Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit betekenen de afkortingen en namen van de Hoeksche Waardse voetbalclubs

Door Jasper van Everdingen 17 februari 2019

In het amateurvoetbal vind je tal van verenigingen met grappige en bijzondere namen. Denk bijvoorbeeld aan HBOK (Het Begon Op Klompen) uit Zunderdorp of OLIVEO (Onze Leus Is Vooruit En Overwinnen) uit Pijnacker. De Hoeksche Waard telt liefst veertien clubs, met namen als GOZ, NBSVV en SSS. Wat betekenen al die namen eigenlijk, hoe zijn die ontstaan en waren dit ook de oorspronkelijke namen? Dat zochten we uit.

Pagina 1/14
⟵ swipe swipe ⟶

FC Binnenmaas

Foto: FC Binnenmaas

Nee, de afkorting FC van FC Binnenmaas staat niet voor het Engelse football club, zoals bijvoorbeeld bij eredivisieclub FC Groningen wél het geval is. FC betekent hier fusieclub. Binnenmaas is in 2006 namelijk ontstaan uit een samensmelting van VV (voetbalvereniging) Puttershoek en VV Maasdam, twee clubs uit de voormalige gemeente Binnenmaas.

SV Goudswaardse Boys

Foto: Frank Dijkman

Be Quick, dat was de oorspronkelijke naam van de in 1932 opgerichte voetbalclub in Goudswaard. Die naam mocht alleen gebruikt worden bij wedstrijden in een onderlinge competitie in de Hoeksche Waard en omstreken, omdat er in Leeuwarden al een Be Quick bestond. Als het Goudswaardse Be Quick wedstrijden in de competitie van de Rotterdamse Voetbalbond (RVB) moest spelen, werd de naam veranderd in Goudswaardse Boys. In 1947 werd die naam definitief. Het is trouwens SV (sportvereniging) Goudswaardse Boys, want de club biedt ook tennis aan.

VV G.O.Z.

Toen VV G.O.Z. net na de oorlog werd opgericht, luidde de clubnaam nog O.Z.M.. Dat staat voor Oranje-Zwart Mijnsheerenland. Omdat voetballers uit het naburige dorp Westmaas zich bij de club wilden aansluiten, werd de naam aangepast in O.Z. (Oranje Zwart). Al snel sprak men over Gemengd Oranje Zwart. Die naam en de bijbehorende clubkleuren zijn altijd gebleven.

Leuke weetjes: officieel is G.O.Z. opgericht op 17 april 1949, maar de ‘geboorteaangifte’ van de club was eigenlijk te laat. De echte oprichting vond al plaats op 30 juni 1948. En vroeger voetbalde OZM op een stuk weiland van Jacob van der Erven. Daarom heet het huidige sportpark nog steeds De Erve.

VV ‘s-Gravendeel

Foto: VV ‘s-Gravendeel

Voetbalclub ’s-Gravendeel is gewoon de voetbalclub van het Seuterdorp. Simpel. Vroeger was dit een zondagclub. In de jaren 90 volgde de overstap naar de zaterdag. Maar de naam is altijd hetzelfde gebleven.

SV Heinenoord

Foto: Frank Dijkman

In 1946 werd SV Heinenoord opgericht als voetbal- en korfbalvereniging, vandaar de naam sportvereniging Heinenoord. Maar vanwege een gebrek aan belangstelling is de korfbaltak na slechts enkele wedstrijden weer opgeheven. Later richtte de voetbalclub gymnastiekvereniging SVH op. Die is direct een zelfstandig bestaan gaan leiden en bestaat nog steeds.

Leuk weetje: SV Heinenoord is niet de eerste voetbalclub uit het dorp. Voor de Tweede Wereldoorlog had je nog de Heinenoordsche Boys, maar die club heeft het niet lang volgehouden.

N.B.S.V.V.

