Zangeres Krystl gaf in Numansdorp haar eerste soloconcert na coronatijd: ‘Vergeet ik niet meer’

Concert Krystl bij Rho Toneel Numansdorp - Hoeksche Waard - indebuurt Hoeksche Waard

Bekende artiesten op een podium in de Hoeksche Waard? Dat gebeurt niet iedere dag. Frieda de Rhoter strikte eerder al Nico Dijkshoorn en John Buijsman om op te komen treden in haar Rho Theater in Numansdorp. Begin deze maand was het de beurt aan Krystl die je wellicht kent van de nummers Golden Days en Bottles. indebuurt sprak haar over woonkamerconcerten, niet kunnen optreden en doorzettingsvermogen.

Krystl, Hoeksche Waarders zijn erg trots op hun eiland. Kende jij de Hoeksche Waard eigenlijk al?

“Nou, ik ging ervan uit dat ik nog nooit op het eiland geweest was, maar dat blijkt dus helemaal niet te kloppen. Toen ik m’n moeder belde om te zeggen dat ik in Numansdorp ging optreden zei ze dat ik als kind af en toe in Goudswaard kwam. Mijn oma woonde daar, maar van Goudswaard zelf kan ik me niet zoveel herinneren. Maar, vanaf nu zal ik Numansdorp niet meer zo snel vergeten. Het is het eerste soloconcert dat ik geef na coronatijd.“

Zijn er dingen die je nu weer extra waardeert aan live concerten?

“Het was heel erg wennen om niet meer live op te kunnen treden in coronatijd. Ik was altijd gewend op nieuwe plekken te komen en nieuwe mensen te ontmoeten. Het is zo leuk om telkens weer op een ander podium te stappen. Nu was dat natuurlijk heel anders. Ondertussen heb ik m’n huis wel weer gezien. De wereld wordt best klein. Nu ik weer naar buiten kan en weer kan spelen, merk ik dat ik dat ook echt gemist heb. En het was ook de bevestiging dat dat een groot onderdeel van mijn leven moet zijn. Van live optreden en mensen ontmoeten word ik heel blij. Een poosje thuiszitten gaat me ook best goed af, maar ik sprong nu wel weer van de bank met het idee: yes, we mogen weer.”

Heb je de afgelopen tijd meer liedjes kunnen schrijven?

“Met twee vriendinnen, Elske en Rachèl zijn we in 2017 begonnen aan een project, the BlueBirds. Dit liep nogal uit de hand met een grote theatertour. Nu is The BlueBirds meer een vrouwencollectief geworden, waar Rachel en ik hebben gewerkt met negen vrouwelijke Nederlandse artiesten. O.a. Leonie Meijer, Hadewych Minis, Janne Schra en Birgit Schuurman. Dit album is volledig in coronatijd geschreven. Op 8 oktober is dit album, Great Big World, uitgekomen. Daar ging het grootste deel van mijn tijd in zitten. Maar voor mezelf heb ik niet eens zo gek veel geschreven. Het was niet zo dat ik lekker achterover ging hangen om liedjes te schrijven. Ik heb me ook best heel veel zorgen gemaakt en gedacht: wat gebeurt er allemaal?”

Je kunt nu weer optreden. Wat vind je zo leuk aan kleinere zalen, zoals hier bij RHO toneel?

“In een kleine zaal kun je bijna iedereen even aankijken. Dat vind ik heel bijzonder. Ik houd erg van heel dichtbij het publiek te zijn. Dat heeft ook te maken met welke liedjes ik zing. Ik ben bezig met het opnemen van een nieuwe EP, dat worden ook allemaal wat kleinere liedjes. We hebben daar geen volledige, grote band bij nodig. Met een zaal als deze kun je al heel snel een intiemere sfeer creëren. Huiskamerconcerten lijken me ook heel erg tof. Daar komt RHO toneel wel heel dicht bij in de buurt.”

“Eerlijk gezegd maakt dat het optreden soms ook wat spannender. Als ik een verkeerd akkoord aansla, kan iedereen dat gelijk zien. Maar daar ben ik wel wat lichter in geworden de afgelopen tijd. Ik maak uiteraard ook gewoon fouten.”

Jouw eerste album is ongeveer tien jaar geleden uitgekomen. Pak je dingen nu anders aan dan dat je toen deed?

“Er zijn onderwerpen bijgekomen om over te schrijven. Ik weet nog we dat ik met mijn eerste plaat heel erg voor ogen had om een vrolijk popalbum te maken. Ik zag het zo voor me: festivals, mensen moeten het leuk hebben en mee kunnen dansen en zingen.

Dat is wel echt gelukt. Nu zit ik in een andere fase. Tijdens het schrijven kijk ik iets meer naar binnen. Het gaat toch om een heel andere periode in m’n leven.”

Je hebt een aantal awards gewonnen. Heb je je ook nog andere dingen waar je trots op bent?

