Nog 100 dagen tot de Buitensluisse Paardenmarkt: dit is het verhaal achter de traditionele datum

Een kenmerkend beeld van de Buitensluisse Paardenmarkt in Numansdorp.

Aftellen maar! Nog 100 dagen en dan begint editie 307 van de Buitensluisse Paardenmarkt. Wie in Numansdorp is opgegroeid, weet dat dit dorpsfeest traditiegetrouw op de tweede woensdag van juni wordt gehouden. Dit jaar is het op 12 juni zover. Maar waarom wordt de ‘paerdemart’ eigenlijk altijd op deze doordeweekse dag gehouden? Dat zochten we uit.

Het verhaal erachter gaat eeuwen terug, want de paardenmarkt wordt al meer dan 300 jaar georganiseerd. In 1712 vond in Numansdorp de eerste editie plaats. Die werd jaarlijks op een vaste datum gehouden, namelijk 10 juni. Tot 1871. Daarna werd het de tweede woensdag van juni. Een belangrijke reden daarvoor was het mogelijk samenvallen met een zondag. De Paardenmarkt mocht, zo staat in het gemeentearchief, ook niet nét voor de zondag of nét na de zondag worden gehouden.

Daarnaast pakte de tweede woensdag van juni ook logistiek beter uit. In het Brabantse Klundert was er namelijk ook een paardenmarkt. Die werd iedere tweede maandag van juni gehouden. Daarna verhuisden de paarden naar Willemstad, waar ze de andere ochtend op de markt stonden. En zo stonden de paarden een dag later weer in Numansdorp.

Tekst gaat onder de foto’s verder.

Tweede Paardenmarkt

Een ander leuk weetje is dat er vroeger in Numansdorp twee keer per jaar een paardenmarkt werd gehouden. Tot kort voor de Tweede Wereldoorlog was er in september een tweede paardenmarkt in de Havenstraat. Die werd altijd gehouden op de tweede donderdag van de maand en werd toen ook gewoon de Tweede Paardenmarkt genoemd. De eerste heette dan ‘de gewone Paardenmarkt’.

Lees ook:

 

Meer in deze categorie

Toen in Hoeksche Waard

Ga naar “Foto’s! 5x kenmerkende Hoeksche Waardse plekken in de jaren ’80”

Foto’s! 5x kenmerkende Hoeksche Waardse plekken in de jaren ’80

Ga naar “7 x feitjes over de Hoeksche Waard waardoor je je ineens oud voelt”

7 x feitjes over de Hoeksche Waard waardoor je je ineens oud voelt

Ga naar “Na bijna 70 jaar is er duidelijkheid: zoveel Hoeksche Waarders slachtoffers eiste Watersnoodramp”

Na bijna 70 jaar is er duidelijkheid: zoveel Hoeksche Waarders slachtoffers eiste Watersnoodramp

In onze gids

Aanbiedingen

Ga naar “Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99”

Hangmat polyester katoen assorti 290×100 cm van € 39,99 voor € 29,99

  • Geldig t/m 31 december 2022