Bij Gastrovino by Frances word je in de watten gelegd: ‘Alsof het Kerst is!’

Frances van de Laar weet hoe je van het leven moet genieten. Foto: Fiona Langerak-Hessels

Haar vader was kok en zelf volgde ze ook de koksopleiding. Maar de werktijden in de horeca, die vond Frances van de Laar maar niks. Daarom ondernam ze jarenlang op andere vakgebieden. Ze was fotografe en eigenaresse van een wit- en bruingoedwinkel. Via de wereld van salestrainingen verzorgen, kwam ze uit bij haar passie: mensen welkom heten in een fijne sfeer en verwennen met mooie wijn-spijs combinaties.

Frances had zich de begintijd van haar wijnbar anders voorgesteld. “Maanden was ik bezig met de voorbereidingen voor de opening, toen de horeca opnieuw moest sluiten”, vertelt ze in de lichte wijnbar aan de Utrechtsestraat. “Gelukkig kreeg ik snel een drankvergunning toegekend zodat ik wel íets kon doen.” Maar die feestelijke opening bewaart ze voor na de zomer. Dan bestaat Gastrovino By Frances één jaar – ook een mooie reden voor een feestje.

Bloed kruipt waar het niet gaan kan

Ze komt uit een horecafamilie, haar vader was kok, dus ze kende de onmogelijke werktijden: ”Ik zag hem niet zo vaak.” Toch volgde ze de koksopleiding, maar nadat ze die afrondde, koos ze een ander pad. “Ik ben fotograaf geweest, heb jaren een wit- en bruingoedzaak gerund en uiteindelijk zo’n 20 jaar salestrainingen verzorgd.” Een ondernemend type dus. “Ik werk inderdaad liever voor mezelf dan voor een ander”, lacht Frances.

Naast het geven van trainingen, organiseerde Frances proeverijen, waarbij deelnemers kennismaakten met verschillende wijnen én bijpassende hapjes. “Dat we nu hier zitten, vloeit daaruit voort. Het concept is heel simpel: proef, beleef en geniet. Ik zie dit als mijn woonkamer en heet je er van harte welkom.” Haar hond Odie beschouwt de zaak als de zijne en heet elke bezoeker luidkeels welkom.  

Tekst loopt door onder de foto’s

Elke dag visite in de ‘woonkamer’

Frances ging dus de horeca in, ondanks dat ze jaren geleden niet zat te wachten op die werktijden. Nu werkt ze van 11:00 tot 00.00 uur. ”Het voelt niet als werken. Welnee! Ik krijg elke dag visite, het lijkt steeds weer eerste kerstdag hier.” Dat moet ze toch even uitleggen. “Met kerst haal je allerlei lekkers in huis en zorg je ervoor dat het huis er mooi uitziet. Als je weet dat je oom graag een speciaal wijntje drinkt, haal je dat voor hem. Die extra moeite doen voor mensen, daar word ik heel blij van. En nu kan ik dat elke dag doen, dat mag je toch geen werken noemen?” De kaart wordt bepaald door de wijnen, en niet andersom. “Er zijn zoveel wijnen en seizoenen, het is heerlijk om de beste combinaties te bedenken.” Dan moet Frances even achter Odie aan, die ontsnapt.

Cocktails van port

Wat Frances ook leuk vindt, is mensen verrassen met wijnen die ze nog niet kennen, of om dranken te serveren die – ten onrechte – een bepaald imago hebben. “Port bijvoorbeeld, dat is zó lekker, maar mensen vinden het een winterdrank voor bij de kaas. Dat hoeft helemaal niet, ik maak er cocktails mee! In het najaar komt een van de beste portmakers uit Portugal bij ons een proeverij doen. Normaal gesproken ga ik daarheen. Bij ons kun je ook proeven dat vis heel goed samengaat met een teruggekoelde rode wijn.”

