Luigi’s IJssalon bestaat 15 jaar: ‘Ieder ijsseizoen genieten we van alle blije gezichten’

Chris van Dijken en Astrid Miltenburg in Luigi's IJssalon in IJsselstein. Foto: indebuurt

Chris van Dijken en Astrid Miltenburg vieren dit jaar een feestje: Luigi’s IJssalon bestaat 15 jaar. ”In het begin waren veel mensen sceptisch. Ze dachten: die videoboer kan vast geen ijs maken. Ik denk dat het tegendeel inmiddels is bewezen.”

Voordat Chris instapte in de ijssalon van zijn ouders, runde hij een videotheek in IJsselstein. ”Op een gegeven moment werd het huren van dvd’s en cd’s vervangen door het online downloaden van films en muziek. In 2007 startte ik daarom met een opleiding tot ijsbereider in Wageningen, mijn vader rondde deze opleiding in 2004 al af. Hij had eerst ook een videotheek in Nieuwegein, maar wilde graag een ijssalon starten.” In 2006 opende Luigi’s IJssalon in Vreeswijk onder leiding van Chris’ vader, Louis Wallenburg.

Ieder jaar gratis ijs bij start seizoen

Naar hem is de zaak vernoemd. ”In het Italiaans zeggen ze geen Louis, maar Luigi.” De opening werd groots gevierd. ”Met gratis ijs. Zo openen we nog steeds ieder jaar het ijsseizoen*.” Inmiddels is dit niet alleen traditie in Nieuwegein, maar ook in IJsselstein. ”Al snel liep de ijssalon zo goed, dat we besloten een tweede vestiging te openen aan de Schuttersgracht in IJsselstein. Dat was in 2008. In 2010 nam ik deze winkel al over van mijn ouders, en vier jaar geleden werden Astrid en ik officieel de eigenaren van Luigi’s Nieuwegein. Mijn ouders zijn inmiddels met pensioen.”

* Dit jaar werd het ijsseizoen niet geopend met gratis ijs, in verband met de coronamaatregelen en de drukte die de actie met zich meebrengt.

Tekst loopt door onder de foto

Krantenbericht van de opening van Luigi’s IJssalon in Vreeswijk. AD, 14 februari 2006. Foto: Luigi’s IJssalon

Succesformule

Vandaag de dag is Luigi’s IJssalon een begrip in Nieuwegein, IJsselstein en omstreken. Wat is de succesformule? ”Wij zijn ervan overtuigd dat ons ijs zichzelf verkoopt. De kwaliteit is simpelweg erg goed. In onze ijskeuken in Nieuwegein maken we drie verschillende ijssoorten: sorbetijs op waterbasis, roomijs op melkbasis en demi-ijs op een basis van zowel water als melk. Het is een kwestie van uittesten en proberen op welke basis een bepaalde smaak het lekkerst is. Vaak vragen we onze klanten om hun mening. Het is een proces van productontwikkeling.”

Creativiteit en vernieuwing zijn erg belangrijk voor het stel. ”Zo hielden we eens een Tony’s Chocolonely avond, waarbij er zestien smaken van de chocoladerepen in de vitrine lagen. We vinden het leuk om steeds nieuwe dingen te proberen. Als een klant een bepaalde smaak mist in onze vitrine, dan kijken wij of we iets lekkers kunnen maken.”

Tekst loopt door onder de foto’s

Binnenkort kruidnootijs

Je kunt je misschien voorstellen dat het best wat tijd kost om een nieuwe smaak te ontwikkelen. Voor het ijsseizoen 2021 staat er wel een heel bijzondere smaak op het menu. ”Als het goed is beginnen we volgende week met de verkoop van kruidnootijs. We vonden dit een grappige twist, omdat kruidnoten altijd zo vroeg in de winkels liggen. Nu zijn wij een keer eerder; we hadden nog wat zakken liggen.” Chris bewaart nog wel eens iets. ”Toen trekdrop uit de schappen verdween, heb ik bij de snoepboer op de markt nog 12 kilo ingekocht. Daar heb ik een limited edition ijsje van gemaakt.”

Meest verkochte smaken

Die creativiteit zit in de familie. Chris’ vader Louis is nog steeds erg betrokken bij de ijssalon. ”Dan eet hij een tompouce en denkt: dat zou best een lekker ijsje kunnen zijn. Hij laat dat ons meteen weten.” In het assortiment zitten zestien vaste smaken en acht wisselsmaken. Welke smaak het best verkocht wordt? ”Dat is een lastige vraag, maar citroen, stroopwafel en stracciatella zijn bij jong en oud populair. Een van de wisselsmaken, unicorn ijs, is een megahit bij kinderen.”

