Barbara en Mandy van Lefft Vintage: ‘Vintage is duurzaam, uniek en kan tegen een stootje’

Barbara (r) en Mandy (l) van Lefft Vintage op de Togo bank en naast de vintage loungestoel van Eames. Foto: Lefft Vintage

Dagelijks struint Barbara Andriessen kringloopwinkels af naar echte kringloopparels. Drieënhalfjaar geleden begon ze samen met haar dochter Mandy de Kruijf, een vintage pop-upstore in Barneveld. Het concept is inmiddels uitgegroeid tot een winkel op Het Rond: Lefft Vintage. Barbara’s huis – een 120 jaar oude woonboerderij – staat ook vol vintage items en was zelfs op tv in het programma Nederland Verbouwt.

Barbara en Mandy hebben een grote gezamenlijke liefde: vintage spullen. Mandy: ”Regelmatig krijg ik appjes van mijn moeder vanuit een kringloopwinkel: ‘kijk wat ik nu weer heb gevonden!’ Zij houdt zich vooral bezig met de inkoop voor Lefft Vintage, ik met de webshop en marketingactiviteiten.” ”Het is echt een sport om leuke dingen te vinden. De ene keer ga ik gericht op zoek, de andere keer kijk ik wat ik tegenkom”, aldus Barbara.

Kritisch struinen

Eén van haar favoriete kringloopwinkels is Het Goed in Deventer. ”Een gestructureerde winkel waar ik altijd wel iets leuks op de kop tik. Ik krijg ook weleens klanten in de winkel die me bepaalde meubels aanbieden. Of belletjes van contacten die huizen leeghalen.” Ook gaan Barbara en Mandy vintage verzamelaars, braderieën en markten af. ”Bij elk item checken we of het in een goede staat is en of alles werkt. We gaan veel adresjes af, maar zijn ontzettend kritisch met wat in onze winkels terechtkomt. Gelukkig zijn producten uit de jaren ’50/60/70 vaak heel goed gemaakt. In die tijd lieten mensen een kast vaak tientallen jaren staan en daar was de kwaliteit ook naar. Dat merk je ook bij de items in onze winkel, en willen we mensen graag meegeven: vintage is duurzaam, kan tegen een stootje en geeft je interieur een unieke twist. Alles wat je bij Lefft Vintage vindt, is uniek.”

Tekst loopt door onder de foto’s >

Kringloopitems vervoeren in een Mini Cooper

In haar Mini Cooper scheurt Barbara heel Nederland door, op zoek naar kwalitatief hoogstaande en duurzame items. Onze buurlanden doet ze ook regelmatig aan. ”Er past meer in een Mini dan je misschien denkt! Mijn vriend heeft een bus, daar rijden we vaak mee naar kringlopen en braderieën in Frankrijk, Duitsland en België.” Dat komt goed uit, aangezien ze vaak speurt naar grotere meubelstukken. ”Ik doe een vreugdedansje als ik een kast of mooi dressoir uit de jaren ’50, ’60 of ’70 vind. Dat zijn items die het in de winkel altijd goed doen. Ook rotan, bamboe en Perzische tapijten zijn nu helemaal in.”

Vintage woonboerderij

Deze spullen vindt Barbara zelf ook geweldig. ”In 2017 heb ik samen met mijn partner Cees een 120 jaar oude woonboerderij in Garderen verbouwd en vintage ingericht. Met onze verbouwing verschenen we in het programma Nederland Verbouwt. De aflevering kun je nog steeds terugkijken, maar inmiddels staat er nog veel meer vintage meubilair in ons huis.” Wie benieuwd is, kijkt de aflevering via deze link. Regelmatig verandert Barbara haar interieur. ”Sommige kasten staan eerst bij mij thuis, voordat ze naar de winkel gaan. Van mijn Togo bank uit de jaren ’70 en vintage loungestoel van Eames kan ik geen afstand doen.”

Tekst loopt door onder de foto’s >

Kringloopvondsten

Mandy woont in Arnhem en verhuist binnenkort. ”Voor mijn interieur ben ik op zoek naar nieuwe items. Ik shop heel graag bij mijn moeder in de winkel. Toen ze net begon, heb ik een prachtige Chesterfield stoel gekocht waar ik nog steeds heel blij mee ben. Laatst liet ze me een sidetable zien die ze had gescoord. Ik was meteen verliefd, dus die gaat mee naar mijn nieuwe stek.”

Over de allergrootste kringloopvondst zijn ze het snel eens: een vintage Pastoe kast. Barbara: ”Pastoe is een heel duur merk. Ik tikte hem op de kop in een kringloopwinkel.” Wat nu eigenlijk het verschil is tussen tweedehands en vintage? ”Vintage items komen uit de jaren ’50 of ’60, bijvoorbeeld. Als iets nog veel ouder is, dan is het antiek. Tweedehands artikelen zijn dingen die je hergebruikt, dat kan bijvoorbeeld ook een kledingstuk van vorig jaar zijn.”

Lefft Vintage en Vintage Friends

Naast de winkel in Houten, is Lefft Vintage gevestigd in een shop-in-shop in Amersfoort: Vintage Friends. ”Via een connectie daar werden we op de hoogte gebracht van het winkelpand in Houten. De locatie sprak ons meteen aan: in het winkelcentrum en dichtbij Utrecht.” Iedere zaterdag is de winkel in Houten geopend. In augustus 2021 is er een zomerstop, maar niet getreurd! ”Er komen veel items in de sale in de webshop. In september openen we de winkel met prachtige nieuwe stukken. We hebben de afgelopen tijd zoveel parels gescoord!”

Lees ook:

Lefft Vintage

Het Rond 137, 3995AT Houten

Nu gesloten

Meer informatie

Lefft Vintage

Het Rond 137, 3995AT Houten

Nu gesloten

Meer informatie

Meer in deze categorie

Ondernemer uitgelicht

Ga naar “Marco Osté runt banketbakkerij met open keuken: ‘Onze kaastabletjes zijn uniek’”

Marco Osté runt banketbakkerij met open keuken: ‘Onze kaastabletjes zijn uniek’

Ga naar “Anneke en Talitha van PetitJoli: ‘In elke ingebrachte tas met tweedehands merkkleding zit een juweeltje’”

Anneke en Talitha van PetitJoli: ‘In elke ingebrachte tas met tweedehands merkkleding zit een juweeltje’

Ga naar “Johan runt platen- en koffiezaak de Groeverij: ‘Ik kwam op het idee door een bijzondere ontmoeting’”

Johan runt platen- en koffiezaak de Groeverij: ‘Ik kwam op het idee door een bijzondere ontmoeting’

In onze gids