Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Deze Hoeksche Waardse dorpen gaan uitbreiden en dit zijn de nieuwbouwprojecten

Door Jasper van Everdingen 25 augustus 2020

Op tal van locaties in de Hoeksche Waard verrijzen de komende jaren huizen om te voldoen aan de grote woningbehoefte. Het overgrote deel van die nieuwbouwprojecten staat ingetekend binnen de veertien dorpskernen. Op zes locaties staat nieuwbouw te wachten buiten de dorpsgrenzen. Deze dorpen gaan dus een stuk groeien. Wij zetten deze uitbreidingslocaties op een rij.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

’s-Gravendeel-West

Uitbreidingslocatie ‘s-Gravendeel-West. Foto: Google Streetview

Aan de westkant van ’s-Gravendeel groeit het Seuterdorp de komende jaren met 150 woningen. Het grote woningbouwproject, dat ’s-Gravendeel-West heet, staat ingetekend tussen de N217, de Maasdamseweg en de Molendijk. Volgens het huidige gemeentelijke woningbouwprogramma worden hier in 2022, 2023 en 2024 steeds vijftig woningen per jaar opgeleverd. Het gaat hier om een gevarieerde woonwijk met (sociale) huurwoningen, rijtjeshuizen, twee-onder-een-kapwoningen en vrijstaande huizen. In een tweede fase na 2030 heeft dit gebied ‘de potentie’ om met nog eens honderd woningen te groeien.

Heinenoord-Zuid

Uitbreidingslocatie Heinenoord-Zuid. Foto: Google Streetview

Het aanstaande uitbreidingsproject in Heinenoord betekent een aanzienlijke groei van het dorp. Tussen de Tienvoet, de Dorpsstraat, de Oud-Heinenoordseweg en de N217 wordt op zo’n vijf à zes hectare grond, dat nu vooral uit akkers en kassen bestaat, een woongebied ontwikkelt van 140 woningen. Het gaat hier om appartementen, huur- en koopwoningen. Het project Tienvoet geeft het dorp een nieuwe dorpsrand, een nieuwe entree en het moet het dorpscentrum versterken. De bouw start op zijn vroegst in 2021.

Numansdorp-Zuid

Uitbreidingslocatie Numansdorp-Zuid. Foto: Google Streetview

De uitbreiding van Numansdorp richting het Hollands Diep is al volop in ontwikkeling. Aan de zuidkant van het dorp wordt gewerkt aan twee projecten: de Torensteepolder (tussen de Schuringsedijk, Numansgors, de weg bij het voormalige trekkerstation en de Fortlaan) en Landgoederen Ambachtsheeren (ten oosten van de Torensteepolder). Deze projecten vormen samen een nieuw leefgebied van 403 woningen. Dit zijn dus landgoederen, verschillende type gezinswoningen (waaronder rijtjeswoningen en twee-onder-één-kappers), seniorenwoningen en appartementen.

Tussen deze twee projecten in ligt nog een vrije kavel dat de bouw van nog eens 200 tot 250 woningen mogelijk maakt. Daarmee zou het project Torensteepolder afgerond zijn. Volgens het huidige woningbouwprogramma gebeurt dit na 2030.

Waarschijnlijk in 2022 wil de gemeente verdergaan met de ontwikkeling van de Molenpolder. Dit project moet een hoogwaardig recreatiegebied worden en staat ingetekend tussen de Molendijk, de Veerweg, de Havenkade en het Hollands Diep. Het plan is om hier ‘gewone’ woningen te bouwen en vooral recreatiewoningen op allemaal schiereilandjes. Aantallen van woningen zijn nog niet bekend.

Stougjesdijk-Oost

Uitbreidingslocatie Stougjesdijk-Oost. Foto: Google Streetview

Zoals al eerder aangekondigd krijgt Oud-Beijerland er aan de oostkant een flinke woonwijk bij. Begin 2024, en misschien al eind 2023, gaat de eerste paal de grond in voor Stougjesdijk-Oost. Dan start de bouw van de eerste achthonderd woningen die de gemeente tussen Stougjesdijk en de N217 voor 2030 wil realiseren. Dat is wat het huidige woningbouwprogramma toelaat. Uiteindelijk verrijst hier een nieuw woongebied van 1600 woningen, waarbij bebouwing en landschap met elkaar ‘verweven’ worden. En waar een cruciale rol is weggelegd voor een R-netverbinding om de verkeersdruk vanuit de westelijke richting van de Hoeksche Waard in zijn geheel weg te halen.

Strijen

Uitbreidingslocaties in Strijen: Land van Essche III (aan de zuidrand) en woningbouwlocatie Sportlaan (aan de oostrand). Foto: Google Streetview

Strijen moet volgens het woningbouwprogramma in het oosten en het zuiden van het dorp uitdijen. Aan de zuidrand staat het Land van Essche III ingetekend, tussen de Randweg, de Schenkeldijk, De Vredenburg en de Doornbos. Hier wil de gemeente 128 woningen realiseren, voornamelijk koopwoningen (rijtjeshuizen, twee-onder-éénkappers en vrijstaande woningen) en sociale huurwoningen. De bouw laat alleen op zich wachten, omdat de gemeente een deel van de grond nog niet in bezit heeft.

Aan de oostkant van ‘Strien’ wil initiatiefnemer en grondeigenaar HWwonen het dorp uitbreiden met 87 ‘verschillende huur- en koopwoningen’. Aan de Sportlaan moet, op een stuk grond van ruim drie hectare, ‘voor elke portemonnee een woning komen’.

 

Lees ook:

Dit zijn de nieuwe ontwerpen van de uitbreiding van het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland

Het Oude Raadhuis in Oud-Beijerland krijgt geen blokvormige aanbouw. Na bezwaar en een petitie van d...

Oud-Beijerland krijgt flinke nieuwbouwwijk: dit is hoeveel woningen de gemeente wil bouwen

Jongeren, starters en gezinnen opgelet: aan de oostkant van Oud-Beijerland gaat de gemeente Hoeksche...

Foto’s! Torensteepolder in Numansdorp krijgt steeds meer vorm en zo ziet dat eruit

De nieuwbouwwijk Torensteepolder tussen het centrum van Numansdorp en het Hollands Diep krijgt steed...

De verkoop is al lang gestart, maar deze nieuwbouwwoningen zijn nog beschikbaar

Nieuwbouw, daar moet je vaak als de kippen bij zijn. In de Hoeksche Waard worden er op verschillende...

Kansen voor starters en senioren: ‘Bouw woningen onder de €200.000’

Het is hoog tijd dat er in de Hoeksche Waard betaalbare woningen komen voor starters en senioren. Op...
huis villa wonen

Op deze plekken in de Hoeksche Waard worden grote villa’s gebouwd

Er wordt momenteel flink gebouwd aan verschillende nieuwbouwprojecten in de Hoeksche Waard. Maar kom...

Inschrijven maar! In Strijen worden nieuwe koop- en huurwoningen gebouwd

Aan de Dam in Strijen worden nog dit jaar dertien nieuwbouwwoningen gebouwd: drie seniorenwoningen e...
nieuwbouw mijnsheerenland

Start nieuwbouw Mijnsheerenland betekent ook kap van 35 bomen, maar die komen wel terug

Zoals bekend staat hartje Mijnsheerenland drie nieuwbouwprojecten te wachten. Op twee van de drie lo...

Zoveel nieuwbouwhuizen worden op dit moment gebouwd in de Hoeksche Waard

Of de huizenmarkt al instort in de Hoeksche Waard? Vooralsnog is de situatie stabiel, vertelde Saski...
Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.