Vraag Frances iets over eten of wijn, en ze begint te stralen. “Laatst was hier een groep dames voor de verjaardag van één van hen. We hebben een feestelijk dessert geserveerd en ik vind het dan zó leuk om helemaal uit te pakken met kaarsjes, lekker zingen…”

Tekst loopt door onder de foto’s

Fusion met Frans als basis

Het is dus wel duidelijk dat Frances de juiste keuze heeft gemaakt door haar horecahart te volgen. Ze hoopt nog veel IJsselsteiners welkom te heten in haar ‘woonkamer’. Ze heeft net een nieuwe kok aangenomen, met wie ze de meest bijzondere gerechten ontwikkeld. “Hij komt uit Ierland en kent de Indiase keuken heel goed. Hij brengt dus weer nieuwe smaakcombinaties met zich mee.” Maar Frances zal altijd wel wat invloeden van haar favoriete land – Frankrijk – op de borden laten terugkomen: “Oh ja, je kan erop rekenen dat je hier in het najaar een heerlijke rouleau van konijn proeft!” En terwijl ze vertelt hoe ze deze klaarmaakt, loopt het water ons al in de mond. Ze heeft de afgelopen jaren veel gereisd en neemt al deze ervaringen mee de keuken in.

Meer vestigingen

Hoewel het eerste jubileum dus nog gevierd moet worden, heeft Frances ook andere plannen. “Ik ga eerst zorgen dat deze zaak goed loopt. Maar daarna komen er nog meer vestigingen van Gastrovino By Frances in de regio.” Nog meer woonkamers dus, waar je van harte welkom bent om te proeven, genieten en het leven te vieren.

Lees ook:

Gastrovino By Frances

Utrechtsestraat 36, 3401 CW IJsselstein

Nu gesloten

Meer informatie

Gastrovino By Frances

Utrechtsestraat 36, 3401 CW IJsselstein

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Stephen van LEUT Koffie: ‘Ik kreeg complimenten van Máxima over mijn dubbele espresso’”

Stephen van LEUT Koffie: ‘Ik kreeg complimenten van Máxima over mijn dubbele espresso’

Ga naar “Quinty (20) startte kledingwebshop en droomt van eigen winkeletalage: ‘Vroeger tekende ik mooie etalages na’”

Quinty (20) startte kledingwebshop en droomt van eigen winkeletalage: ‘Vroeger tekende ik mooie etalages na’

Ga naar “5 x deze bekende ondernemers in de IJsselsteinse binnenstad ken je vast (deel 2)”

5 x deze bekende ondernemers in de IJsselsteinse binnenstad ken je vast (deel 2)

In onze gids

Ga naar “LEUT | Coffee and tea IJsselstein”

LEUT | Coffee and tea IJsselstein

  • Nelson Mandelaplein
  • Koffiebars
  • 06:00 - 11:00

Nu geopend

Ga naar “Brasserie 1560”

Brasserie 1560

  • Weidstraat 1-3
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Brasserie 1560

Nu gesloten

Ga naar “Brasserie Joris”

Brasserie Joris

  • Weidstraat 2
  • Restaurants en horeca
  • Gesloten
Brasserie Joris

Nu gesloten

Aanbiedingen

Ga naar “Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf”

Dekbedovertrek 4-seizoenen vanaf

  • Kruidvat
  • Geldig t/m 30 januari 2022
Ga naar “Ambiano Deluxe voedseldroger € 39,99”

Ambiano Deluxe voedseldroger € 39,99

  • Aldi
  • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “WOOOD opbergkist Keet”

WOOOD opbergkist Keet

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “Moreno koffiebonen vanaf € 7,19”

Moreno koffiebonen vanaf € 7,19

  • Aldi
  • Geldig t/m 23 januari 2022
Ga naar “Alle AH Kleintje groentegemak* van € 1,99 voor € 0,99”

Alle AH Kleintje groentegemak* van € 1,99 voor € 0,99

  • Albert Heijn
  • Geldig t/m 23 januari 2022

Vacatures

Ga naar “Customer Service Medewerker”

Customer Service Medewerker

  • CreativeWeb
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Casemanager Gebiedsteam”

Casemanager Gebiedsteam

  • Altrecht
  • Parttime
Ga naar “Recruiter”

Recruiter

  • RAAAK Personeel
  • Fulltime/Parttime
Ga naar “Marketing Manager”

Marketing Manager

  • Talect
  • Fulltime/Parttime