Jeroen en Debby van Deb Koncept: ‘Deb staat ook voor De Eigenwijze Boetiek’

Debby en Jeroen van Deb Koncept. Foto: Fiona Langerak-Hessels

Winkelen, you love it or you hate it. Jullie verslaggever ter plaatse viel lang in de laatste categorie, maar dat veranderde toen Jeroen en Debby hun winkel in IJsselstein openden: Deb Koncept. Met ruim 20 jaar retailervaring, besloot Jeroen – oorspronkelijk uit Nieuwegein – in 2017 zijn concept naar IJsselstein te brengen. Gastvrouw Debby zorgt dat je je welkom voelt en samen met haar team maakt ze van shoppen een feestje.

Op een terras in de Benschopperstraat, vlakbij de winkel, steekt Jeroen van wal: “We hebben Debby’s naam gebruikt voor de winkel, maar DEB kan ook staan voor De Eigenwijze Boetiek.” Dat is een soort geintje, want hoewel je er geholpen wordt door eigenzinnige dames, zullen ze nooit eigenwijs hun smaak aan je opdringen. “We willen namelijk wel dat je terugkomt”, legt Debby uit. Jeroen vertelt hoe Deb Koncept naar IJselstein kwam. Het begon allemaal in het zogenaamde ‘succespand’ van IJsselstein.

Succespand aan de Utrechtsestraat

“Deb en ik hebben eerder al twee winkels gerund, één in Zeist en één in Doetinchem”, vertelt Jeroen. Daarvoor leidde Jeroen de dagelijkse gang van zaken bij een grote keten, en was Debby in één van die filialen topverkoopster. Bij de eigen zaak was Debby assistent filiaalmanager. “Op een gegeven moment moesten we kiezen vanwege de crisis: wat gaan we doen? We vonden een pand in IJsselstein. Ik kende het stadje aardig goed, omdat ik hier altijd al kwam toen ik opgroeide in Nieuwegein. Het pand sprak me aan. Wat leuk is om te weten, is dat Seventytoo en de Twee Zussen ook begonnen zijn in het pand op de Utrechtsestraat. Die deden het al snel goed, waardoor ze doorstroomden naar een groter pand. We besloten ervoor te gaan en een collectie aan te bieden die dicht op de markt zit en geregeld wisselt.”

Tekst loopt door onder de foto

Verkopen is een vak

Bij Deb (niemand die het Koncept er nog achter vermeld, red.) vind je merken die passen bij het concept: jeansy, stoer en vrouwelijk. “We gaan ook met de mode mee, zo zijn er heel veel bloemenprints, maar ik let er dan wel op dat ik kleding inkoop die nog steeds een beetje stoer is”, zegt Jeroen. De rollen zijn als volgt verdeeld: Jeroen regelt álles achter de schermen en verzorgt de inkoop. Debby is de gastvrouw en zorgt dat wie komt shoppen, goed geholpen wordt en met een mooie outfit én een goed gevoel de winkel verlaat. “Verkopen is echt een vak, het is meer dan alleen een broek aangeven. Je adviseert de klant en pakt er een shirtje bij dat mooi op die ene jeans staat. Je moet een bepaalde drang hebben om het goed te doen, en niet verlegen zijn.”

Plek veroveren

In het begin moesten de IJsselsteinse dames Deb nog weten te vinden. “Er is voor iedereen wel een winkel hier in het stadje”, zegt Jeroen. “We moesten dan ook een beetje ons plekje veroveren. We waren al snel actief op social media, dat hielp wel. Verder hebben we ons altijd ingezet in de winkeliersvereniging. Ik geloof echt dat je veel terugkrijgt als je ook veel geeft.” ”We waren elke dag ‘op de vloer’, mijn moeder hielp ook mee”, herinnert Debby zich. Al snel kwam Mel in de winkel werken, een oud-collega van Debby die onlangs een carrièreswitch maakte naar de zorg. “Die missen we wel hoor! Gelukkig hebben we nu ook een superteam in de winkel staan, die we volledig vertrouwen.” Al snel groeide de winkel uit zijn jasje en ging Jeroen op zoek naar een groter pand.

