Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Superleuk! Met deze hippe tassen draag jij trots het Hoeksche Waards dialect uit

Door Jasper van Everdingen 7 oktober 2019

Ben jij ook zo trots op de Hoeksche Waard en laat je dat graag weten? Dat kun je natuurlijk al doen door je koelkast vol te hangen met I Love Hoeksche Waard-magneten en pronken in je Hoeksche Waard-t-shirt. Er is nu ook iets nieuws: met één van de hippe tassen van de Hoekschemama kun je nu trots – en verantwoord – het Hoeksche Waards dialect uitdragen.

Sinds ‘Hoeksche mama’ Anouk van Steenselen hier op het eiland woont, staat ze geregeld met haar oren te klapperen. Want de taal die hier gesproken wordt, vraagt volgens de Rotterdamse import-Maasdammer soms om ondertiteling. ,,Woorden als ‘wurf’ en ‘Seuter’ ken ik inmiddels wel”, schrijft ze op Facebook. ,,Maar toen iemand ‘bel, bel, bel’ tegen mij zei, dacht ik even dat hij het over mijn dikke ‘belly’ had.”

Van Steenselen is namelijk zwanger en dat is te zien aan haar buik, waarin haar derde op komst is. ,,Maar ‘bel, bel, bel’ betekent dus ‘oh, oh, oh’. Ik heb mij rot gelachen. Maar tegelijkertijd shockeerde het mij ook hoe weinig mensen het dialect nog kennen.” Zelf geniet ze er juist van. ,,Ik zou het zonde vinden als die ‘gekke’ taal niet gesproken zou worden. Dus ik breng het Hoeksche Waards dialect weer terug in het straatbeeld.”

Tekst gaat onder de foto verder.

De ‘dialecttassen’ van de Hoekschemama. Foto: Hoekschemama

Tassen

De Hoekschemama heeft twee tassen ontworpen. Op de één staat ‘Bel, bel, bel’, op de ander ‘Doe maar zachies an, haast hebbie evel’, met daaronder de uitleg: ‘Doe maar rustig aan, haast hebben we genoeg’. ,,Zo is het Hoeksche Waards in elk geval nog op straat te zien.”

Duurzaam

En dat doet ze duurzaam, want de tasjes zijn gemaakt van gerecycled katoen. Zo loop je er volgens haar niet alleen leuk bij, maar ook nog eens verantwoord! Draag jij het Hoeksche Waards dialect straks ook met trots uit op straat? Via de site van Hoekschemama kun je jouw tasjes à €9,95 per stuk bestellen.

Lees ook:

Laat zien uit welk Hoeksche Waards dorp je komt met dit T-shirt

Heb jij de shirts van Hoeksche Waard T-shirt al gespot? Er is sinds kort namelijk een nieuwe kleding...
hoeksche souvirs

5 x originele Hoeksche Waardse souvenirs

Ben je trots op de Hoeksche Waard en wil je je vrienden, familie en kennissen buiten het eiland dat ...
Hoeksche mama website Hoeksche Waard

‘Hoeksche Mama’ Anouk verhuisde van de stad naar de Hoeksche Waard: ‘ik vind het boerse gevoel zo leuk’

Anouk van Steenselen rijdt als de Hoeksche Mama de hele Hoeksche Waard door om leuke hotspots te ont...


Meer over VVV Oud-Beijerland ontdekken?

VVV Oud-Beijerland

bezienswaardigheden

Gesloten09:30 - 17:00

Molendijk 39, Oud-Beijerland

Bekijk meer:bezienswaardigheden

  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

adv.