Binnenkijken! Miranda woont in het huis dat haar betovergrootouders in 1904 lieten bouwen

Door Rosanne Buitendijk 24 maart 2019

Wauw, dit is bijzonder. Wie kan er nou zeggen dat je woont in het huis waar jij bent opgegroeid, waar je vader is geboren, waar je grootouders woonden, en je overgrootouders én je betovergrootouders? Nou, Miranda Tacq – van de Lagemaat uit Numansdorp dus. Wij mochten binnenkijken in het huis waar zij als vijfde generatie van de familie nu met haar gezin woont.

Ze heeft de bouwtekeningen en eigendomsbewijzen uit 1904 nog: die zijn altijd zorgvuldig bewaard gebleven door de familie. In de loop der jaren is er wel het nodige veranderd aan het huis. En dat komt niet in de laatste plaats door Miranda zelf. Voor zij met man Christiaan, zoon Luc en hond Truffel naar het huis aan de Burgemeester de Zeeuwstraat verhuisden, hebben ze flink verbouwd.

Oude foto

De hele indeling ging op de schop en er kwam een aanbouw. Samen met architectenbureau RoosRos en de Numansdorpse aannemer Pascal Schrier werd het huis van binnen compleet vernieuwd. “Door de jaren heen is het huis al een aantal keer verbouwd en aangepast. Oorspronkelijk waren het twee huizen. We hebben daar nog foto’s van,” vertelt Miranda, terwijl ze naar de kast wijst. “Ik wil die foto nog op fotobehang laten afdrukken en daar de muur achter de eetkamer mee behangen.”

Meisjesbehang van vroeger

Binnen in huis zijn er weinig herinneringen meer aan hoe het ooit was. Maar terwijl Miranda afgelopen zomer boven – op wat vroeger haar slaapkamer was – behang stond te krabben, kwam daar ineens een patroon onder vandaan dat ze gelijk herkende. “Het oude meisjesbehang dat ik vroeger op mijn kamer had. Ik had vooraf niemand kunnen vertellen welk behang ik vroeger had, maar toen ik het zag, wist ik het gelijk weer.” Ze maakte er een foto van, voor het achter een nieuwe laag stucwerk verdween. “Wij slapen nu op mijn oude slaapkamer.”

Ook in de schuur kwam ze nog een leuk aandenken aan haar jeugd tegen. “Op één van de balken staat in het hout gekrast: I love Katinka. Dat was de pony die ik vroeger had,” glimlacht ze.

Dichtbij

De vader van Miranda moest af en toe wel even slikken bij alle verbouwplannen van zijn dochter en haar gezin. “Wat gaan jullie allemaal doen, vroeg hij soms. Het blijft toch gek om te zien wat anderen in jouw huis gaan doen. Hij woont nu aan de overkant. Heel fijn, zo dichtbij. Hij scharrelt hier nog regelmatig rond.”

Indeling

De keuken zit nog op dezelfde plek, maar dat is ook zo’n beetje de enige overeenkomst met hoe het huis tot vorig jaar was. Er zijn muren weggehaald, het is een open geheel geworden. Als je de hal binnenkomt, kun je kiezen of je door de stalen deur links, of de stalen deur rechts verder loopt. Ga je links, dan kom je in de woonkamer aan de voorkant. De grote raampartijen met zwarte jaloezieën vallen op. Er staat een grote bank en de open haard knispert.

Kies je voor de rechter stalen deur, dan kom je in de eethoek aan de achterkant van het huis. Vanaf hier kijk je in de diepe tuin. “We spraken eens een projectontwikkelaar. Als hij dit perceel in handen had, zou hij er zes huizen op bouwen,” illustreert Miranda.

Open keuken

De keuken in het midden verbindt de woonkamer en eethoek. De keuken oogt heel licht en open, mede dankzij de slim ingebouwde kasten en apparatuur. Missen we hier nu iets? “We hebben geen afzuigkap,” knipoogt Miranda. “Zo’n afzuigkap aan het plafond breekt het zicht, zeker boven een kookeiland. In een vakantiehuis hadden we ooit een kookplaat waar de afzuiging in verwerkt zat. Dat hebben we onthouden: kijk, dit is onze afzuigkap,” laat ze zien, terwijl ze de cirkel op de kookplaat aanwijst.

Rustige basis

Op de bovenverdieping ontdekken we de enige kamer waar er een andere kleur dan wit op de muur zit. Zoon Luc heeft een stoere jongenskamer met een vergrijsde kleur groen op de muur. “Ik houd gewoon heel erg van een rustige basis,” legt Miranda uit. “Ik vind de combinatie van veel wit en licht samen met zwarte details en hout erg mooi. Dit is de stijl die we in ons vorige huis zo’n beetje ook hadden. We hebben best wat nieuwe meubels gekocht omdat we nu meer ruimte hebben, maar we zien niet ineens een heel andere weg ingeslagen. Dit is gewoon hoe we zijn.”

Kijk mee naar nog meer foto’s:

Lees ook:

ilona binnenkijken

Binnenkijken in het rijtjeshuis van Ilona: “We wilden geen ‘normaal’ huis, maar het voelde gelijk goed”

Eigenlijk zochten Ilona en haar vriend Kevin drie jaar geleden alles behalve een normaal rijtjeshuis...
ingrid binnenkijken mijnsheerenland verbouwde bungalow kunstenares

Wat een huis! Binnenkijken in het van top tot teen verbouwde huis van Ingrid en haar gezin

Het heeft wat tijd en moeite gekost, maar dan heb je ook wat. Na een jaar intensief verbouwen, genie...
binnenkijken-loes-en-dick-oud-beijerland

Binnenkijken bij Loes en Dick: ‘Het uitzicht van ons appartement gaat nooit vervelen’

Of we niet eens op de koffie wilden komen bij Loes en Dick en een binnenkijker wilden maken van hun ...

adv.