Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Koopzondagen in de Hoeksche Waard, zitten we daar eigenlijk wel op te wachten?

Door Jasper van Everdingen 17 september 2018

We vinden het al jaren de normaalste zaak van de wereld, dat we op zondag in de Hoeksche Waard een terrasje pakken of uit eten gaan. Maar op winkels en supermarkten die op deze ‘rustdag’ de deuren openen, heerst in de regio nog altijd een taboe. Hart Voor Alle Kernen (HVAK) schrijft in het verkiezingsprogramma daar verandering in te willen brengen. Volgens de nieuwe politieke partij moeten winkeliers en supermarkten zelf kunnen bepalen of zij op zondag open zijn. Maar zitten we eigenlijk wel op koopzondagen te wachten?

In ’s-Gravendeel heeft de voormalige supermarkteigenaar Cees van der Poel zich jarenlang tevergeefs hardgemaakt voor een zondagopenstelling van zijn Albert Heijn. Hij stuitte steeds op veel weerstand. Ook De Bommel Meubelen in Strijen wil graag op zondag open. De winkel dreigt anders zelfs te vertrekken uit de Hoeksche Waard. Ondertussen doet de Gamma in Oud-Beijerland komend weekend gewoon mee aan de landelijke koopzondag van de bouwmarktketen.

Tekst gaat verder onder de foto.

De Bommel Strijen - indebuurt Dordrecht
Hoelang staat de koffie nog klaar bij De Bommel in Strijen? Foto: Google Maps

In het Spuidorp mogen winkeliers al twaalf keer per jaar op zondag hun spullen verkopen. Sem den Hollander van stichting Centrummanagement Oud-Beijerland vindt het positief dat ondernemers de vrijheid krijgen of ze dat uiteindelijk wel of niet doen. ,,Je ziet alleen wel dat er door hen nog weinig gebruik van wordt gemaakt”, zegt hij.

‘Geen tijd voor gezin’

Een deel van de winkeliers die niet op zondag open wil, doet dat volgens Den Hollander vanuit geloofsovertuiging. ,,En een andere groep is te klein om op zondag open te kunnen, omdat ze geen personeel hebben. Daardoor moeten ze alle dagen zelf de winkel draaiende houden. Als de kleine ondernemers ook op zondag zouden werken, houden zij in het weekend geen tijd meer over voor hun gezin.”

Om die redenen is er volgens Den Hollander geen eenheid onder de winkeliers om twaalf keer per jaar zondags open te gaan. ,,Dan heeft het ook geen zin om met een te kleine groep open te gaan. Uiteindelijk is het veel beter als je met een grote groep open bent. Want dan is het ook aantrekkelijk voor de consument om op zondag in Oud-Beijerland te komen winkelen. Daarnaast hopen wij dat consumenten die een centrum leuk en prettig vinden, ook regelmatig iets in het centrum kopen en het de lokale shop gunt. Zo houden we het samen leuk. ”

‘Het speelt niet’

Volgens Miriam Martens, voorzitter van winkeliersvereniging Centrum Numansdorp, zijn koopzondagen in Numansdorp geen issue. ,,Toevallig hadden we het er laatst tijdens een bestuursvergadering over, dat het in Numansdorp niet zozeer speelt. Maar we begrijpen het wel als er winkeliers zijn die op zondag open willen zijn.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Krijgen we in de Hoeksche Waard straks op zondag vaker het winkelbordje ‘open’ te zien?

Martens denkt dat het vrijgeven van de winkeltijden uiteindelijk een kwestie van tijd is, omdat de consument anders op andere plekken inkopen of boodschappen gaat doen. ,,Ik denk dat je op een gegeven moment niet meer achter kunt blijven bij andere centra in de omgeving. In Noord-Brabant mogen op zondag bijna alle winkels open zijn. Dat is hier niet zo ver vandaan.”

Zelf staat Martens, eigenaar van Dresswaar & Thee, er open in. ,,Ik vind dat iedereen vrij moet zijn om voor zichzelf te kijken of ze hun winkel ook op zondag willen openen.”

‘Geen enkele mogelijkheid’

Danny van ’t Hof, voorzitter van stichting Strien Graag Gezien, denkt dat een zondagopenstelling in Strijen voor veel ondernemers niet realistisch is. ,,Het lastige van veel ondernemers in Strijen,  is dat er onder hen veel kleine ondernemers zijn. Zij werken vaak zonder personeel. Er zijn in mijn ogen waarschijnlijk wel veel ondernemers die op zondag hun omzetpotentieel zien, maar ik denk dat ze simpelweg geen enkele mogelijkheid zien om dan hun winkel te openen. Omdat ze anders niet aan hun rust toekomen.”

Of inwoners van Strijen graag op zondag willen winkelen, hangt volgens hem van hun achtergrond af. ,,Ik denk dat de Strijense consument net als de gemiddelde consument is. Ik denk dat als je een religieus persoon bent, dat je op zondag niet gaat winkelen. En dat als je geen religieus persoon bent, dat je het net als de rest van Nederland geen enkel probleem vindt om op zondag boodschappen of een aankoop te doen.”

Tekst gaat verder onder de foto.

Op zondag winkelen in Strijen? Danny van ’t Hof van Strien Graag Gezien denkt dat dat niet tegen te houden is.

Tegelijk ziet Van ’t Hof het er in de toekomst wel van komen, dat winkeliers die dat willen, hun deuren op zondag kunnen openen. ,,Ik denk dat dat een ontwikkeling is die niet tegen te houden is. Er zal uiteindelijk niks anders opzitten.”

Voor de eigenaar van Puk & Poppedijn zelf is zes dagen per week speelgoed verkopen wel voldoende. ,,Mijn vrouw is religieus, ikzelf ben dat niet. Daarbij is zondag de enige dag dat wij vrij zijn. Van mij hoeft het dus niet per se.”

‘Respecteren zondagrust’

Henk Warnar van Oké Binnenmaas laat weten dat de vereniging voor ondernemers in ’s-Gravendeel, Maasdam en Puttershoek de zondagrust respecteert. ,,Maar de ondernemers moeten zelf kunnen bepalen of zij open willen zijn”, zegt Warnar.

Meer over

Winkelen

adv.