Een vergissing die al snel wordt gemaakt, is dat N.B.S.V.V. als afkorting wordt gezien voor Nieuw-Beijerlandse Sport en Voetbalvereniging. Dit staat ook zo in de statuten van de club vermeld. Toch legt de club op de eigen website uit dat de afkorting Nieuw-Beijerlandse Sport en Voetbalvereniging Voorwaarts betekent. Met de duidelijke boodschap erbij dat we dit ‘niet moeten vergeten’. Knoop dit dus goed in je oren!

VV N.S.V.V.

Foto: NSVV

De naam N.S.V.V. is een afkorting ín een afkorting. Want deze vier letters zelf staan voor Numansdorpse Sport Vereniging VIOS, maar ook VIOS is weer een afkorting voor Vooruitgang Is Ons Streven.

VV O.S.V.

Foto: Frank Dijkman

O.S.V. Oud-Beijerland is de alleroudste, nog bestaande sportvereniging van het eiland. De club zag al op 1 augustus 1916 het levenslicht. De toenmalige zondagclub heette tot 1926 nog Olympia. Het latere O.S.V. (Olympia Sport Vereniging).

Leuk weetje: O.S.V. was in 2016 de eerste sportclub in de Hoeksche Waard die 100 jaar bestaat.

SV Piershil

Foto: SV Piershil

SV Piershil betekent natuurlijk sportvereniging Piershil. Maar dat is niet de oorspronkelijk naam van de club. In 1931 werd die nog opgericht als de Piershilsche Sportvereeniging Fortuna. PSV Fortuna speelde toen in een geelzwart-tenue. Vanaf het moment dat de club in de RVB-competitie ging voetballen, moest de naam aangepast worden. Er waren namelijk al clubs met de naam Fortuna. Het werd VV Piershil en later het huidige SV Piershil.

VV S.H.O.

Foto: Frank Dijkman

In 1930 wordt in Oud-Beijerland zaterdagclub Steeds Hooger opgericht. Omdat er binnen de KNVB al een club met dezelfde naam bestaat, besluit Steeds Hooger in 1943 Oud-Beijerland aan de naam toe te voegen. Zodoende kent iedereen de club nu als Steeds Hooger Oud-Beijerland, kortweg SHO.

VV S.S.S.

Foto: Frank Dijkman

S.S.S. werd in 1920 geboren als Hercules. De Klaaswaalse vereniging droeg de naam van de oude Griekse held slechts een paar jaar. In 1924 veranderde die in Sport Staalt Spieren (SSS). Tussendoor voetbalden Klaaswaal en Numansdorp nog samen onder de naam KNC (Klaaswaal Numansdorp Combinatie). Dit was maar van korte duur.

VV Strijen

Foto: Frank Dijkman

VV Strijen begon bijna 100 jaar geleden als SSV Be Quick (Strijense Sportvereniging Be Quick). In de beginjaren kon je hier voetballen, korfballen en turnen. In 2002 is de naam van Be Quick gewijzigd in voetbalvereniging Strijen, kortweg VV Strijen. Ook wel bekend als de Kanaries, door de kanariegele outfits.

VV Z.B.V.H.

Foto: Frank Dijkman

VV Z.B.V.H. heeft bij de geboorte in 1946 dezelfde naam gekregen als SSS. Want voluit betekent Z.B.V.H.: Zuid-Beijerlandse Voetbalvereniging Hercules. De club speelt op het gelijknamige sportpark Hercules.

VV Zinkwegse Boys

De naam Zinkwegse Boys verwijst naar buurtschap Zinkweg, vlakbij het dorp Oud-Beijerland. De club, opgericht in 1946, is de enige van de veertien clubs in de Hoeksche Waard waar je nog midden in de polder kunt voetballen.

Lees ook:

Nostalgie! Bij deze voetbalclubs kon je vroeger ook een balletje trappen

Veertien voetbalclubs telt de Hoeksche Waard tegenwoordig. Dat zijn er heel wat. Maar vroeger kon je...

Dit zijn de 5 oudste, nog bestaande sportverenigingen in de Hoeksche Waard

Met zoveel sportverenigingen in de Hoeksche Waard is er ieder jaar wel een club die jubileert. Zo ma...
Pagina 1/14
⟵ swipe swipe ⟶

Meer over

Sport

adv.