Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Spekgladde wegen en ongelukken in Hoeksche Waard: waterschap verrast door nachtvorst

Door Jasper van Everdingen 2 december 2019

Fietsers die onderuit glijden, wegslippende auto’s: wie vanmorgen in de Hoeksche Waard de weg opging, reed over een spiegel. Onder andere waterschap Hollandse Delta zegt verrast te zijn door de nachtvorst en de gladde wegen. Vanmorgen om 07.00 uur stuurde zij alsnog de strooiwagens op pad. Toen was voor velen het leed al geschied.

Zowel de politie als waterschap Hollandse Delta waarschuwden vanmorgen voor gladde wegen, maar voor veel Hoeksche Waarders kwam die mededeling te laat. Fietsers en scooterrijders waren toen al weggeleden en iets na 07.00 uur berichtte 112 HW op Facebook over de eerste auto’s die in Piershil en Zuid-Beijerland in de sloot waren beland.

Al snel zouden ook in Heinenoord, Mijnsheerenland en Maasdam auto’s van de weg in het water glijden. Fietsers stapten af en vervolgden te voet hun weg. De strooiwagens die om 07.00 uur de weg op zijn gestuurd om de spiegelgladde wegen weer veilig begaanbaar te maken, kwamen voor hen te laat. Terwijl bijvoorbeeld in gemeente Westland de wagens gisteravond al op pad gingen.

Tekst gaat onder bericht verder.

Let op , de fietspaden * gezien rond Oud-Beijerland " zijn spek glad !!! Graag delen om de jeugd te waarschuwen !!!

Posted by Hoeksche waards transport on Sunday, December 1, 2019

Eigen initiatief

In de Hoeksche Waard zijn de wegen en (fiets)paden van de provincie, waterschap Hollandse Delta en de gemeente. Ook het beheer en onderhoud wordt dus gezamenlijk door die drie overheden gedaan. Zo ook in het geval van gladheid. Provincie heeft meetpunten in het wegdek. Zodra deze bepaalde waarden aangeven belt de provincie het waterschap. Het waterschap belt vervolgens de gemeente. Op deze manier starten in principe alle overheden op hetzelfde moment met het bestrijden van de gladheid.

Verrast

Net als de provincie en het waterschap werd ook gemeente Hoeksche Waard vanmorgen verrast door het weer. ,,Het sloeg vanmorgen vroeg binnen een half uur om”, zegt een woordvoerster van de gemeente. ,,Het had geregend, de wegen waren nat, vervolgens klaarde het op en zakte de temperatuur waardoor de natte wegdelen bevroren.”

Het waterschap heeft geen melding voor gladheidsbestrijding gehad vanuit de provincie. Daarop heeft het waterschap rond kwart voor zeven zelf de afweging gemaakt te starten met strooien en ook de gemeente geactiveerd, zegt een woordvoerster van de gemeente. ,,Kort daarna is iedereen op pad gegaan om te gaan strooien. De belangrijkste verbindingswegen en fietspaden hebben de hoogste prioriteit. Rond 7.00 uur werd hier gestart met het strooien.”

Voorspellingen

Rich Thomassen, communicatie adviseur van Hollandse Delta, beaamt dat het waterschap verrast werd door de gladde wegen die in de hele regio voor veel ongelukken en vertraging zorgden. ,,Wij houden altijd de weersvoorspellingen in de gaten”, zegt hij. ,,Maar het was onvoldoende bekend dat het vannacht zo zou gaan vriezen. Wij zijn vanmorgen op eigen initiatief gaan strooien.”

Acht strooiwagens

Om 07.00 uur stuurde het waterschap acht strooiwagens naar buiten om op acht routes in de Hoeksche Waard de wegen buiten de bebouwde kom weer veilig te maken. Dat zijn de wegen waarover het waterschap de verantwoording draagt. ,,Binnen een uur hadden zij hun routes helemaal gestrooid”, zegt Thomassen.

Lees ook:

Handig: deze wegen in de Hoeksche Waard worden gestrooid

De huidige vorstperiode brengt de strooiwagens al dagen de weg op. Door de verwachte sneeuwval voor ...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

Meer over

Nieuws Verkeer

adv.