Binnenkijken! Rina en Cees wonen in een karakteristiek oud huis waar geen rechte muur te vinden is

binnenkijker zeilmakerij Numansdorp - indebuurt Hoeksche Waard
Foto's: Heleen Schrijvershof

Rina en Cees wonen sinds 2006 op een prachtige plek aan de haven van Numansdorp. Als Numansdorper is het Zeilmakerij bord op het huis je vast wel eens opgevallen. “Tijdens het drinken van een kopje koffie hoorden we dat het huis in de verkoop ging. ‘Ik wil het’, zei Cees. Hij had al een goed beeld van de potentie van het huis. Hij huurde een ruimte als zeilmaker en wist goed wat er aan zou moeten gebeuren. Want een verbouwing was geen overbodige luxe, ” vertelt Rina.

Het huis is al van voor 1900. “We weten niet precies hoe oud, want die gegevens zijn verloren gegaan tijdens de watersnoodramp. Van die gebeurtenis vind je nu trouwens nog aanwijzingen. Onder de kamer is nog een onderhuis. Daar zie je aangetaste stenen van het zout van de zee. Nog steeds kunnen we op die plek niets neerzetten. Alles wordt en blijft daar nat. Oorspronkelijk werd het pand gebruikt als aardappelloods. In de tuin zit nog steeds een ingang naar wat toen de koelsilo’s waren”.

Ernstig jaren zeventig

Bij de aankoop in 2006 kon je het huis het beste omschrijven als: ernstig jaren zeventig. Daar moesten ze wel even doorheen kijken. Cees had het pand natuurlijk gezien, maar Rina was nog nooit binnen geweest. “Maar ja, hij had al gezegd: ik wil het kopen”. Hij vertrouwde er volledig op dat Rina wel door de gedateerde inrichting heen kon kijken. En dat bleek te kloppen.

Behang met ducttape vastgeplakt

Maar om het huis bij de prachtige locatie te laten passen, moest er behoorlijk wat werk worden verzet. Aan de wegkant zag het er allemaal heel netjes uit. Op plekken waar geen mensen kwamen, lag dat iets anders. “Op onze slaapkamer was het behang met ducttape vastgeplakt. Ook waren er meer plafondplaten te vinden die doorhingen, dan rechte”.

Eén ding waar Rina en Cees niets aan kunnen doen zijn de muren. Die worden natuurlijk nooit zo recht als bij een nieuwbouwhuis. Met behangen is dat iets lastiger, maar dat is juist de charme van een oud huis.

En bij die charme horen niet alleen maar strakke meubels. Tenminste, niet als je het aan Rina vraagt. Voor mensen die haar kennen van haar winkel 2Times, zal het geen verrassing zijn dat er een mix is gemaakt tussen oud en nieuw. Vintage en van nu. En kleur, veel kleur.

Gek van turqoise

En al dat kleurgebruik is zeker niet alleen het idee van Rina. “Cees heeft ook een voorkeur voor kleuren. Hij is gek van turquoise. Op zondagochtend bedachten we: die muur wordt turquoise. Op maandagochtend was de muur turquoise. Maar ondertussen zit er alweer een mooi, nieuw behang op. “Ik verwacht dat dat voorlopig wel even een poosje blijft zitten,” lacht Rina.

Rina doet haar beste aankopen op rommelmarkten en in kringlopen. De buffetkast in de keuken was de eerste vintage aankoop voor het huis. “Oorspronkelijk komt hij uit een huis in Middelburg, wij vonden hem in Scharendijke.”

Maria zonder neus

Dat is nog wel een tip voor rommelmarktliefhebbers, vindt Rina. “In Zeeland zijn er veel goede en leuke rommelmarkten en kringlopen. Dat struinen op rommelmarkten heb ik altijd al gedaan. Zelfs toen ik nog thuis woonde. Ik kijk dan vooral naar kleuren. Waarom is het ene Mariabeeld wel leuk en de andere niet? Dan gaat het om details. Goed kijken dus. Ik houd echt niet van strakke meubels en vormen. Ik heb er dus geen enkel probleem mee als er een stuk van de neus van Maria af is. Dat past ook gewoon bij ons huis”.

Maar niet alles komt uit de kringloop. De laatste aankoop was een gouden discobal. En ja, die vindt je nu eenmaal niet zo snel op een rommelmarkt.

Of er nog wensen zijn om in dit huis te passen? Jazeker! Rina: “De schuur wordt verbouwd. Vernieuwd in oude stijl. En ik wil in de toekomst de keukenvloer nog aanpassen. Maar ik heb met Cees afgesproken dat ik nog niet over de vloer begin als de schuur nog niet af is. Er is namelijk altijd wel wat te doen.”

Ben jij ook reuzetrots op jouw huis en mogen we bij jou ook een keer binnenkijken? Meld je aan via [email protected]

Kijk ook bij deze Hoeksche Waarders binnen:

Meer in deze categorie

Binnenkijken bij

Ga naar “Binnenkijken bij Isabelle en Vincent: ‘Ondertussen weet ik precies hoe een soldeerbout werkt’”

Binnenkijken bij Isabelle en Vincent: ‘Ondertussen weet ik precies hoe een soldeerbout werkt’

Ga naar “Binnenkijken bij Kimberley in ’s-Gravendeel: ‘Ben dol op oudere huizen met een ziel’”

Binnenkijken bij Kimberley in ’s-Gravendeel: ‘Ben dol op oudere huizen met een ziel’

Ga naar “Binnenkijken: deze Hoeksche Waarders verbouwden hun huis van top tot teen”

Binnenkijken: deze Hoeksche Waarders verbouwden hun huis van top tot teen

In onze gids