Tekst loopt door onder de foto’s

‘Ook in de winter werken we door’

Tijdens het ijsseizoen werken Chris en Astrid 7 maanden lang, 7 dagen per week. ”Sommige mensen denken dat wij vervolgens de hele winter vrij zijn, maar dat is juist de tijd waarin we beurzen bezoeken, evenementen draaien, de winkel opknappen, nieuwe smaken bedenken en plannen maken voor het komende ijsseizoen.” Wel hebben Chris en Astrid in die periode wat meer tijd voor elkaar. ”Dat is wel heel fijn, want in de zomer speelt ons leven zich af in de winkels. Chris werkt in Nieuwegein, ik in IJsselstein.”

IJstapas

Voor Astrid is dit het vierde seizoen in de ijssalon. ”Ik leerde Chris kennen in zijn videotheek. Toen zijn ouders met pensioen gingen en we de winkel in Nieuwegein konden overnemen, heb ik mijn marketingbedrijf opgegeven om samen met Luigi’s verder te gaan. Ik word enorm gelukkig van alle blije gezichten die ik elke dag zie en de leuke gesprekken met klanten.” Astrid’s marketingachtergrond helpt bij het bedenken van vernieuwende concepten. ”Onlangs zijn we gestart met ijstapas. Je krijgt dan verschillende smaken, toppings, fruit en wafels om thuis van te genieten.”

Prijswinnende smaken

Dat het ijs van Luigi’s IJssalon goed is, is meerdere malen bevestigd op nationale en internationale ijswedstrijden. ”We hebben verschillende prijzen gewonnen, in Nederland en Italië. Onze fruitsmaken maken we met echt fruit en mensen met een gluten-, notenallergie of lactose intolerantie kunnen ook een ijsje halen bij Luigi’s IJssalon. We proberen echt te luisteren naar onze klant, omdat we het zo bijzonder vinden dat we onderdeel mogen zijn van iemands dag.” Om te vieren dat ze dit al vijftien jaar kunnen en mogen doen, houden ze aan het einde van de zomervakantie leuke acties. ”Daarvoor kunnen mensen onze socials in de gaten houden.”

Lees ook:

Luigi’s IJssalon

Schuttersgracht 26, 3401 DD IJsselstein

Nu gesloten

Meer informatie

Luigi’s IJssalon

Schuttersgracht 26, 3401 DD IJsselstein

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “5 x deze bekende ondernemers in de IJsselsteinse binnenstad ken je vast”

5 x deze bekende ondernemers in de IJsselsteinse binnenstad ken je vast

Ga naar “Nieuw! Vintage pizzabar in de buurt van IJsselstein geopend: ‘Hier staat een professionele pizzabakker in de keuken’”

Nieuw! Vintage pizzabar in de buurt van IJsselstein geopend: ‘Hier staat een professionele pizzabakker in de keuken’

Aangeboden door Brother Louie

Ga naar “5 x deze IJsselsteinse vacatures zijn te leuk om niet op te solliciteren”

5 x deze IJsselsteinse vacatures zijn te leuk om niet op te solliciteren

In onze gids

Ga naar “De Lakei lunchroom & more”

De Lakei lunchroom & more

 • Benschopperstraat 22
 • Lunch
 • Gesloten
De Lakei Lunchroom

Nu gesloten

Ga naar “Spijs & Spraakwater”

Spijs & Spraakwater

 • Voorstraat 42
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Burgers & Pancakes”

Burgers & Pancakes

 • Weidstraat 12
 • Pannenkoekenrestaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Dames huispak* St/m XL € 9,99”

Dames huispak* St/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel 950 stukjes € 8,99”

Jan van Haasteren puzzel 950 stukjes € 8,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Dames push-up sportlegging € 14,99”

Dames push-up sportlegging € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “AH Pitloze witte druiven 500 gram en Sable druiven 400 gram 2 stuks € 2,50”

AH Pitloze witte druiven 500 gram en Sable druiven 400 gram 2 stuks € 2,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Molenland Goudse kaas 30+ jong belegen € 4,49”

Molenland Goudse kaas 30+ jong belegen € 4,49

 • Aldi
 • Geldig t/m 26 september 2021

Vacatures

Ga naar “Secretaresse”

Secretaresse

 • AxionContinu
 • Parttime
Ga naar “Recruitment marketeer”

Recruitment marketeer

 • Talect
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Chef de Partie”

Chef de Partie

 • Vermaat
 • Fulltime
Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • IQ Select
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker straatreiniging”

Medewerker straatreiniging

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “SportFair & Verenigingenmarkt IJsselstein”

SportFair & Verenigingenmarkt IJsselstein

 • 25 september 2021