Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Zwemles in Hoeksche Waard: 8 vragen en antwoorden over wachtlijsten en aantal lessen

Aangeboden door Zwembad de Wellen 12 maart 2020

Als ouder wil je natuurlijk dat je kind zo jong mogelijk veilig is in en rond het water. Maar vanaf welke leeftijd zijn zwemlessen zinvol en hoe snel heeft een kind profijt van zwemlessen? Diana Janssens, zwemlerares bij zwembad De Wellen in ‘s-Gravendeel, geeft antwoord op de meest prangende vragen. “Na het behalen van je diploma blijven zwemmen is het allerbelangrijkst.”

Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

Update: Zwembad de Wellen is in elk geval tot 31 maart gesloten ivm Coronavirus voorzorgsmaatregelen.

Ervaren instructeurs

Zwembad de Wellen - 1500px - 12
Beeld: Zwembaden Hoeksche Waard, Arno Hoogwerf

Zwemles: dat kan natuurlijk best spannend zijn. Gelukkig hebben de zwemleraren bij zwembad de Wellen veel ervaring en weten ze hoe je kinderen op hun gemak stelt. Diana: “Even door je knieën zakken zodat je op ooghoogte bent en rustig praten werkt vaak al goed. Rustig aan de hand meenemen, even op het randje laten zitten. En dan langzaam meedoen met de rest. De eerste paar lessen geef je kinderen vaak net even iets meer aandacht. En gelukkig beleven de meeste kinderen ook heel veel plezier aan het zwemmen.”

Vroeg beginnen

Zwembad de Wellen
Beeld: Zwembaden Hoeksche Waard, Arno Hoogwerf

Zwemlessen: je kunt er niet vroeg genoeg mee beginnen. Toch? “Hoe eerder je kunt zwemmen, hoe beter”, beaamt Diana. “Hoewel het niet zo is dat er één leeftijd is die voor ieder kind perfect is om met zwemlessen te beginnen. Kinderen moeten minimaal 3,5 jaar oud zijn om te mogen beginnen, over het algemeen is de motoriek vanaf vier à vijf jaar voldoende ontwikkeld om daadwerkelijk dingen te leren.”

Bijna geen wachtlijsten

Zwembad de Wellen - 1500px - 10
Beeld: Zwembaden Hoeksche Waard BV

Handig: zwembad de Wellen houdt hier een overzicht bij met actuele wachttijden. Op het moment van schrijven is er op bepaalde momenten in de week nauwelijks of geen wachttijd, dus kun je direct aansluiten.

Je kind kunnen volgen

Zwembad de Wellen - 1500px - 11
Beeld: Zwembaden Hoeksche Waard, Arno Hoogwerf

Ook aan de ouders wordt gedacht. Bij Zwembad de Wellen kun je de verrichten van je kind namelijk volgen. Nadat je je kind bij de douches hebt gebracht, kun je in het horecagedeelte plaatsnemen en vanuit de horeca de zwemles volgen. Eventueel met een drankje of hapje. Na drie kwartier haal je je kind weer op. Uiteraard is het mogelijk om je kind te helpen bij het naar het toilet gaan en mocht een kind bijvoorbeeld ziek worden dan word je opgehaald.

Op naar het A-diploma

Zwembad de Wellen
Beeld: Zwembaden Hoeksche Waard, Arno Hoogwerf

Hoe ziet de weg van de eerste zwemles tot aan het A-diploma er precies uit? “Elk kind begint natuurlijk in het meest ondiepe bad, van maximaal 80 centimeter diep”, vertelt Diana. “Daar is vertrouwd raken met het water het belangrijkst. Spetters kunnen verdragen bijvoorbeeld, of leren drijven. Eerst met materiaal, dan zonder. Van daaruit ga je langzaam maar zeker een beenslag aanleren en bijvoorbeeld draaien van je buik naar je rug. Pas daarna komen de zwemslagen zoals schoolslag en borstcrawl. Het behalen van je het A-diploma duurt gemiddeld ongeveer 15 maanden.”

Extra lessen

Zwembad de Wellen
Beeld: Zwembaden Hoeksche Waard, Arno Hoogwerf

Fijn aan Zwembad de Wellen is dat het mogelijk is om individuele lessen bij te kopen. Dat kan een goed idee zijn om specifieke slagen te oefenen, of het watertrappelen extra te trainen. Een paar keer een extra half uur les helpt al heel erg, al is het maar voor het zelfvertrouwen van het kind. Ja, je betaalt dan iets extra’s, maar aan het eind van de rit heb je daar profijt van.

Turbocursus

Zwembad de Wellen
Beeld: Zwembaden Hoeksche Waard, Arno Hoogwerf

Zwembad de Wellen biedt ook regelmatig turbocursussen aan, waarbij je na twee weken intensieve lessen (vier dagen per week, drie tot vier uur per les) afzwemt voor het A-diploma. Diana: “Dat kan zeker een goed idee zijn, maar het is minstens zo belangrijk om daarna te blijven zwemmen. Zeker een kind van vier of vijf jaar heeft tijd nodig om conditie en spiergeheugen op te bouwen. Een kind van zes of zeven jaar kan zo’n turbocursus al beter aan, maar ook dan is het belangrijk om te blijven doorgaan met zwemmen.”

Van A naar B… En C

Zwembad de Wellen
Beeld: Zwembaden Hoeksche Waard, Arno Hoogwerf

Vijf keer per jaar is er diplomazwemmen in Zwembad de Wellen. Diana raadt aan om zowel het A-, B- als C-diploma te halen. “Ga alsjeblieft door, want dan heb je zóveel meer bagage. Er gaat ook veel minder tijd overheen: afzwemmen voor het volgende diploma kan meestal al na zes tot acht weken.”

Op naar de zomer!

Zwembad de Wellen - 1500px - 14
Beeld: Zwembaden Hoeksche Waard, Arno Hoogwerf

De zomer: heb jij er ook al zo’n zin in? Lekker buiten zwemmen op warme dagen, in Recreatieoord Binnenmaas bijvoorbeeld. Dat is niet alleen leuk, maar ook heel goed voor de ontwikkeling van de zwemvaardigheden, volgens Diana. “Blijven zwemmen is heel belangrijk. Dat kan door na elk diploma door te zwemmen voor een volgend diploma, maar zeker ook door regelmatig recreatief te zwemmen. Houd wel aandacht voor de veiligheid: kinderen zonder zwemdiploma altijd bandjes om én blijf ze goed in de gaten houden.”

Inschrijven voor zwemles bij Zwembad de Wellen? Klik hier.


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Zwembad de Wellen. Meer over Zwembad de Wellen ontdekken?

Zwembad de Wellen zwembaden

Schenkeltje 7B, 's-Gravendeel

Bekijk meer:zwembaden
Pagina 1/8
⟵ swipe swipe ⟶

adv.