Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nieuwbouwhuizen in de Hoeksche Waard: ‘Voor 250 duizend euro of minder kun je bijna geen huis meer bouwen’

Door Rosanne Buitendijk 17 oktober 2019

Dat huizen zo duur zijn tegenwoordig hoeven we je niet meer te vertellen. Onder de twee ton is nauwelijks iets te krijgen in de Hoeksche Waard. Kijk je naar nieuwbouwprojecten, dan gaan de veel woningen weg voor minstens 3 of 4 ton

Woningen van bijna 3 ton worden op Funda aangeprezen als starterswoningen. Als je als stel zo’n woning koopt, dan moet je allebei minstens €2500 per maand verdienen om een hypotheek te krijgen. Dat red je misschien nog wel als je net aan een carrière in de IT begint, maar werk je in de kinderopvang, op een basisschool of ben je heftruckchauffeur, dan is dat een ander verhaal.

Betaalbare huizen voor starters

De gemeente Hoeksche Waard wil in alle dorpen woningen bouwen. Dat moet een gevarieerd aanbod zijn: voor senioren, gezinnen én starters, aldus wethouder Piet van Leenen (wonen) tijdens de presentatie van de gemeentebegroting deze week. Op de vraag of de gemeente kan zorgen dat die woningen ook voor starters betaalbaar blijven, antwoordde de wethouder dat het anno 2019 ‘eigenlijk niet mogelijk is om tussen de 200 duizend en 250 duizend euro huizen te bouwen’. “Bouwprijzen stijgen. €225 duizend is echt de ondergrens. Dan krijg je bijvoorbeeld een woning met twee slaapkamers. We zien dat veel jonge starters dan net een stapje extra doen om toch in een categorie daarboven uit te komen.”

Starters in de Hoeksche Waard

Om jongeren toch aan een geschikte woning te helpen, kun je in de Hoeksche Waard gebruik maken van de starterslening. Je kunt dan maximaal €35.000 euro of twintig procent van de aankoopprijs van de woning lenen. Pas na drie jaar ga je aflossen en rente betalen.

Ook gaat de gemeente inzetten op andere woonvormen voor jongeren, zoals tiny houses. Wethouder Van Leenen: “En we zorgen dat HW Wonen de verantwoordelijkheid neemt om in voldoende huurwoningen te voorzien.”

Lees ook:

huis kopen woningmarkt straat verhuizen

Huis kopen als starter: zo helpt de gemeente je uit de brand

Het kan als starter knap lastig zijn om je eerste huis te kopen, zeker in deze tijden van stijgende ...
huis te koop verkocht wonen straat

Zoveel huizen tot twee ton staan er op dit moment te koop in de Hoeksche Waard

Een huis kopen met een klein budget, daar kun je wel wat geluk bij gebruiken. Huizen worden snel ver...
torensteepolder

Deze 20 nieuwbouwhuizen bij Numansdorp staan nét te koop

Zit jij te azen op een ruim nieuwbouwhuis in de Hoeksche Waard? Goed nieuws! In de Torensteepolder i...

Heinenoord krijgt nieuwbouwwijk met tiny houses

In Heinenoord komt een nieuwbouwwijk met verschillende type woningen, waaronder vijf tiny houses. De...

Meer over

Gemeente Wonen

adv.