Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Van plan om een ‘dode egel’ te begraven? Dit is waarom je dat niet moet doen

Door Rosanne Buitendijk 15 november 2019

Een dode egel in je tuin? Wacht heel even voor je hem een graf geeft in je tuin of groene container. Waarschijnlijk houden ze dan gewoon een winterslaap. Wil je weten wat je moet doen als je er eentje tegenkomt en hoe je checkt of ‘ie dood is? Lees dan nog even door.

De Egelwerkgroep Nederland waarschuwt mensen om het diertje niet te snel dood te verklaren.Want wat doen mensen volgens de organisatie die opkomt voor het stekelig diertje als ze denken dat de egel dood is? Met de goede bedoelingen begraven ze het of gooien het dier in de container. Maar het kan héél goed dat de egel niet dood is, maar in diepe winterslaap is. Wanneer een engel volgevreten aan de winterslaap begint, kan het diertje weinig en onregelmatig ademen. Ze voelen koud aan, tot wel 2ºC, waardoor het lijkt alsof de egel dood is.

(Tekst gaat verder onder de Facebookpost)

Lekker laten liggen

Een verstoorde egel reageert volgens Egelwerkgroep Nederland nauwelijks. De stekels kunnen subtiel bewegen en soms zelfs een zacht blazend geluid maken. Een voorbeeld van een ‘dode egel’ is de Facebookpost hierboven van de organisatie. Deze egel leek dood te zijn en belandde in de container. Nadat Egelwerkgroep Nederland had gevraagd de egel aan te melden voor lijkschouwing, werd de container geopend. Wat bleek? De egel bewoog. Het diertje is meegenomen naar de egelopvang, waarna het later alsnog helaas overleden is.

Dit moet je doen

Vind jij in de achtertuin van je huis in de Hoeksche Waard een egel? Laat de egel dan met rust en dek het beestje toe. De stekelige dieren beginnen vaak niet ‘open en bloot’ aan hun winterslaap. Vaak zijn het de mensen die de egels per ongeluk tegenkomen als ze in de wintermaanden in hun tuin bezig zijn. Voor de zekerheid kan je wat water (geen melk!) en voer neerzetten (zoals harde kattenbrokken), voor het geval de wakker geworden egel zijn ogen te vroeg opent. Nadat hij zijn buik opnieuw heeft volgegeten, valt hij vanzelf weer in slaap. Denk je toch een zieke of zwakke egel gevonden te hebben? Bel dan de dierenambulance.

Lees meer:

Foto’s! 12 x genieten van de herfst in de Hoeksche Waard

De herfst is naast een behoorlijk nat, ook een heel kleurrijk seizoen. Bladeren kleuren weer oranje,...
nicolette-dierenambulance-hoeksche-waard

Nicolette rijdt op de Dierenambulance: ‘je moet goed met dieren én mensen om kunnen gaan’

"Het is niet allemaal lief en schattig wat ik meemaak hoor," waarschuwt Nicolette ons maar gelijk. Z...

4x dingen die we ons afvragen op Google Streetview

Toen we laatst een rondje Google Streetview deden, zagen we dat er soms opvallende dingen gebeuren a...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

Meer over

Dieren Nieuws

adv.