Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Heinenoordtunnel dicht: deze maatregelen komen er voor de bereikbaarheid van de Hoeksche Waard

Door Rosanne Buitendijk 2 juli 2020

Tijdens de zomervakantie van 2023 en 2024 gaat de Heinenoordtunnel twee weken dicht én zijn er dertig weekendafsluitingen. Om te zorgen dat de Hoeksche Waard toch nog een beetje bereikbaar blijft, wordt er 25 miljoen euro geïnvesteerd in diverse maatregelen.

De gemeente, provincie, het Waterschap en Rijkswaterstaat hebben daar afspraken over gemaakt. Zo wordt er flink ingezet op de fiets en het openbaar vervoer. Er komen bijvoorbeeld 1500 extra parkeervoorzieningen voor fietsen. Ook een ‘snelfietspad‘ tussen de kruising Reedijk/Blaaksedijk en de Tweede Heinenoordtunnel staat op de planning. Verder gaan de bussen van Connexxion vaker rijden en naar meer bestemmingen in de Hoeksche Waard dan nu. De bussen van Connexxion mogen door de Tweede Heinenoordtunnel, al moet die daar nog geschikt voor worden gemaakt.

Extra stoplichten en parallelweg

Moet je toch met de auto van het eiland af, dan is het omrijden geblazen. Daarom wordt de N217 op verschillende plekken aangepakt. Er wordt gekeken of er een parallelweg voor agrarisch verkeer kan komen tussen Maasdam en ‘s-Gravendeel. Ook worden verschillende kruisingen aangepast. De kruising bij Recreatieoord Binnenmaas wordt veiliger gemaakt. Een stukje verderop komen er op de kruising met de Polderweg verkeerslichten. Ook de rotonde bij de Maasdamseweg bij ‘s-Gravendeel wordt aangepast. Het uitgangspunt is dat de Kiltunnel tolvrij is tijdens de afsluitingen van de Heinenoordtunnel.

Op deze kruising komen verkeerslichten. Bron: Google Streetview

Extra P+R parkeerplekken

Om ons zoveel mogelijk te motiveren met het openbaar vervoer te gaan, worden P+R terreinen uitgebreid. Zo komen er meer parkeerplaatsen op de P+R parkeerplaats  bij Numansdorp. Bij het busstation in Heinenoord is het ontbreken van zo’n P+R terrein nu nog een groot gemis. De bedoeling is dat vóór de tunnelrenovatie begint, er een parkeerterrein bij het busstation is.

Planning werkzaamheden Heinenoordtunnel

De aanbesteding van het project loopt inmiddels. In het najaar wordt duidelijk welke aannemer de werkzaamheden gaat uitvoeren. Dan wordt ook het bereikbaarheidsplan definitief vastgesteld. In 2021 wordt er dan gestart met de voorbereiding en bereikbaarheidsmaatregelen.

De werkzaamheden in de Heinenoordtunnel zelf vinden in 2023 en 2024 plaats. Tijdens de zomervakantieperiodes in deze twee jaar is de tunnel twee weken (16 dagen omdat de werkzaamheden op een vrijdag starten en op maandag eindigen) en nog eens één weekend geheel afgesloten. Daarnaast zal de tunnel verspreid over 2023 en 2024 dertig weekenden afgesloten zijn in één rijrichting. Verder zullen er nog een aantal nachtelijke afsluitingen van de tunnel zijn.

Lees ook:

A29 wegwerkzaamheden dicht

[VIDEO] Zo ziet de Heinenoordtunnel er over vier jaar na de renovatie uit

Het is je vast niet ontgaan: in 2023 en 2024 wordt de Heinenoordtunnel grondig gerenoveerd. Behalve ...
Heinenoordtunnel afgesloten

Groot onderhoud Heinenoordtunnel: zo vaak en zo lang gaat de tunnel komende jaren dicht

De Heinenoordtunnel hoeft in 2024 toch geen maand achter elkaar dicht. Het grote onderhoud dat gepla...
50428

Ruzie in de tent: de Heinenoordtunnel heette bijna de Barendrechttunnel

We zijn lang niet altijd blij met 'm, maar we zijn toch blij dat 'ie de Heinenoordtunnel heet. Want ...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.