Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Wauw! Deze krantenbezorger deed tot zijn 90ste elke ochtend trouw zijn ronde

Door Jasper van Everdingen 15 september 2020

De Hoeksche Waard is een markante krantenbezorger armer. Na veertig jaar trouwe dienst heeft Henk van den Boogaard zijn laatste ochtendkrant bezorgd. De 90-jarige ’s-Gravendeler was een man met hart voor de zaak. In zijn wijk viel geen krant te laat op de mat. Dat was nou eenmaal de aard van het beestje. ,,Zoals hij zijn kranten bezorgde, zo leefde hij ook.”

‘Beste abonnee, als bezorger van uw ochtendkrant wil ik u danken voor uw lidmaatschap. Ik heb het bezorgen 40 jaar lang met liefde en plezier gedaan. Helaas ben ik nu genoodzaakt om te stoppen met de bezorging vanwege gezondheidsredenen dus moet ik het hierbij laten. Ik wens u het allerbeste! Met vriendelijke groet, H. van den Boogaard.’

Het is het slechte nieuws dat abonnees van een ochtendkrant vorige week in ‘s-Gravendeel op een kaartje lazen, naast een foto van een vrolijk kijkende Henk van den Boogaard. Een typerend beeld voor een man die veertig jaar lang onvoorwaardelijk elke ochtend om half vier uit bed stapte om zijn bezorgronde in de omgeving Mookhoek te doen. ,,Hij heeft het echt met heel veel plezier gedaan”, weet zijn dochter Jannie (44).

Tekst gaat onder de foto verder.

Een kaartje van Henk van den Boogaard met het slechte nieuws voor zijn abonnees. Foto: Mark de Lijster

Extra inkomsten

,,Veertig jaar geleden, toen hij zijn eigen huis ging bouwen, had hij naast zijn werk wat extra inkomsten nodig om alles goed te kunnen bekostigen”, vertelt Jannie. ,,Het huis waar hij woont, heeft hij samen met een aannemer gebouwd. Als bijverdienste is hij toen begonnen met folders rondbrengen. Ook Het Kompas heeft hij rondgebracht. Op een gegeven moment bezorgde hij ook een ochtendkrant.”

Ochtendmens

,,Mijn vader is ook een ochtendmens. Als je ’s morgens de deur uitstapt om de krant te bezorgen, slaapt iedereen nog. Hij vond het dan zo lekker rustig op straat. Hij is zelf ook iemand die graag een krant leest, dus hij snapt dat het fijn is als bij het wakker worden de krant op de mat ligt.”

,,De laatste jaren van zijn krantenwijk kwakkelde hij best met zijn gezondheid. Maar hij zag de krant als houvast. Het gaf hem een goede reden om uit bed te komen, zijn rondje te doen. Mijn vader ging altijd met de auto naar de buitenwijken. Lopen ging hem steeds moeilijker af. Maar autorijden ging prima. Met zijn wagen kwam hij overal.”

Tekst gaat onder de foto verder.

Een bekend beeld van krantenbezorger Henk van den Boogaard. Foto: Jannie van den Boogaard

Glijbanen

,,Hij heeft zat meegemaakt. In de zomer is het leuk werk, maar in de winter had hij ook met spekgladde wegen te maken. In de buitenwijk moest hij dijkje af, dijkje op. Op de dijk zelf werd natuurlijk wel gestrooid, maar als je de dijk naar beneden ging, was het soms een glijbaan. Dan moest je maar hopen dat je weer omhoog kon. Als krantenbezorger moet je soms best wat rare toeren uithalen.”

Auto-ongeluk

,,Je moet ook hart voor de zaak hebben. En dat had hij. Een aantal jaar geleden heeft hij een auto-ongeluk gehad, terwijl hij zijn krantenronde deed. Hij moest naar het ziekenhuis. Toen hij weer een beetje bijkwam, was het eerste wat hij zei: ‘Mijn kranten, mijn kranten. Mijn kranten moeten gebracht worden.’ Dat zat dan zo in zijn hoofd.”

,,Hij is ook secuur, kent zijn wijk exact uit zijn hoofd. Ook al is het tegenwoordig een gepuzzel met die verschillende abonnementen. De een heeft alleen een weekendkrant, dan zijn er weer abonnees voor zes weken. En eerst had hij alleen het AD om te bezorgen. Nu is er één bezorger voor alle titels. Trouw, AD De Dordtenaar, AD Rotterdams Dagblad. En als hij een fout maakte, wist hij dat altijd weer terug te halen. Dan liep hij zijn stappen na en wist hij precies waar het was misgegaan. Dan loste hij het ook meteen op.”

Tekst gaat onder de foto verder.

Kaarten als dank voor jarenlange trouwe bezorging. Foto: Jannie van den Boogaard

Kwaliteit

,,Zoals hij zijn kranten bezorgde, zo leefde hij ook. In alles wat hij deed, was hij zo. Hij weet precies waar alles ligt, precies wat hij doet. Alles wat hij doet is gedegen en goed. Kwaliteit staat bij hem voorop. Dat merk je nu ook. Hij is 90, maar als je ziet hoeveel mensen hem even gedag zeggen, even aanwaaien en als je de kaarten ziet die binnenkomen. Of hoe hij met zijn zusters omgaat. Iedereen onthoudt hem.”

Ook leuk om te lezen:

Interieurspecialist Jaap maakte van zijn achtertuin een Grieks paradijs

Het is even geleden dat gastredacteur op bezoek ging bij Hoeksche Waarders. Maar gelukkig kan ze er ...
Ben & Pieter

Marktkoopmannen Ben & Pieter bezorgen nu groente en fruit: ‘De telefoon bleef maar trillen’

Twintig jaar lang stonden Ben Schipper en Pieter Veldhuijzen op markten rond de Hoeksche Waard, met ...

Gonny maakte van haar achtertuin de meest eetbare tuin van de Hoeksche Waard

Bij haar huis aan de Blaaksedijk heeft Gonny van Peperstraten een behoorlijke ruime dijktuin. Ze cre...

Diabeet Mirjam moet mensen telkens vragen haar hulphond niet te aaien: ‘Afleiden is gevaarlijk’ 

Mensen die een assistentiehond zien, zijn nog te vaak geneigd het dier te aaien en ertegen te gaan p...

adv.