Mag dat: je lege chipszak bij het plastic afval gooien?

Foto: indebuurt

Regels zijn er genoeg, maar best wel vaak weten we eigenlijk niet zo goed wat er wel of niet mag. Daarom vragen wij ons bij heel veel dingen af, MAG DAT? Met deze week: mag je je lege chipszak bij het plastic afval gooien?

Plastic bij het plastic, papier bij papier en rest bij rest. Zelfs GFT kun je scheiden. Maar hé, waarom moet een drankkarton dan bij plastic en niet bij het oud papier? En waarom moet een kauwgomstrip juist bij het restafval en niet in de PMD-bak? Er zijn een hoop producten die in de andere afvalbak moeten dan je zou verwachten.

Plastic of rest?

Een zo’n twijfelgevalletje is toch wel die lege zak chips. Elke keer als we met een lege zak chips van de bank stappen, twijfelen we: moet ‘ie in de zak met plastic afval of bij het restafval? Spreekt voor zich, toch? Er zit ook aluminium in de zak en dat is geen plastic. Dus bij het restafval natuurlijk!

Tekst loopt door onder GIF

Chips Crying While Eating GIF - Find & Share on GIPHY

Aluminiumlaagje

Voor 1 april 2020 (geen grap) moesten lege zakken chips inderdaad bij het restafval. Dat komt omdat de binnenkant van de zakken van aluminium is. Dat laagje aluminium is ongeschikt voor plastic recycling. Deze regel is veranderd op 1 april 2020. Toen kwam er een nieuwe, landelijke regel. De technieken om dit type afval te verwerken, zijn verbeterd. En nu mag de zak wel bij het plastic!

Plastic

Wil je weten wat je nog meer allemaal bij het plastic mag gooien, check dan de afvalwijzer van de gemeente IJsselstein. Het is trouwens zo dat de chipszak niet met het plastic gerecycled wordt. Volgens de afvalscheidingswijzer van Milieu Centraal worden de zakken uit het ingezamelde plastic verpakkingsafval gehaald en alsnog verbrand (met energieterugwinning).

Lees ook:

Meer in deze categorie

Gemeente

Ga naar “Aantal miljonairs in Nederland toegenomen: zoveel wonen er in IJsselstein”

Aantal miljonairs in Nederland toegenomen: zoveel wonen er in IJsselstein

Miljonairs Ijsselstein
Ga naar “Brandstof duurder en duurder: prijs voor benzine in IJsselstein is flink gestegen”

Brandstof duurder en duurder: prijs voor benzine in IJsselstein is flink gestegen

Aangeboden door Independer

Ga naar “Dezelfde zeven politieke partijen doen weer mee in IJsselstein, Sarah Zandstra (SDIJ) hoort daar niet bij”

Dezelfde zeven politieke partijen doen weer mee in IJsselstein, Sarah Zandstra (SDIJ) hoort daar niet bij

In onze gids