Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Knap! Yvette (15) hield tijdens hitterecord hoofd koel op WK BMX en dit is wat ze presteerde

Door Jasper van Everdingen 29 juli 2019

Terwijl de hitterecords in heel Europa je donderdag om de oren vlogen, hield één dame haar hoofd koel. De 15-jarige Yvette de Waard uit Oud-Beijerland snelde op het WK BMX in het Belgische Heusden-Zolder naar een knappe tweede plek.

Op de heetste dag ooit in België gemeten (in Begijnendijk werd het liefst 41,8 graden) startte voor Yvette de Waard het wereldkampioenschap BMX. 89 meiden in de leeftijd van 15 jaar waren naar Heusden-Zolder gekomen. Ondanks de extreme hitte verliepen de drie manches voor De Waard om zich te kwalificeren voor de 1/8 finales goed. Ze behaalde drie keer een tweede plek achter de Britse kampioen Emily Hutt.

Doordat er veel rijders en publiek door de hitte onwel raakten, werd de wedstrijd na de manches stilgelegd en pas weer na 18.00 uur hervat. In de kwartfinales rekende de Oud-Beijerlandse eenvoudig af met onder anderen de voormalig zesvoudig Belgisch wereldkampioene Kjelle Poets.

Tekst gaat onder de foto verder.

Yvette de Waard in actie tijdens het WK BMX in Heusden-Zolder in België. Foto: BMX Motion

Snelle stuurbeweging

Die avond kende de Hoeksche Waardse in de halve finale vanaf de derde startplek een mindere start en kwam ze onderaan de startheuvel klem te zitten tussen de nummers 1 en 2, de Franse kampioen en de Japanse kampioen. Door een snelle stuurbeweging manoeuvreerde Yvette zich naar plek vier in de eerste bocht. Op ‘safe’ reed ze de belangrijke halve finale uit en stond zij net als vorig jaar in Baku in de finale van het WK.

Verrassend

Vanaf plek zeven kon Yvette in de finale het wedstrijdverloop in de gaten houden. Dat dit zo snel van pas zou komen, was zeer verrassend. Direct na de eerste bocht maakte de Duitse kampioen Jennifer Rosemüller een fout. In winnende positie ging zij onderuit, waarna de Franse kampioene op haar klapte. De Waard reageerde alert en kon oprukken naar plek drie en nog voor de tweede bocht naar plek twee. Die gaf ze niet meer weg.

Tekst gaat onder de foto verder.

Yvette de Waard (midden) op het podium na de finale op het WK BMX. Foto: Jan de Waard

Nederlands kampioen

Haar tweede plek op het WK volgt na de Nederlandse titel die het Oud-Beijerlandse BMX-talent onlangs in Erp al opeiste. Na de vele blessures van afgelopen seizoen lijkt het erop dat De Waard haar vorm net op tijd terug had. De vele trainingsuren in België en Nederland onder leiding van het RTC met trainer Noud Verstegen lijken zich uit te betalen.

Lees ook:

5 x Hoeksche Waardse sporters waar we trots op zijn

Zit er iets speciaals in onze aardappelen? Komt het door de stevige kuiten die wij van het fietsen d...

Zuid-Beijerlander Wouter Burger gepresenteerd op Open Dag Feyenoord (video)

Van de duizenden Feyenoord-supporters die gisteren naar Kuip waren gekomen, was het voor één van hen...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

Meer over

Nieuws Sport

adv.