Paul is eigenaar van Wiegand Bruss Optiek: ‘Wie hier stage loopt, blijft plakken’

Foto: Fiona Langerak-Hessels

IJsselstein is een bruisende, ondernemende stad. Dat ontdekte Paul van Grootheest toen hij vijftien jaar geleden stage liep bij Wiegand Bruss Optiek. Hij raakte verknocht aan het stadje en verhuisde met zijn vriendin naar IJsselstein om hier te kunnen werken. Al snel nam hij Wiegand Bruss Optiek over en van die keuze heeft nog steeds geen spijt.

“Ik weet nog dat ik met de tram van Utrecht naar IJsselstein ging. Bij het passeren van Cityplaza in Nieuwegein vroeg ik me af waar ik in vredesnaam terecht zou komen. Toen ik in IJsselstein kwam en de Benschopperpoort doorliep, het stadje in, wist ik: het is hier geweldig.” Paul liep voor zijn opleiding Optometrie drie maanden stage in IJsselstein.

Van Lunteren naar IJsselstein

Na die tijd ging Paul terug naar Lunteren. Daar woonde en werkte hij met plezier, tot in 2011 Frea Wiegand Bruss contact met hem opnam: of hij in IJsselstein wilde komen werken. In eerste instantie zei Paul nee, maar besluit er uiteindelijk toch voor te gaan. Met zijn vriendin – nu vrouw – Lianne verhuisde hij naar IJsselstein.

Liefdevolle steun

“Ik veranderde van gedachten, omdat ik na mijn stage altijd met plezier terugdacht aan IJsselstein. Vanaf mijn vijftiende riep ik al dat ik voor mezelf wilde beginnen. Hier zou ik die mogelijkheid misschien krijgen.” Hij gooide het roer rigoureus om. Want als je de ambitie hebt om een zaak over te nemen, moet je ook laten zien dat je het meent, vindt Paul.

Ze kochten een huis in IJsselstein en zonder er ook maar iemand te kennen, vestigden ze zich hier. “Lianne vond dat best spannend, maar ze heeft altijd achter me gestaan. Ik ben van mezelf niet afwachtend en spring graag in het diepe. Het is fijn als je partner je daarin steunt.” Paul ging aan de slag bij Wiegand Bruss Optiek en na een aantal maanden kwam de overname al ter sprake.

Van collega naar baas

“Ik heb er geen geheim van gemaakt dat ik graag een eigen zaak wilde. Door te verhuizen liet ik zien dat ik er serieus in stond.” In 2011 werd Paul mede-eigenaar en drie jaar later droeg Frea Bruss het stokje aan hem over. “Toen was ik dus niet meer de collega in het team, maar de baas. Dat was best even wennen, maar ook leerzaam.” Als werkgever kijkt Paul niet naar wat je al kunt. “Ik kijk liever hoe je nog kunt groeien. En het moet klikken binnen het team, we hebben veel plezier met elkaar. Bijna iedereen die hier werkt, kwam als stagiair binnen en is blijven plakken.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Oogzorg in de zaak

Wat maakt zijn vak nou zo bijzonder? “Ik ben optometrist. Dat houdt in dat ik alle onderzoeken doe die een oogarts ook verricht. We controleren de gezondheid van de ogen. Het verschil met een oogarts, kort gezegd, is dat die operaties mag uitvoeren. Wij onderzoeken je, helpen met de behandeling en zorgen dat je met een mooie bril de zaak verlaat. Die afwisseling maakt ons vak heel mooi.”

Paul’s team onderscheidt zich door de aanwezigheid van drie optometristen in de zaak, en het feit dat zij mensen met oogklachten opvangen die door de huisarts worden doorverwezen. “We hebben sinds een jaar intensief contact met de huisartsen in IJsselstein. Ook hebben we een kort lijntje met oogartsen. Mensen kunnen binnen een week bij ons terecht. Het scheelt ze een rit naar het ziekenhuis.”

De toekomst

Paul pleit al een tijd voor preventieve oogzorg. “Als je met oogklachten naar de huisarts gaat, ben je al te laat. Dan kan 70 procent van je zenuwweefsel al stuk zijn. Ik vind dat er meer aandacht moet komen voor preventief onderzoek. Als we op tijd zien dat er schade ontstaat, kun je soms al met oogdruppels geholpen zijn.”

Dan hebben we het nog niet over de jeugd gehad. “Hoe je het wendt of keert, door de toename van schermen zijn er meer kinderen bijziend. Het gevolg daarvan is dat het netvlies oprekt, wat op latere leeftijd kan leiden tot blindheid omdat het netvlies loslaat. Ik hoop dat we binnen een aantal jaar dé plek in de regio worden voor preventieve oogzorg. Wij houden van ons werk en doen het met plezier.”

Lees ook:

Wiegand Bruss Optiek

Utrechtsestraat 64, 3401 CW IJsselstein

Nu gesloten

Meer informatie

Wiegand Bruss Optiek

Utrechtsestraat 64, 3401 CW IJsselstein

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “IJsselsteiner Mathijs zette Thuis uit Eten op: ‘Culinaire gerechten van de beste chefs, in stijl bezorgd’”

IJsselsteiner Mathijs zette Thuis uit Eten op: ‘Culinaire gerechten van de beste chefs, in stijl bezorgd’

Ga naar “Stephen van LEUT Koffie: ‘Ik kreeg complimenten van Máxima over mijn dubbele espresso’”

Stephen van LEUT Koffie: ‘Ik kreeg complimenten van Máxima over mijn dubbele espresso’

Ga naar “Kirsten is kinderslaapcoach: ‘Als geen ander weet ik hoe het is als je baby’tje niet slaapt’”

Kirsten is kinderslaapcoach: ‘Als geen ander weet ik hoe het is als je baby’tje niet slaapt’

In onze gids