Tekst loopt door onder de foto

Stoned winkelen

Dat werd de huidige winkel in de Benschopperstraat. De merken zijn bijna niet veranderd, en je vindt er wekelijks nieuwe aanwinsten. Wie Deb Koncept op social media volgt, ziet de kleding in actie dankzij dagelijkse updates en een wekelijkse, uitgebreide show van de collectie. Daar gaat veel werk in zitten, maar dankzij hun topmodellen Vera en Puck, hebben ze genoeg plezier bij het maken van de zogenaamde Weekly. Een groot compliment, maar vreemde gewaarwording, was toen de dames merkten dat de teksten van hun posts letterlijk werden overgenomen door een andere kledingzaak, elders in het land. Dat losten ze op hun typische manier op: door er een grapje van te maken. Een ander onvergetelijk moment was toen een wietplantage boven de winkel in brand vloog. “Toen alle overgebleven plantjes voor de deur in een shredder werden gepropt, was ik half stoned, want de winkel draaide gewoon door”, vertelt Debby.

Toekomst

Voorlopig gaan we nog veel meer van Deb Koncept zien. Er is vraag naar een webshop, daar denkt Jeroen nu over na. Ze voelen zich thuis in IJsselstein. “Het is hier heel fijn. De mensen hebben ons leren kennen en wij hen. In 2020 moesten we alle zeilen bijzetten, maar we hebben het gered dankzij de support van onze vaste klanten. Er hangt een fijne energie in de winkel, dus ik wil wel blijven”, zegt Debby. Jeroen zorgt in de tussentijd nog steeds voor aanvulling van de collectie, én dat alles netjes in de winkel hangt. “Ik doe nog veel meer, maar dat zie je niet. Maakt me ook niet uit, hoor. Ik ben gewoon die vent die met kleding loopt te slepen en Deb en het team zorgen voor de gezelligheid. Perfect geregeld zo!” Nog even een rondje shoppen voordat we dit artikel gaan uitwerken…

Lees ook:

Deb Koncept

Benschopperstraat 19, 3401 DG IJsselstein

Nu gesloten

Meer informatie

Deb Koncept

Benschopperstraat 19, 3401 DG IJsselstein

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Bedrijvigheid

Ga naar “5 x deze bekende ondernemers in de IJsselsteinse binnenstad ken je vast”

5 x deze bekende ondernemers in de IJsselsteinse binnenstad ken je vast

Ga naar “Nieuw! Vintage pizzabar in de buurt van IJsselstein geopend: ‘Hier staat een professionele pizzabakker in de keuken’”

Nieuw! Vintage pizzabar in de buurt van IJsselstein geopend: ‘Hier staat een professionele pizzabakker in de keuken’

Aangeboden door Brother Louie

Ga naar “5 x deze IJsselsteinse vacatures zijn te leuk om niet op te solliciteren”

5 x deze IJsselsteinse vacatures zijn te leuk om niet op te solliciteren

In onze gids

Ga naar “De Lakei lunchroom & more”

De Lakei lunchroom & more

 • Benschopperstraat 22
 • Lunch
 • Gesloten
De Lakei Lunchroom

Nu gesloten

Ga naar “Spijs & Spraakwater”

Spijs & Spraakwater

 • Voorstraat 42
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten

Nu gesloten

Ga naar “Burgers & Pancakes”

Burgers & Pancakes

 • Weidstraat 12
 • Pannenkoekenrestaurants
 • Gesloten

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Dames huispak* St/m XL € 9,99”

Dames huispak* St/m XL € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Jan van Haasteren puzzel 950 stukjes € 8,99”

Jan van Haasteren puzzel 950 stukjes € 8,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Dames push-up sportlegging € 14,99”

Dames push-up sportlegging € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “AH Pitloze witte druiven 500 gram en Sable druiven 400 gram 2 stuks € 2,50”

AH Pitloze witte druiven 500 gram en Sable druiven 400 gram 2 stuks € 2,50

 • Albert Heijn
 • Geldig t/m 26 september 2021
Ga naar “Molenland Goudse kaas 30+ jong belegen € 4,49”

Molenland Goudse kaas 30+ jong belegen € 4,49

 • Aldi
 • Geldig t/m 26 september 2021

Vacatures

Ga naar “Secretaresse”

Secretaresse

 • AxionContinu
 • Parttime
Ga naar “Recruitment marketeer”

Recruitment marketeer

 • Talect
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Chef de Partie”

Chef de Partie

 • Vermaat
 • Fulltime
Ga naar “Logistiek medewerker”

Logistiek medewerker

 • IQ Select
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Medewerker straatreiniging”

Medewerker straatreiniging

 • Olympia
 • Fulltime/Parttime

Agenda

Ga naar “SportFair & Verenigingenmarkt IJsselstein”

SportFair & Verenigingenmarkt IJsselstein

 • 25 september 2021