Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Luchtig praten over de dood: deze tips maken zo’n gesprek makkelijker

Aangeboden door Philia Uitvaartbegeleiding 19 september 2019

Praten over de dood, dat blijft voor veel mensen heel lastig. Maar toch hoeft het niet zo moeilijk en zwaar te zijn, vindt Peggy de With van Philia Uitvaartbegeleiding uit Zuid-Beijerland. Zij deelt een aantal handige tips om luchtig het gesprek aan te gaan.

“Heb het over het leven, niet over de dood,” benadrukt Peggy. “Heb het over de waarde van het leven. Wat vind je belangrijk in het leven? Als je die invalshoek gebruikt, kun je daarna rustig sturen naar wat iemand belangrijk vindt op zijn of haar afscheid.”

Niet te direct

Begin dus niet out of the blue te vragen of iemand begraven of gecremeerd wil worden en of er cake of bitterballen op tafel moet komen. Dat is veel te direct en zo concreet hoef je niet persé te zijn.

Rust brengen

De dood en een uitvaart zijn best lastige onderwerpen, maar het is wel belangrijk om het er over te hebben, beaamt Peggy. “Het vooraf bespreken van de uitvaartwensen kan veel rust brengen. Ik zou het je ook aanraden om er eens over te praten als de dood nog ver weg is. Hoe eerder je het erover hebt, hoe beter.” Wil je er voor jezelf weleens over nadenken, dan kun je een wensenformulier invullen.

Tekst gaat verder onder de foto.

Handige vragen

Hoe je dat dan doet? Peggy: “Het begint met het vinden van een geschikt moment. Je kunt bijvoorbeeld interesse tonen in het adresboekje dat gebruikt wordt voor alle kerstkaarten. ‘Wie stuur je eigenlijk nog allemaal kaarten? En zouden die personen ook allemaal een kaart moeten krijgen als je er ooit op een dag niet meer bent?’

Een praatje over de nieuwe donorwet (vanaf 1 juli 2020), het zou zomaar nieuwe inzichten kunnen geven, wees vooral creatief en niet te direct. Wanneer je net zelf bij een afscheid bent geweest, is natuurlijk ook een goede aanleiding. Andere vragen die je kunt stellen om het gesprek te beginnen zijn: ‘Hoe zie jij dat dan voor je? Wat nou als …? Wat laat je na? Hoe wil je herinnerd worden?’ Veel mensen vinden het lastig om het daarover te hebben met bijvoorbeeld hun ouders. Maak het vooral niet te zwaar.”

Herinneringen

Een overlijden gaat altijd gepaard met verdriet en tranen, maar Peggy doet altijd haar best om het niet zwaarder te maken dan het is. ““Het is verdrietig, maar dat zet ik niet extra aan. Wat veel mensen niet weten is dat er vaak gelachen wordt tijdens het regelen van de uitvaart. Gelukkig maar, want een uitvaart gaat ook over mooie herinneren delen. Dat is meestal met een lach en een traan.”

Wil je meer weten over Peggy’s aanpak? Of vind je het fijn om een keer met haar in gesprek te gaan? Bekijk hieronder haar contactgegevens.


Meer over Philia Uitvaartbegeleiding ontdekken?

Philia Uitvaartbegeleiding uitvaartcentra

GeopendHele dag

Torenlaan 2, Zuid-Beijerland

Bekijk meer:uitvaartcentra

Lees ook:

peggy de with uitvaart

Peggy de With is uitvaartbegeleider: ‘Ik zou niet liever bruiloften doen. Hier ben ik op mijn plek’

Het is misschien niet het beroep waarvan ze als kind al droomde, maar beetje bij beetje vielen de pu...

 

adv.