Houten

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Miriam en Ron van restaurant Miro: ‘We schoten in de overlevingsmodus’

Door Danny van der Linden 30 oktober 2020

Miriam (40) en Ron (54) openden op 8 januari van dit jaar hun restaurant Miro en zaten vol plannen. Twee maanden later dwongen de coronamaatregelen hen om creatief te zijn en het roer om te gooien.

“We hadden het voornemen om een restaurant te openen voor Fine Dining“, vertelt Miriam. “Daarom hadden we ook een kok aangenomen en we gingen vol goede moed aan de slag. Het ging ook prima tot het half maart werd.”

“We wilden er niet aan denken”

Langzaam maar zeker wordt duidelijk dat het coronavirus ook in Nederland actief is. De roep om maatregelen wordt steeds groter. “Je voelde het wel aankomen, maar eigenlijk wilden we er niet aan denken. We waren pas net open en wilden simpelweg niet bezig zijn met een eventuele sluiting. We hadden ook geen vet op de botten om daarmee om te gaan.”

Zes uur bij de pakken neer

Dan wordt het bange vermoeden werkelijkheid. Premier Rutte kondigt aan dat alle horecazaken moeten sluiten.. “Ik heb toen wel even wat tranen gelaten”, bekent Miriam. Partner Ron valt haar bij. “We hebben onszelf zes uur gegeven om bij de pakken neer te zitten. De volgende ochtend zouden we in actie komen en gaan brainstormen.”

Jaloers op een boterham met kaas

(Foto: Jadis Schreuder)

Vrienden en familie worden gebeld om Miro te redden. Vrij snel valt het besluit om de Indonesische keuken als blikvanger in te zetten. Eerlijk is eerlijk: dat was niet de eerste keuze van Ron. “Mijn moeder is in 1965 vanuit Indonesië naar Nederland gekomen met drie kleine kinderen waar ik er één van was. Ze kon niet koken, maar heeft uit pure overlevingsdrang geleerd Indonesisch te koken. Als kind vond ik dat verschrikkelijk. Ik schaamde me. Ik rook altijd naar de kruiden en was jaloers op klasgenootjes die uit hun broodtrommeltjes een lekkere boterham met kaas haalden.”

“Ik besloot om terug te gaan naar mijn roots”

Net als zijn moeder schiet Ron in de overlevingsmodus. “Daar zit voor mij wel een symboliek in. Zij moest overleven toen ze in Nederland kwam en ging Indonesisch koken. Ik besloot, 55 jaar later, ook terug te gaan naar mijn roots door ook Indonesisch te gaan koken om ons restaurant te laten overleven.”

Bezorgservice

Mirjam en Ron zetten hun schouders eronder en zetten een bezorgservice met Indonesisch eten op. “Ergens past het wel bij ons om snel te schakelen en creatief te denken”, vertelt Miriam. “We namen twee jongens met elektrische fietsen aan en vroegen een bevriende kok om ons te helpen, want we hadden geen ervaring met het verkopen van eten in bakjes.”

Niet altijd ideaal voor je relatie

Maringue taartjes
(Foto: Jadis Schreuder)

Ron: “We kunnen ons als nieuw restaurant in Houten niet veroorloven om het verkeerd te doen. Dat levert weleens stress op.” Miriam en Ron zijn niet alleen zakenpartners, maar hebben ook een liefdesrelatie. “Voor je relatie is het runnen van een restaurant in coronatijd niet altijd ideaal, het levert toch stress op. En dan wonen we ook nog boven het restaurant, dus we kunnen geen kant op. Maar we komen er altijd wel uit.”

Satéfeest

Hoewel de maatregelen voorlopig nog van kracht zijn, zit het stel vol plannen voor de toekomst. “We blijven Indonesisch koken”, zegt Ron. Miriam vult aan: “We zaten vol leuke plannen, zoals een streekmarkt op het plein of een satéfeest, dat kan misschien in 2021 weer.”

“Door deze situatie gaat alles sneller”

Creativiteit sleepte Miro tot nu toe door de coronacrisis. “We hebben ook de Miro Eetclub in het leven geroepen”, zegt Miriam. “Dat waren we al van plan, maar door de situatie gaat alles ineens sneller” Mensen die lid worden van de Miro Eetclub betalen tweehonderd euro per jaar en kunnen dan voor 235 euro aan eten besteden bij Miro. “En in december krijgen ze een Lemon Meringue taartje en in januari een avond onbeperkt saté eten, zo komt er elke maand iets leuks.” De creativiteit en het enthousiasme spat er vanaf bij Miriam en Ron.

Bij Teus

18 x bij deze Houtense horeca kun jij de komende tijd afhalen en laten bezorgen

Voor horecaondernemers is het absoluut geen makkelijke tijd. In het kader van #supportyourlocals vro...

Jadis heeft een eigen bedrijf én schreef een informatief kookboek: ‘Citroen geeft net die frisse touch’

Jadis Schreuder (28) was als kind al gek op koken en alles proeven. Toen al had ze speciale interess...
Djofre Freek

Djofre en Freek van de Koffiefiets: ‘Wij brengen een stukje Italië naar je achtertuin’

Ze zijn al bevriend vanaf dat ze veertien jaar oud zijn: Djofre van Woudenberg en Freek van Es. Zeve...


Meer over MIRO Kitchen & Drinks ontdekken?

MIRO Kitchen & Drinks

restaurants en horeca

Gesloten12:00 - 22:30

Plein 20, Houten

Bekijk meer:restaurants en horeca

adv.