Dit zijn de 5 oudste, nog bestaande sportverenigingen in de Hoeksche Waard

Door Jasper van Everdingen 3 december 2018

Met zoveel sportverenigingen in de Hoeksche Waard is er ieder jaar wel een club die jubileert. Zo maakt korfbalclub Ventura Sport uit Strijen zich op voor het 50-jarig bestaan in 2019 en viert voetbalvereniging NBSVV uit Nieuw-Beijerland dit seizoen al weer de 70ste verjaardag. Maar er zijn ook clubs die al een eeuwfeest achter de rug hebben, of zich binnen enkele jaren een 100-jarige mogen noemen, zoals VV ‘s-Gravendeel en VV Strijen in 2021. Wij waren benieuwd wat de oudste, nog steeds bestaande sportclubs van het eiland zijn. Ontbreekt er een club in dit rijtje of weet je een leuk feitje of anekdote over een van deze clubs? Laat het ons weten!

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

OSV Oud-Beijerland

OSV speelt al jaren in het blauw-wit, maar in de lange geschiedenis van de club is er in diverse tenues gespeeld. Zoals hier op een foto uit de jaren 80. Foto: OSV Oud-Beijerland

De alleroudste nog bestaande sportvereniging van het eiland is OSV Oud-Beijerland. De club zag al op 1 augustus 1916 het levenslicht. Toen heette de club nog tot 1926 Olympia. Het latere OSV (Olympia Sport Vereniging) is de eerste sportclub in de Hoeksche Waard die al meer dan 100 jaar bestaat. Twee jaar geleden vierde de club, waar sportheld Adri van Tiggelen als jochie begon met voetballen, het eeuwfeest met onder meer een wedstrijd tegen oud-internationals. OSV was voorheen een zondagvereniging. Sinds 2010 speelt de club een dag eerder. Er is nog wel een zondagelftal.

IJs- en skeelerclub Puttershoek

Foto: Qphoto

Een jaar later dan OSV Oud-Beijerland werd IJsclub Puttershoek geboren, om precies te zijn op 2 februari 1917. Ook die club, uit het geboortedorp van schaatslegende Kees Verkerk, is dus al een eeuw oud. De huidige IJs- en Skeelerclub heeft op veel plekken ijsbanen gehad. Sinds 2002 is de club te vinden op de huidige locatie aan de Sportlaan, met asfaltbanen van 200 en 400 meter voor het skeeleren en (in de winter) voor het schaatsen. Sinds 2007 is de vereniging uitgebreid met een jeu de boules-tak, dat sinds 2017 een eigen bouledrome heeft en speelt onder de naam IJsboulers.

De Turnkring

Uit de oude doos: jeugdleden van De Turnkring. Foto: Joris Buitendijk

Ook De Turnkring mag zich binnenkort een eeuweling noemen. De turnvereniging is opgericht op 1 januari 1919 en staat dus een bijzondere jaarwisseling te wachten. Voor een bijna 100-jarige is de club met 300 leden nog altijd springlevend.

DOS

Uit de oude doos: een foto van DOS rond 1960. Foto: DOS

In hetzelfde jaar als De Turnkring begon men in ’s-Gravendeel een gymnastiekvereniging: DOS. Dat staat voor Door Oefening Sterker. Het jubileumfeest van DOS duurt nog wel even. De club is 99 jaar geleden op 19 december ontstaan.

SSS Klaaswaal

Uit de oude doos: SSS Klaaswaal rond 1960. Foto: SSS Klaaswaal

De Klaaswaalse voetbalvereniging SSS (Sport Staalt Spieren) is opgericht op 1 oktober 1920, toen nog als Hercules (tot 1924). Tussen 1939 en 1946 is de club nog gefuseerd geweest met Numansdorp onder de naam KNC (Klaaswaal Numansdorp Combinatie). Na de oorlog gingen beide verenigingen weer zelfstandig verder als SSS en NSVV (Numansdorpse Sport Vereniging VIOS).

<< < Pagina 1 / 5 >
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Sport

adv.