Mysterie opgelost: is het de zendmast Lopik of IJsselstein?
Het is een enorm herkenningspunt en we zijn altijd blij als we hem bij thuiskomst weer zien: de zendmast. Maar…
Dat IJsselsteiners Apeluiers worden genoemd, is allom bekend. Maar er is nog een naam toebedeeld aan IJsselsteiners, een spotnaam. Wij vertellen je er meer over!
Bijnamen van bewoners van een dorp, stad of streek zijn eigenlijk altijd spotnamen en die gaan eeuwen terug. Ze werden gegeven door bewoners van omliggende plaatsen, omdat er rivaliteit was tussen de steden of streken.
De namen zijn uitvergrotingen van zogenaamde karaktereigenschappen van bewoners van een gemeenschap. Pas velen jaren later, toen de spotnamen al bekend waren maar de betekenissen onduidelijk, ontstonden er volksverhalen om de namen te verklaren. Veel spotnamen worden nu als een soort eretitel gebruikt. De eretitel die je veel hoort is Apeluier, maar wij staan dus ook bekend als de Muggenspuiters.
Naast Apeluiers worden IJsselsteiners Muggenspuiters genoemd; een veel gehoorde term voor verschillende stedelingen over de gehele wereld. Vele ook met hetzelfde volksverhaal.
Dat algemene volksverhaal luidt als volgt:
In 1929 zagen dorpelingen rond de kerktoren dichte, zwarte wolken opstijgen. Brand in de kerktoren! De brandweer werd gealarmeerd en toen ze aankwamen bleek dat het geen rook was maar een grote, donkere zwerm muggen, die rond de toren een dansje maakte. De toeschouwers uit andere steden hebben dit verder verteld en zo ontstond de naam Muggenspuiters.
Bert van Zandwijk legt op zijn blog uit wat de betekenis van Muggenspuiters vermoedelijk is: “Ik veronderstel dat muggenspuiter in het moderne Nederlands eigenlijk geschreven zou moeten worden als muggenspuier. Spuien heeft de betekenis ‘opgekropt ongenoegen uiten’. Een muggenspui(t)er is dus een kleinzielig persoon, iemand die zich druk maakt over zaken die eigenlijk niet van belang zijn.”
Klinkt niet echt als een naam die bij IJsselsteiners past, toch?! 😉
In onze gids
Populaire rubrieken