“Waar ik trots op ben, is dat ik altijd ben doorgegaan. Ik heb ook vaak zat gedacht: ik stop ermee. Ik zou niet weten wat ik dan zou moeten, maar toch. Want de muziekindustrie is gewoon een hele moeilijke business. Maar ik ben wel iemand die altijd doorzet. Ook ontmoet ik telkens weer nieuwe mensen waar ik graag mee samenwerk. En als dat wederzijds is, is het gevoel om samen wat moois te maken altijd de moeite waard.”

Heb je het gevoel dat je hebt gevonden waar je naar zocht, muzikaal gezien?

“Lange tijd heb ik getwijfeld: wat ik dan precies mijn stem? Wat zijn songs die bij mij passen? Na tien jaar ben ik eruit: ik vind gewoon heel veel dingen leuk. Dat kan echt van blues naar pop of juist jazzy gaan. Bij mij raakt een song, melodie of tekst mij. Ik vaar nu wat meer op dat gevoel. Als ik heel veel singer-songwriter achtige liedjes heb liggen, dan wordt het toch gewoon zo’n plaat?”

Groei je daar ook in, na tien jaar optreden? Dat je denkt: dit kan ik ook?

“Dat gaat ook nu nog met ups & downs. Het kan net zo goed zijn dat ik morgenochtend denk: jeetje, dat was helemaal niet zo goed gisteren. Maar ik heb daar nu wel een mooi, nieuw mantra voor. Why Worry. Daar hebben we met de BlueBirds ook een liedje over geschreven.”

Wat weet je in ieder geval zeker na tien jaar?

“Dat ik optreden niet meer wil missen. Ik sta iedere dag met plezier op om iets met muziek te gaan doen. Hoe precies? Ik ben zelf ook benieuwd wat ik over tien jaar doe. In ieder geval ben iets aan het maken.”

Agenda

Benieuwd naar de volgende artiesten op het podium bij Rho Theater? Houd de agenda in de gaten. Wist je dat je bij Rho Toneel ook zelf het podium op kunt? Er start binnenkort een korte toneelcursus voor beginnende spelers (18+). Kijk hier voor meer informatie.

Meer in deze categorie

Shownieuws

Ga naar “Supercool! Jeffrey’s maanfoto gaat wereld over: ‘Mensen willen helpen piloten te zoeken’”

Supercool! Jeffrey’s maanfoto gaat wereld over: ‘Mensen willen helpen piloten te zoeken’

Ga naar “Terugkijktip! Deze Heinenoorders showden hun opgeknapte boerderij in programma BinnensteBuiten”

Terugkijktip! Deze Heinenoorders showden hun opgeknapte boerderij in programma BinnensteBuiten

Ga naar “Leuk! Dieuwertje komt met bus Radio 4 langs in Hoeksche Waard: dit is waar en wanneer”

Leuk! Dieuwertje komt met bus Radio 4 langs in Hoeksche Waard: dit is waar en wanneer

In onze gids

Ga naar “Restaurant De Batterij”

Restaurant De Batterij

 • Sassedijk 6a
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Restaurant de Batterij

Nu gesloten

Ga naar “Paviljoen De Oude Tol”

Paviljoen De Oude Tol

 • Randweg 35
 • Restaurants en horeca
 • Gesloten
Paviljoen-de-Oude-Tol-buitenkant

Nu gesloten

Ga naar “Het Postkantoor”

Het Postkantoor

 • West-Voorstraat 22
 • Restaurants en horeca
 • 10:00 - 01:00

Nu geopend

Aanbiedingen

Ga naar “10 % korting + een gratis frisdrank naar keuze”

10 % korting + een gratis frisdrank naar keuze

 • Ono Poké
 • Geldig t/m 24 december 2021

Topper

Ga naar “Kinder onesie van € 22,95 voor € 9,99”

Kinder onesie van € 22,95 voor € 9,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Teddy lounge pak € 14,99”

Teddy lounge pak € 14,99

 • Kruidvat
 • Geldig t/m 12 december 2021
Ga naar “Hoogwaardige hapjespan € 24,99”

Hoogwaardige hapjespan € 24,99

 • Aldi
 • Geldig t/m 5 december 2021
Ga naar “alle Blokker melkopschuimers en koffiemolens 25% korting”

alle Blokker melkopschuimers en koffiemolens 25% korting

 • Blokker
 • Geldig t/m 12 december 2021

Vacatures

Ga naar “Accountmanager Drechtsteden”

Accountmanager Drechtsteden

 • DPG Media
 • Fulltime
vacature werken accountmanager

Topper

Ga naar “Receptioniste”

Receptioniste

 • Sodexo
 • Parttime
Ga naar “Yoga- / groepslesinstructeur”

Yoga- / groepslesinstructeur

 • Anytime Fitness Numansdorp
 • Parttime

Topper

Ga naar “Inpakmedewerker Medicijnen”

Inpakmedewerker Medicijnen

 • UBN Uitzendbureau
 • Fulltime/Parttime
Ga naar “Huishoudelijk Medewerker”

Huishoudelijk Medewerker

 • Zorgwaard
 • Parttime