Mirella is eigenaar van De Snuisterije: ‘Als je maar plezier hebt!’

Mirella van Engelen - De Snuisterije

De vrolijkste winkel van IJsselstein is toch wel De Snuisterije. In 1998 kon Mirella van Engelen– vlak na haar afstuderen – De Snuisterije overnemen. “Ik probeer het vijf jaar, en als het niet lukt, stop ik er weer mee”, dacht ze. Van een cadeauwinkel veranderde De Snuisterije in een gezellige speelgoedwinkel, waar elk IJsselsteins kind weleens heeft rondgelopen met een groeiende wensenlijst in het hoofd. Mirella geniet nog elke dag van haar werk.

Mirella reageert enthousiast op de vraag om een interview. We spreken op een maandag af in de winkel. “Het is vandaag mijn vrije dag, maar ik was bezig met de administratie. Wel lekker eigenlijk, om even weg te zijn van alle cijfers want dat is niet mijn favoriete onderdeel”, steekt Mirella van wal.

Ze was 21 jaar oud toen ze De Snuisterije overnam. “Ik liep er eerst stage in het kader van mijn opleiding. Nel, de eigenaresse, was tevreden en bood me een baan aan voor het weekend. Dat vond ik hartstikke leuk. We verkochten allerlei accessoires voor in huis, kaarsen met plateaus en fotolijstjes, weet je wel?” Toen Mirella aan het afstuderen was, belde Nel haar op; ze ging stoppen, of Mirella de zaak wilde overnemen?

Speelgoed nam de zaak over

Mirella weet nog wat ze toen dacht: “Het leek me wel wat! Ik studeerde in juli af en zou de zaak per 1 augustus overnemen. Ik schreef een bedrijfsplan voor de bank en gaf mezelf vijf jaar de tijd om te zien of het me zou bevallen. Zo niet, dan zou ik stoppen en wat anders gaan doen.” Dat was in 1998. Als ze de rekensom maakt, kijkt ze wel even op: “Wat vliegt de tijd! Het is echt hard werken hoor, maar zo heeft het nooit gevoeld.” Mirella nam de zaak over zoals die was, dus de eerste jaren verkocht ook zij interieurspullen. “Maar na een tijd begonnen Intratuin en Action ook steeds meer van zulke zaken te verkopen, daar kon ik niet tegenop. We hadden altijd al een hoekje met houten speelgoed en dat hoekje breidde zich steeds verder uit.”

Alles zelf testen

Het was dus een zakelijk besluit om alleen nog maar speelgoed te gaan verkopen, maar Mirella is daar stiekem erg blij mee. “Ja natuurlijk, speelgoed is hartstikke leuk. Ik test alles zelf, ga ook met de knutselspullen aan de slag. Zo weet ik hoe het werkt en maak ik meteen voorbeelden voor in de winkel.” Alle spelletjes test ze thuis met haar gezin; ze heeft twee kinderen. “Die worden soms wel gek van me hoor. Soms vinden ze het leuk om iets te testen, maar ze zitten ook wel graag te gamen”, lacht Mirella. Haar dochter houdt haar wel bij de tijd: “Ja, zij houdt de influencers in de gaten en vertelt me dan wat ik moet kopen. Heel fijn, want ik zou niet weten wanneer ik al die filmpjes moet kijken.” En zo komt het dat er nu meer dan genoeg fidget toys in de winkel liggen.

Maak een mandje!

De Snuisterije is een begrip in IJsselstein. Je slaagt er altijd voor een origineel cadeau dankzij de adviezen van Mirella en haar team. En ben je bijna jarig? Maak dan een mandje! Dan weet je visite zeker dat je blij zult zijn met je cadeautje. “Die mandjes, daar begon Frits mee (van de Readshop, red.). Kinderen kochten Diddl bij hem, en toen hij ermee stopte, kwamen de kinderen hiernaartoe. In het begin stond er één mandje, soms twee, per week. Nu staan er gemiddeld 50 gevulde mandjes klaar!” Hoe werkt het dan? “Je vult je mandje met speelgoed uit de winkel, en geeft aan iedereen door dat je mandje klaarstaat. Iedereen kan dan hier je cadeautje kopen.” Na je verjaardag mag je langskomen en krijg je van Mirella een presentje. “Als bedankje, door de mandjes is onze klantenkring flink uitgebreid.”

