Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

‘Godenzonen’ uit de polder: in de Hoeksche Waard was ooit een voetbalclub die Ajax heette

Door Jasper van Everdingen 27 oktober 2020

Er was een tijd dat voor Hoeksche Waardse voetbalclubs Ajax-uit op de speelkalender stond. En nee, daarvoor hoefde je niet met je voetbalspullen helemaal naar Amsterdam te rijden. Je kon gewoon op de fiets en hoefde niet eens het eiland af.

Het dorp waar je op dit eiland in een grijswit verleden bij Ajax kon voetballen, is Zuid-Beijerland. Daar speelden vast geen godenzonen, maar waarschijnlijk gewoon normale, uit de klei getrapte boerenjongens. Wel speelden zij net als het Ajax uit Amsterdam voor de prijzen. Althans, het tweede elftal dan. Want over over de prestaties van het vlaggenschip is niks bekend.

Zo roemrijk als de historie van het Ajax is vanavond in de Champions League uitkomt, zo vaag is die van de Zuid-Beijerlandse club. Zeker is dat deze poldersterren destijds geen drie sterren op de borst droegen. Maar wat de clubkleuren waren, is niet duidelijk. En is het Hoeksche Waardse Ajax ook vernoemd naar de Griekse god? Wie was de lokale Johan Cruijff?

Kampioen

Het enige wat we te weten zijn gekomen is dat het tweede elftal van Ajax rond 1935 kampioen van de Hoeksche Waard is geworden, zo staat in het boekje ‘Zuid-Beijerland in oude ansichten’. Deze helden luisterden naar de namen Henk van Tienderen, Aart Andeweg, Piet de Wit, Piet de Vlaam, Aart Tieleman, Kees Kraijo, Engel de Vlaam, Wim de Regt, Adrie Boot, Jan de Vlaam en Gerrit de Geus. De toenmalige voorzitter was onderwijzer Peter Sterk.

Het eerste elftal werd in 1934 gevormd door Mattheus de Graaf, Pieter de Wit, Willem Kramp, Adrianus de Vlaam, Huibert Konijnendijk, Arie van der Waal, Adrianus Bos, Nico Remijnse, Huig de Wit, Jan de Gaaf en doelman Bas de Reus.

Accommodatie

Met de accommodatie was het geen weelde. De club had één ruimte tot haar beschikking en dat was de kleedkamer. Dat zou aan de Schoutsedijk zijn geweest. En het voetbalterrein lag dan weer eens hier, dan weer eens daar. Afhankelijk van waar er een wei beschikbaar was. Zulke taferelen zouden zo in de serie All Stars kunnen passen.

ZBVH

De crisisjaren en WOII zorgden er voor dat de club werd opgeheven. In 1946 gingen de leden over naar het toen opgerichte ZBVH.

Weet jij meer over het Ajax van de Hoeksche Waard te vertellen? Wij horen het graag! Mail ons via [email protected]

 Lees ook:

Dit betekenen de afkortingen en namen van de Hoeksche Waardse voetbalclubs

In het amateurvoetbal vind je tal van verenigingen met grappige en bijzondere namen. Denk bijvoorbee...

Nostalgie! Bij deze voetbalclubs kon je vroeger ook een balletje trappen

Veertien voetbalclubs telt de Hoeksche Waard tegenwoordig. Dat zijn er heel wat. Maar vroeger kon je...

adv.