Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Dit vinden we in de Hoeksche Waard van het gebruik van smartphones in het verkeer

Aangeboden door Interpolis Automodus App 18 september 2018

Je kent het wel, je wil even aan je afspraak laten weten dat je wat later bent. Of even een ander muziekje opzetten. Of misschien zelfs even kijken hoe vaak je foto geliked is op Instagram. Moet dat kunnen of is dit echt niet oké? Wij gingen de straat op in Oud-Beijerland en vroegen jong en oud hoe daarover gedacht wordt.

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

Myron en Jessica

telefoon-in-het-verkeer-myron-en-jessica-oud-beijerland

Myron (27) en Jessica (25) winden er geen doekjes om. In het verkeer kunnen ze het zo nu en dan niet laten om snel even op hun telefoon te spieken. ,,Ik denk dat iedereen dat wel doet”, zegt Myron. ,,Ik probeer het niet te doen, maar je ontkomt er niet aan. Of het dan nog belangrijke berichtjes zijn? Negen van de tien keer niet.” Jessica probeert het smartphonegebruik in ieder geval te vermijden als ze over de snelweg rijdt. ,,Maar als ik in de file stilsta, dan pak ik ‘m wel. Dat heeft me al eens een boete opgeleverd.”

Dat mensen achter het stuur toch altijd direct naar hun telefoon grijpen als die afgaat, komt volgens haar gewoon uit pure nieuwsgierigheid. ,,Het is gewoon een soort gewoonte geworden. Ik denk dat het erg moeilijk is om dat aan te pakken.”

Met alcohol rijden vindt Jessica een grotere no-go. ,,Als je alleen je telefoon pakt en je legt hem weer weg, is dat wat anders dan wanneer je alleen maar gefocust bent op je telefoon. Je reactievermogen is dan minder, net als met alcohol. Maar ik denk dat met alcohol rijden erger is.”


Deze bijdrage wordt je aangeboden door Interpolis Automodus App. Meer over Interpolis Automodus App ontdekken?

Interpolis Automodus App zakelijke dienstverleners

Spoorlaan 298, Tilburg

Bekijk meer:zakelijke dienstverleners

Piet

telefoon-in-het-verkeer-oud-beijerland-meneer

Piet (74) ergert zich op de fiets groen en geel aan schoolkinderen die totaal geen aandacht hebben voor het verkeer, maar wel voor hun smartphone. ,,Ze rijden met z’n vieren naast elkaar en kijken niet naar de weg. Ze hangen over het stuur met een mobieltje in de hand,” zegt hij. ,,Het helpt niet om te roepen dat ze op moeten letten. Blijkbaar omdat iets op hun telefoon erg belangrijk schijnt te zijn. Dat irriteert mij erg.”

Als hij zelf een appje krijgt, fietst hij gewoon door, zonder zijn telefoon erbij te pakken. ,,Het is allemaal niet zo belangrijk”, zegt hij. ,,Als het belangrijk is, dan bellen ze wel. En als ze dat doen, dan stop ik en neem ik de telefoon op. Maar ik ga nooit, ook niet in de auto, achter het stuur op mijn telefoon kijken.”

Ziet hij als bijrijder dat de bestuurder tijdens het autorijden zijn smartphone erbij pakt, dan zou Piet diegene er absoluut gelijk op aanspreken. ,,Hij brengt niet alleen mij in gevaar, maar ook zichzelf en een ander.”

Angelina

telefoon-in-het-verkeer-angelina-oud-beijeralnd

Angelina (15) heeft het slim aangepakt. Om op de fiets handsfree muziek te luisteren, draagt ze onderweg bluetooth-oortjes. En als iemand haar belt, kan ze gemakkelijk opnemen, zonder haar telefoon erbij te pakken. Maar als zij met vriendinnen naar school fietst, is iedereen onderweg wel eventjes met zijn of haar telefoon bezig. Veel van hen zijn dan gelijk afgeleid. ,,Als een telefoon afgaat, omdat ze bijvoorbeeld een appje krijgen, kijken ze gelijk op hun telefoon en niet meer op de weg. Ja, dat is wel gevaarlijk, maar ze moeten het zelf weten, vind ik. Als ik zelf word gebeld en het is een lang gesprek, dan stop ik vaak wel. Dan praat ik aan de zijkant van de weg verder. Want anders hoor je steeds de wind door het gesprek heen.”

Ze zit weleens bij iemand in de auto die ze vaak op zijn telefoongebruik achter het stuur moet aanspreken. En dan niet omdat er appjes binnenkomen, nee, Youtube blijkt dan toch soms even belangrijker, waardoor de auto niet meer recht rijdt. ,,Dan zeg ik: let even op!”

Daniëlle

telefoon-in-het-verkeer-oud-beijerland-mevrouw-1

Als puber is Daniëlle (34) met haar fiets eens bijna tegen een geparkeerde auto aangereden. ,,Ik moest nog even een smsje versturen”, zegt ze. ,,Of het een belangrijk smsje was? Als je 16 jaar bent, is alles belangrijk. En als het van je vriendje komt, is het zeker belangrijk.”

Nu de Oud-Beijerlandse ouder en wijzer is, beseft ze dat telefoongebruik achter het stuur eigenlijk niet goed is. ,,Maar de verleiding is zo groot. Er wordt tegenwoordig altijd verwacht dat je snel antwoord. In de auto doe ik het niet, maar op de fiets heb je nog wel eens de neiging om te denken dat het wel even kan. Bijvoorbeeld even om je saldo op de bank te checken, om te kijken of je nog even verder kunt met shoppen.”

“Of je nu alcohol drinkt of met je telefoon bezig bent: in beide gevallen let je niet meer op het verkeer. Als je naar je telefoon kijkt, zie je niet wat er voor je gebeurt. Op de snelweg zie je soms mensen met tachtig kilometer per uur invoegen. Dan vraag je jezelf af wat ze in hemelsnaam aan het doen zijn. Tot dat je ziet dat ze achter het stuur aan het bellen zijn.”

Heel Nederland in AutoModus

Help jezelf en zorg dat je niet in de verleiding komt om tijdens het rijden je mobiel te grijpen. Hoe je dat doet? Door net als de 72.000 Nederlands die je zijn voorgegaan de Interpolis AutoModus App te downloaden. Met de app:

✔ houd je je ogen op de weg in plaats van op je telefoon

✔ voorkom je afleiding door je mobiel en rijd je veiliger

✔ kun je wel muziek of navigatie luisteren

Iedere 100 kilometer die je rijdt in AutoModus levert € 1,- op.  Het totaalbedrag dat alle AutoModus gebruikers sparen (tot een maximum van 250.000 euro) gaat naar initiatieven die het verkeer in Nederland veiliger maken. Dus waar wacht je nog op? Ga de weg op in AutoModus en maak het verkeer in Nederland veiliger!

Pagina 1/5
⟵ swipe swipe ⟶

adv.