Tekst loopt door onder foto’s

Verhuizen

In 2019 groeide De Snuisterije uit zijn jasje, en verhuisde Mirella van Kerkstraat 26 naar nummer 21. “Het was heel knus in het oude pand, maar als er één kinderwagen binnen stond, was de zaak al vol. Dat ging niet langer meer en toen Schanulleke wegging, kwam dit pand vrij. Ik ben met de verhuurder gaan praten en we kwamen er al snel uit.” De ruimte naast de speelgoedwinkel noemt ze De Huiskamer. Daar kun je workshops volgen of organiseren, aanschuiven als een spellenfabrikant een nieuw spel komt introduceren of een kinderfeestje houden. Bij dat laatste kun je Mirella ook inschakelen, zegt ze. “Alles in overleg, er is heel veel mogelijk!”

Met plezier tot na het pensioen

Mirella heeft in 23 jaar al veel meegemaakt met en in de winkel. Als ze terugkijkt springt één gebeurtenis er meteen uit: “Het aanzoek bij de Paddington-kast! Ik zat in het complot. Een man had een reusachtige Paddington-knuffel besteld. We hadden de beer bovenop de kast gezet en eenmaal binnen, ging de man voor de kast op één knie.” En verder geniet ze nog dagelijks van het contact met de klanten: “Ik heb kinderen zien opgroeien vanaf hun babyjaren. En iedereen leefde zo mee met mijn beide zwangerschappen. De kerstmarkten, braderieën…ik vind het allemaal leuk! Hier in de Kerkstraat zijn we hecht met elkaar, we helpen elkaar en vieren mijlpalen samen. En ik ben zo blij met de mensen die me helpen; mijn ouders, maar zeker ook Astrid!” En de toekomst? “De kinderen willen De Snuisterije niet overnemen, dus ik sta hier op mijn tachtigste nog. En met plezier!”

We zochten nog veel meer voor je uit…

De Snuisterije

Kerkstraat 21, 3401 CN IJsselstein

Nu geopend

Meer informatie

De Snuisterije

Kerkstraat 21, 3401 CN IJsselstein

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Quinty (20) startte kledingwebshop en droomt van eigen winkeletalage: ‘Vroeger tekende ik mooie etalages na’”

Quinty (20) startte kledingwebshop en droomt van eigen winkeletalage: ‘Vroeger tekende ik mooie etalages na’

Ga naar “5 x deze bekende ondernemers in de IJsselsteinse binnenstad ken je vast (deel 2)”

5 x deze bekende ondernemers in de IJsselsteinse binnenstad ken je vast (deel 2)

Ga naar “5 x deze bekende ondernemers in de IJsselsteinse binnenstad ken je vast”

5 x deze bekende ondernemers in de IJsselsteinse binnenstad ken je vast

In onze gids

Ga naar “Brasserie 1560”

Brasserie 1560

 • Weidstraat 1-3
 • Restaurants en horeca
 • 11:30 - 23:00
Brasserie 1560

Nu geopend

Ga naar “De Keuken van Tante Cake”

De Keuken van Tante Cake

 • Kerkstraat 19a
 • Eetcafés
 • 09:30 - 17:30
De Keuken van Tante Cake

Nu geopend

Ga naar “Brasserie De Kloostertuin”

Brasserie De Kloostertuin

 • Benschopperstraat 43
 • Restaurants en horeca
 • 12:00 - 21:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “25% Korting op laserontharing rug of borst en buik”

25% Korting op laserontharing rug of borst en buik

 • Huidzorg Totaal
 • Geldig t/m 31 december 2021
Ga naar “LINDA.loves vaas van keramiek € 8,99”

LINDA.loves vaas van keramiek € 8,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Fleece ochtendjas 100% polyester. Keuze uit grijs met witte stippen en mint. Maten: S t/m L. Per stuk. € 9,99”

Fleece ochtendjas 100% polyester. Keuze uit grijs met witte stippen en mint. Maten: S t/m L. Per stuk. € 9,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Flair broek € 9,99”

Flair broek € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Alle AH Gesneden verspakketten van € 5,99 voor € 4,99”

Alle AH Gesneden verspakketten van € 5,99 voor € 4,99

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 12 december 2021

Vacatures

Ga naar “Dierenarts / Boerderij Coach”

Dierenarts / Boerderij Coach

 • Westfort Vleesproducten
 • Fulltime
Ga naar “Administratief medewerker”

Administratief medewerker

 • Randstad
 • Fulltime
Ga naar “Reisadviseur”

Reisadviseur

 • Campers Down Under B.V.
 • Parttime
Ga naar “Accountmanager”

Accountmanager

 • Dolmans
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Junior marketeer”

Junior marketeer

 • Work-On
 • Fulltime/Parttime