Kirsten is kinderslaapcoach: ‘Als geen ander weet ik hoe het is als je baby’tje niet slaapt’

Foto: Kirsten Teunisse

In 2021 kreeg IJsselstein er 280* nieuwe inwoners bij. Eén van hen is het zoontje van Kirsten Teunisse (30), Revi (1). Hij werd op 13 januari 2021 geboren. ”Een groot geschenk voor mij en mijn man Wesley. Helaas kregen wij in de kraamweek al te maken met Revi’s pittige huilbuien. Hij had last van reflux en was een huilbaby. Hij sliep gewoon écht niet. Dat was heftig.”

* cijfers t/m oktober 2021

”Eén op de vier kindjes heeft slaapproblemen”, vertelt Kirsten. Tot 2020 werkte ze jarenlang in de zorg als operatieassistent in meerdere ziekenhuizen in de regio, waaronder het Wilhelmina KinderZiekenhuis. Na haar bevalling liet ze zich omscholen tot kinderslaapcoach en onrustdeskundige. ”De hulp die wij hebben gekregen met Revi, wilde ik ook aan andere ouders van (een) kindje(s) met slaapproblemen geven.”

Wakkertijden een uitkomst

”Hulp van een kinderfysiotherapeut, medisch pedagogisch medewerker en medicatie voor het spugen, hebben er uiteindelijk voor gezorgd dat Revi nu zelfstandig slaapt. Het dag en nacht urenlang huilen en niet willen slapen is na zo’n 8 tot 10 maanden gestopt. Nu hebben refluxkindjes sowieso een onrustige start en tijd nodig om in een ritme te komen, maar wat voor ons echt heeft geholpen zijn wakkertijden. Deze tip kregen wij van de medisch pedagogisch medewerker.”

Wakkertijden zeg je? ”Per leeftijd gelden er andere maximale wakkertijden. Zo is dat voor een baby van 4 tot 6 maanden bijvoorbeeld 90 minuten en dan moet het kindje alweer op bed liggen. Zo leert het om op optimale tijdstippen te slapen. Je wilt flexibel zijn en na elk slaapje kijken hoe laat het kindje weer op bed moet liggen. Het is dus niet zo dat er met vaste tijden wordt gewerkt, want als een kindje kort slaapt, wordt het een andere tijd voor het volgende slaapje dan wanneer het kindje lang slaapt. De wakkertijden staan wel vast, dat zijn de enige ‘strakke tijden’.”

”Daarnaast is het ook goed om te letten op slaapsignalen zoals rode wenkbrauwtjes of friemelen aan de oortjes. Worden signalen gemist en let je niet op de maximale wakkertijden, dan mis je ook het perfecte moment om je kindje te laten slapen en raakt de hormoonhuishouding uit balans.”

Terug naar rustige nachten

Als kinderslaapcoach voor kinderen van 0 tot 4 jaar, gaat Kirsten met ouders aan de slag om de oorzaak van onrust bij een kind aan te pakken. Onlangs is ze afgestudeerd aan de hbo-opleiding Droomritme. ”Ik werk volgens een holistische methode; ik kijk naar alle factoren die spelen rondom het slapen, dus vooral ook verder dan alleen het slapen zelf. Denk bijvoorbeeld aan fysieke signalen van een kind. Ik geef ouders de handvatten om rust te krijgen. Het is geen slaaptrainen maar slaapvormen met een dosis ‘sleepteaching’.”

Ouders kunnen bij Kirsten terecht voor slaapadvies en een slaapconsult. ”Met en zonder coaching. De consults zijn erg persoonlijk en voor ieder kind maak ik een uniek slaapplan. Voorafgaand aan een consult stuur ik ouders een uitgebreide vragenlijst, om het probleem alvast in kaart te brengen. Zij kunnen de vragen dan in hun eigen tijd beantwoorden. Dit levert vaak eerlijkere antwoorden op, dan dat ik de vragen face-to-face zou stellen. Als ouder wil je het toch graag goed doen, en als je baby’tje niet slaapt, dan kan dat voelen alsof je tekortschiet. Maar niets is minder waar! Samen pakken we de oorzaak van de onrust aan, zodat je kindje én jullie straks weer lekker slapen.”

Lees ook:

Slaapwolkje

Dommelstraat 1, 3404KD IJsselstein

Nu geopend

Meer informatie

Slaapwolkje

Dommelstraat 1, 3404KD IJsselstein

Nu geopend

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “IJsselsteiner Mathijs zette Thuis uit Eten op: ‘Culinaire gerechten van de beste chefs, in stijl bezorgd’”

IJsselsteiner Mathijs zette Thuis uit Eten op: ‘Culinaire gerechten van de beste chefs, in stijl bezorgd’

Ga naar “Stephen van LEUT Koffie: ‘Ik kreeg complimenten van Máxima over mijn dubbele espresso’”

Stephen van LEUT Koffie: ‘Ik kreeg complimenten van Máxima over mijn dubbele espresso’

Ga naar “Bij Janca en Bodi smul je van cupcakes, macarons en koekjesdeeg: ‘We experimenteren graag met smaken’”

Bij Janca en Bodi smul je van cupcakes, macarons en koekjesdeeg: ‘We experimenteren graag met smaken’

In onze gids