Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Binnenkijken! Erwin en Sandra wonen in een oude zeilmakerij pal aan de Oud-Beijerlandse haven

Door Daniëlle Troost 14 december 2019

Gastredacteur Daniëlle Troost kijkt elke maand bij Hoeksche Waarders binnen. Dit keer ging de deur voor haar open bij een mooi huis aan de haven van Oud-Beijerland, waar Erwin van Schaick en Sandra Hammer drie jaar geleden de sleutel kregen. Er moest zoveel verbouwd worden, dat het stel met hun kinderen eerst in de schuur achter het huis woonden.

In een van de huizen pal aan de haven van Oud-Beijerland, was lange tijd de zeilmakerij van de familie Schippers gevestigd. De woning werd in 2016 gekocht door Erwin van Schaick en Sandra Hammer. Dat ging op een manier zoals dat alleen in een dorp kan gaan. Erwin had gehoord dat de zeilmakerij zou stoppen en greep naar de telefoon. Twee belletjes, twee weken en een ferme handdruk later was de deal gesloten.

Foto: Daniëlle Troost
Foto: Daniëlle Troost

Overstromingen in de kelder

Zo makkelijk als de aankoop ging, was de renovatie die daarop volgde niet. De woning zelf werd aan de binnenkant volledig afgebroken. Bovendien werd het souterrain, waar de zeilmakerij ooit begon, 40 cm uitgediept om er een volwaardige verdieping van te maken. Dat was een hele onderneming, doordat de klei nogal hard bleek te zijn. In 2017 was er nog een tweetal overstromingen in de kelder, die precies op grondwaterniveau ligt, maar nu is ook het watermanagement daar beneden op orde.

Acht maanden verbouwen

Het project van de verbouwing duurde uiteindelijk acht maanden. In die periode woonden Sandra en Erwin met hun kinderen, Rik en Nine, in de schuur achter het huis waarin voorheen de zeilmakerij zat. Een grote open ruimte waarin ze met kasten afgescheiden slaapkamers maakten. De temperatuur reguleren was niet eenvoudig, in de zomer dreven ze hun bed uit, in de winter moesten er extra dekbedden worden aangesleept. Een beetje afzien, maar het was vooral ook heel knus.

Verjaardagen in de tuin

De schuur is inmiddels ook omgebouwd. De voorkant is een paar meter naar achter geplaatst. Binnen is een grote opslagruimte met een tafeltennis- en biljarttafel. Daarnaast is er een ruimte met een bar en een loungebank, gemaakt van pallets. De muren zijn sfeervol beplakt met oude reclameposters die Sandra in de loop der jaren in verschillende landen heeft verzameld. Voor de schuur is een veranda met een allesbrander. Alle verjaardagen worden in de ruime tuin gevierd, soms zelfs tot onvrede van vrienden die klagen na twee jaar nog de ‘nieuwe’ bank niet te hebben gezien. Het huis zelf is ook prachtig geworden, met een bijzonder smaakvolle inrichting. De muren in de keuken zijn lichtroze geverfd, waarmee de donkergroene en gouden accessoires verrassend goed combineren. Vanuit de grote tafel in de keuken kunnen ze hun sloep in de haven zien liggen. Zowel Sandra als Erwin groeiden op in Oud-Beijerland, Erwin zelfs aan hetzelfde haventje.

Foto: Daniëlle Troost
Foto: Daniëlle Troost

Wonen aan het water

Juist dat gevoel van wonen in het centrum en aan het water wilden ze graag terugkrijgen. In de zomer zo de sloep in en het Spui op met een gevulde picknickmand, of in de ochtend lekker een kopje koffie drinken op een stoeltje in de voortuin. Nine zit op warme dagen graag in de vensterbank van haar slaapkamer van de bedrijvigheid voor de deur te genieten. Als je een van hen daar ziet zitten, groet ze dan gerust, dat vinden ze alleen maar gezellig!

Lees ook:

binnenkijken herenhuis

Binnenkijken! Maurice en Desiree verbouwden een ruim 100 jaar oud herenhuis in ‘s-Gravendeel

Tot Maurice en Desiree in september 2016 de sleutels van hun huis in 's-Gravendeel kregen, werd het ...

Binnenkijken in het dijkhuis van Annemieke: ‘Door de watersnoodramp was dit huis flink verzakt’

Gastredacteur Daniëlle Troost kijkt elke maand bij Hoeksche Waarders binnen. Dit keer ging de deur v...
binnenkijken landelijk interieur

Binnenkijken bij woonstyliste Erna Schotmans: ‘Ik houd van een landelijk interieur’

Wanneer we Erna Schotmans vragen of we een keer binnen mogen kijken, is ze gelijk enthousiast. Deze ...

adv.