze cup. ”Als ik een opmerking krijg van jongens dat ik aan een ‘jongenssport’ doe, dan krijg ik nog meer motivatie om ze allemaal in te halen.”

Samen met haar broertje Tim (8) probeerde Noemie twee jaar geleden voor het eerst te rijden op een minibike. ”Tim is toen gevallen en vond het al snel niet meer leuk. Ik vond het meteen geweldig. Als ik val, sta ik gewoon weer op.” Het leukste aan haar hobby vindt ze de kick die ze krijgt van het hard rijden. ”Kneesliders vind ik het allerleukst. Wanneer ik in de bocht schuin ga en met mijn knie over de grond slide, dan ga ik nóg sneller.” Bang om te vallen is ze dan ook niet. ”Daar denk ik niet eens over na!”

Stukje asfalt te leen

Om volgend jaar de cup mee naar huis te nemen, moet er natuurlijk getraind worden. Dat doet Noemie vooral in het weekend, omdat ze doordeweeks naar school gaat. ”In de winter train ik vaak op kartbanen en in de zomer op circuits in bijvoorbeeld Assen of Staphorst.” In IJsselstein heeft ze nóg geen plek waar ze lekker kan scheuren. ”Als er iemand voor mij een stukje asfalt heeft waar ik op kan oefenen, dan hoor ik dat graag! Bijvoorbeeld een parkeerterrein van een bedrijf waar ik na sluitingstijd terecht kan.”

Tekst loopt door onder de foto

Noemi Donk motor
© Rob Mulder

”Ik heb net op tijd de lengte van 140 cm bereikt, anders hadden mijn ouders het niet goed gevonden dat ik op een NSF100 zou rijden.”

Groeispurt

Natuurlijk is Noemie niet de enige die de Molenaar NSF100 Cup in de wacht wil slepen. Er zijn nog twintig anderen in de race. En die cup, die win je niet zomaar. Acht dagen lang zijn er wedstrijden; met twee wedstrijden op één dag moet rijden. Dat is nog best even spannend, aangezien Noemie pas net voor de selectiedag van de cup van minibike naar een NSF100 motor is geswitcht. ”Ik heb net op tijd de lengte van 140 cm bereikt, anders hadden mijn ouders het niet goed gevonden dat ik op zo’n motor ging rijden.”

Vrouwelijke Valentino Rossi

Over haar toekomstdroom is Noemie duidelijk: ”Net zo goed worden als motorheld Valentino Rossi en de MotoGP winnen.” Voor het zover is, heeft ze haar zinnen gezet op het gaan naar het vwo. ”Ik wil graag naar een school waar ze topsporters stimuleren.” Aan alle meisjes heeft Noemie nog een laatste boodschap: ”Begin ook met motorrijden. Het is superleuk om jongens in te halen!”

Lees ook:

Meer in deze categorie

IJsselsteiner van de Week

Ga naar “Cor is voorzitter van de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein: ‘Armoede kan iedereen overkomen’”

Cor is voorzitter van de Voedselbank Nieuwegein-IJsselstein: ‘Armoede kan iedereen overkomen’

Ga naar “IJsselsteinse Bram (20) schreef fictief boek over de coronatijd: ‘Ik vroeg de demissionair premier om advies’”

IJsselsteinse Bram (20) schreef fictief boek over de coronatijd: ‘Ik vroeg de demissionair premier om advies’

Ga naar “Judith is vrijwilliger bij theaterstichting Kwibus: ‘Ook zonder ervaring kun je meedoen’”

Judith is vrijwilliger bij theaterstichting Kwibus: ‘Ook zonder ervaring kun je meedoen’

In onze gids