Mysterie opgelost: Waarheen leidt deze weg ter hoogte van Marnemoende?
Als je over de Noord IJsseldijk rijdt, is er ter hoogte van Marnemoende ineens een lang pad dwars door de…
De Nedereindse plas of de Put van Weber? Hoe ken jij de recreatieplas tussen IJsselstein en Nieuwegein? Ken jij het als de Nedereindse plas; een prachtige recreatieplas, waar je gek genoeg niet mag zwemmen? Of als de Put van Weber; de dumpplaats van chemisch afval? Wij lichten je graag het verschil toe tussen de droom en de werkelijkheid van deze veelbesproken plas.
De Nedereindse plas heeft de bijnaam ‘Put van Weber’, maar waarom is dit eigenlijk? Het antwoord is vrij simpel: van 1970 tot 1989 won de firma Weber hier zand, voor onder andere de aanleg van de naastgelegen snelweg. De put die door de zandwinning ontstond, werd een officiële stortplaats voor afval. Er werd legaal én illegaal gestort, zoals licht radioactief ziekenhuisafval, lasplasma en vaten met onbekende chemische inhoud.
Weber is dus verantwoordelijk voor de put, maar niet voor het afval dat hierin werd gedumpt. Ondanks dat is deze onofficiële naam blijven kleven.
De stortactiviteiten stopten in 1992. Vrij snel daarna toverde de put om tot de Nedereindse plas; een mooi recreatiegebied. Een deel van de oever werd ingericht als zandstrand en er werden toilethuisjes geplaatst waar bezoekers zich konden omkleden en douchen. De inwoners van IJsselstein en Nieuwegein hadden toen vast en zeker zin in de zomer; niet meer zwemmen in de vieze Lek, maar in hun eigen recreatiegebied.
Helaas werd hier al snel een halt toe geroepen. Journalisten ontdekten dat de oevers instabiel waren en dat er puin door de bodem omhoog stak. In 1996 heeft de provincie Utrecht om die reden een zwemverbod ingesteld. Tot op de dag van vandaag geldt dit verbod nog steeds.
Hoewel er dus al jaren niet gezwommen mag worden, is de Nedereindse plas toch een favoriete plek voor veel mensen uit IJsselstein en Nieuwegein. Rond de plas lopen fiets- en wandelpaden en er zijn vissteigers. In het moerasgedeelte in het westen spot je vogels bij de vogelkijkwand. Het natuurgebied heeft veel flora en fauna. Zo zie je er in de winter brilduikers, nonnetjes en grote zaagbekken. In het voorjaar en de zomer kun je hier karekieten en rietgorzen zien, en de oeverzwaluwen observeren bij de speciale oeverzwaluwenwand.
Lees verder onder de foto >
Het is een fijne plek om tot bezinning te komen en te genieten van de rust en natuur, maar daarnaast valt er ook op het gebied van sport voldoende te beleven bij de kunstskibaan, wieler- en skeelerbaan en het Mountainbiketraject.
Nee, het compleet afgraven van de Put van Weber zou ruim 200 miljoen kosten. De gemeente heeft dus besloten dat er nooit meer gezwommen mag worden in de Nedereindse plas.
In onze gids
Populaire rubrieken