Leuk! Bij Arie in Puttershoek is de hippe versie van een boekenwinkel

Door Jasper van Everdingen 25 september 2018

Ondernemers die met vernieuwende concepten komen, wij houden ervan. Dus dat Arie en Petra Hagers maandag in Puttershoek Bij Arie hebben geopend, maakt ons erg blij. Van de voormalige boekhandel Marjan Houtman hebben zij een hippe versie van een boekenwinkel gemaakt: een unieke conceptstore. Kleine ondernemers met een webwinkel mogen hier een plank huren om hun cadeauartikelen te verkopen. En ja, uiteraard vind je er ook nog steeds boeken, kantoorartikelen en wenskaarten.

Nog maar een paar weken geleden snikten wij bij het nieuws dat Marjan Houtman in Puttershoek ging verdwijnen. Gelukkig stonden er al snel twee Hoeksche Waarders op om de winkel van Leo en Marjan over te nemen. De nieuwe eigenaren heten Arie en Petra Hagers. In ’s-Gravendeel kent iedereen deze ondernemers uit Heinenoord al van de Bruna. Nu zij in Puttershoek de deuren niet alleen hebben opengezet voor mensen die een tijdschrift komen halen, maar ook voor mensen die gewoon om een praatje verlegen zitten, zal het niet lang duren voordat ook dit dorp het echtpaar bij voornaam kent.

Voor Arie was deze kans om verder te gaan in het boekenvak een makkelijke rekensom. Zelf moest hij stoppen bij de Bruna. En Leo en Marjan besloten van hun pensioen te gaan genieten en de winkel te koop te zetten. ,,Voor mij was het toen: één en één is twee”, zegt Arie.

‘Kindje’

Met zijn achtergrond als bedrijfsleider bij Bruna was Arie de ideale kandidaat om het ‘kindje’ van Leo en Marjan over te nemen. ,,Leo zocht niet zomaar iemand, maar iemand die affiniteit had met de branche”, zegt de Heinenoorder. ,,En hij zocht iemand die uit de Hoeksche Waard komt. Nou, daar voldoe ik allebei aan. Uiteindelijk zijn we er dan ook met elkaar uitgekomen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Petra en Arie Hagers zijn de eigenaren van Bij Arie in Puttershoek.

Samen met zijn vrouw probeert hij nu voort te zetten wat de vorige eigenaren in 45 jaar tijd hebben neergezet. Alleen dan in kleinere versie. Wat eerst één grote boekwinkel was, is nu na een grondige verbouwing gesplitst in twee winkels. Onlangs ging een deur verder al Twee Ons Geluk open. Maandag was het de beurt aan Bij Arie.

,,Voor ons zou een grote winkel niet rendabel zijn”, zegt Arie. ,,Ook de familie Houtman vond het een goed plan dat er twee winkels moesten komen. Vandaar dat we nu een kleinere versie van de vorige winkel zijn. En omdat ik al hun artikelen heb overgenomen, staat de winkel nu goed vol. Het idee is wel om een minder volle winkel te creëren. Om dat voor elkaar te krijgen, moeten we eerst nog het een en ander uitverkopen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Het is nu al een komen en gaan van klanten in de nieuwe boekenwinkel Bij Arie.

Een ander idee is om hier een in de Hoeksche Waard unieke conceptstore op te zetten. Een winkel waar kleine ondernemers met een webstore een plank of rek mogen huren om hun zelfgemaakte spulletjes te verkopen. ,,Het gaat daarbij om cadeauartikelen. Daarom staat in onze naam dat we ook een kadoshop zijn.”

Kussens

Zo liggen er nu al kussens en tasjes van winkelmedewerkster Ivana in een rek. ,,Zij is het voorbeeld van wat we hier doen”, zegt Arie. ,,Als zij met haar spullen naar een beurs moet, rekenen ze vaak 100 tot 150 euro voor een kraam. En dat is dan voor één dag. Nu liggen haar spullen hier heel de maand voor een relatief laag bedrag. Voor haar en anderen is het natuurlijk prachtig als je naast een webstore je spullen ook in een fysieke winkel hebt liggen.”

Tekst gaat onder de foto verder.

Bij Arie verkoopt op dit moment ook kussens en tassen.

Arie benadrukt dat niet iedereen hier zomaar met zijn of haar spullen aan kan komen zetten. ,,Ik waak er wel voor dat dit geen Winkel van Sinkel wordt. Als wij planken te huur aanbieden, moet er wel kwaliteit komen. En het moet ook een beetje branche gerelateerd zijn. Of, zoals het spreekwoord gaat: schoenmaker, blijf bij je leest.”

Lach

Deze mooie plannen zijn nog niet alles. Want met schappen vol kranten, tijdschriften, wenskaarten en cadeauspulletjes begint het bij Arie pas. ,,Ik vind dat klanten hier door het personeel zo behandelt moet worden, dat ze met een lach de winkel uitlopen. Want ik vind het echt belangrijk om interesse in mensen te tonen.”

Arie wil mensen de kans bieden bij hem met hun verhaal aan te komen. ,,Als iemand vertelt dat zijn zoontje van een speelrek is gevallen en daarbij zijn been heeft gebroken, zal ik de volgende keer vragen hoe het met zijn zoon is. En ik wil dat de mensen die hier werken, dat ook doen. Mensen komen hier straks ook voor een bakkie koffie. Als ze dan geen tijdschrift meenemen, zal ik daar niet om malen. Dan vind ik het fijn dat ik naar iemand heb kunnen luisteren.” Zijn belangrijkste product ligt dus niet in de schappen. ,,Een luisterend oor is het belangrijkste dat ik te verkopen heb.”

BIJ ARIE boekhandels

Nu open08:30 - 20:00

Pieter Repelaerstraat 72, Puttershoek

Bekijk meer:boekhandels

Meer over

Winkelen

adv.