Stephen van LEUT Koffie: ‘Ik kreeg complimenten van Máxima over mijn dubbele espresso’

Stephen Venema. Foto: LEUT

Iedere doordeweekse dag staat Stephen Venema om half vijf ’s ochtends op om de inwoners van regio IJsselstein te voorzien van een goede kop koffie. Dit doet hij vanuit zijn omgebouwde Duitse brandweerwagen op de carpoolplaats in IJsselstein. ”Mensen rekenen erop dat ik er sta met LEUT Koffie. Dat doe ik dan ook: door weer en wind.”

Dit is een herpublicatie van een eerder geschreven artikel voor indebuurt

In 2018 nam Stephen LEUT Koffie over. ”De twee heren die de koffietruck runden, postten een oproep voor overname op Facebook. Ik zat op dat moment al een tijdje in de foodtruckwereld en heb een horeca-achtergrond. Tijdens mijn eerste dag op snuffelstage bij LEUT, was ik direct onder de indruk. Daar, op die carpoolplaats in IJsselstein, zag ik iets gebeuren. De interactie en dynamiek tussen de barista en klant: er heerste een gevoel van saamhorigheid.”

‘Koffie is een verbindende factor’

Dat wilde Stephen maar wat graag voortzetten. ”Ik kwam in een gespreid bedje terecht. LEUT had al een mooie, vaste klantenkring. Wat ook best spannend was, want ik wist natuurlijk niet hoe de mensen op mij zouden reageren.” Maar daar hoefde hij niet lang over in te zitten. ”Er is een grote groep die dagelijks of wekelijks terugkomt. Waardoor dat komt? Ik neem de tijd voor een praatje. Je zou misschien verwachten dat mensen gehaast zijn, omdat ze naar hun werk moeten, maar het tegenovergestelde is waar.”

”Op de carpoolplaats kun je je dag rustig beginnen, met een goede kop koffie en een kletspraatje. Ik vind het supermooi om te zien dat mensen hier met elkaar in contact komen; ook mensen die elkaar normaal gesproken nooit zouden treffen. Koffie is daarin de verbindende factor.”

‘Ik had eigenlijk niet zoveel met koffie’

Als het vaste gezicht van de koffietruck, maakt Stephen wel een paar honderd koffies per dag. De koffiebonen die hij hiervoor gebruikt komen van Cook & Boon, een koffiebranderij uit Breda. ”Het is een Zuid-Amerikaanse blend. Voordat ik LEUT overnam, had ik niet zoveel met koffie. Ik was zelfs geen gepassioneerde amateur, slechts een liefhebber. Nog steeds gaat het mij vooral om wat er om de koffie heen gebeurt, daarmee doel ik op dat stukje verbinding tussen mensen. Uiteraard heb ik inmiddels ook mijn baristacertificaten gehaald, en ben ik nu in mijn vrije tijd ook veel met koffie bezig.”

De koffietruck waarin Stephen iedere doordeweekse dag staat, is een omgebouwde Duitse brandweerwagen uit de jaren ’70. Hiermee staat hij niet alleen op de carpoolplaats in IJsselstein, maar ook op verschillende (foodtruck)festivals, evenementen, feesten en partijen door heel het land. ”Bij de overname waren er al twee oude brandweerwagens beschikbaar. Ik heb daar nog een koffiebakfiets uit de jaren ’50/’60 aan toegevoegd. Dit leek me wel zo handig voor evenementen die binnen of in iemands achtertuin plaatsvinden.”

Dubbele espresso voor Maxima

Over het tofste evenement waar hij ooit de koffie mocht verzorgen, hoeft hij niet lang na te denken. ”Dat was een personeelsevent op paleis Noordeinde. De koninklijke familie zou eigenlijk niet komen, maar toen stond ineens Máxima voor mijn neus. Ze bestelde twee dubbele espresso’s, waarover ze me complimenteerde. Dat was een heel leuk moment”, blikt Stephen terug.

Gaaf: in 2016 startte Stephen foodtruck ‘Gaufre Délice’ met wafellollies. ”Ik spotte een wafellollytruck tijdens een reis in het buitenland. Met mijn wafellollies was ik de eerste in Nederland en stond ik op festivals zoals Mysteryland en De Vrienden van Amstel. Ik hoop dat dat soort mooie evenementen snel weer kunnen plaatsvinden.”

Lees ook:

LEUT | Coffee and tea IJsselstein

Nelson Mandelaplein, 3401 RP IJsselstein

Nu gesloten

Meer informatie

LEUT | Coffee and tea IJsselstein

Nelson Mandelaplein, 3401 RP IJsselstein

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “IJsselsteiner Mathijs zette Thuis uit Eten op: ‘Culinaire gerechten van de beste chefs, in stijl bezorgd’”

IJsselsteiner Mathijs zette Thuis uit Eten op: ‘Culinaire gerechten van de beste chefs, in stijl bezorgd’

Ga naar “Kirsten is kinderslaapcoach: ‘Als geen ander weet ik hoe het is als je baby’tje niet slaapt’”

Kirsten is kinderslaapcoach: ‘Als geen ander weet ik hoe het is als je baby’tje niet slaapt’

Ga naar “Bij Janca en Bodi smul je van cupcakes, macarons en koekjesdeeg: ‘We experimenteren graag met smaken’”

Bij Janca en Bodi smul je van cupcakes, macarons en koekjesdeeg: ‘We experimenteren graag met smaken’

In onze gids