Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Cool! Deze interactieve kaart toont alle gebouwen in de Hoeksche Waard in 3D

Door Jasper van Everdingen 22 augustus 2019

We vertelden je al over de toffe interactieve kaart van bijna alle gebouwen in Nederland waarop je kunt zien hoe oud jouw huis is. Nu is er een nog veel toffere kaart gemaakt, namelijk in 3D! Jouw huis, of dat van de buren, kun je nu van alle kanten bekijken. En je ziet ook hier meteen wanneer het gebouwd is.

Deze 3D-kaart is gemaakt door het Engelse bedrijf Parallel, dat interactieve kaarten maakt en data visualiseert. Mede geïnspireerd door de eerder genoemde interactieve (platte) kaart van All buildings in the Netherlands (door Waag Society), werd door Parallel een levendigere versie gemaakt in 3D. Hierop zijn vrijwel alle circa tien miljoen gebouwen in Nederland driedimensionaal in beeld gebracht, dus ook huizen en schuren.

De gebouwen hebben verschillende kleuren op basis van bouwjaar. Zo kun je zien of jouw huis het oudste in de straat is, of misschien wel van de hele wijk of het dorp? Je scrolt zo van Klaaswaal naar Zwolle. En door op een gebouw te klikken lees je meteen hoe oud een huis aan de Amsterdamse Keizersgracht of aan de Groene Kruisweg in ’s-Gravendeel is. En met de knop met de twee driehoekjes kun je elk gebouw 360 graden draaien.

Tekst gaat onder de foto verder.

3D kaart van Nieuw-Beijerland. Foto: Parallel

Het is wederom een beetje puzzelen, maar als je ook deze interactieve kaart door hebt is het superleuk om jouw dorp op deze manier te zien! Op het kaartje hierboven hebben we ingezoomd op een gebouw aan de Voorstraat in Nieuw-Beijerland. Je ziet meteen dat het uit 1696 komt. Je kunt de 3D-kaart van de Hoeksche Waard hier bekijken.

Tekst gaat onder de foto verder.

Een kaart van de Hoeksche Waard uit 1936. Foto: Topotijdreis

Oude kaarten

Als je nog niet uitgespeeld bent, is er ook nog een website met oude kaarten van de Hoeksche Waard zoals hierboven is weergegeven. Ruim 200 jaar aan geschiedenis is verwerkt in een interactieve kaart, met daarop bijvoorbeeld nog de Klein Piershilsche Polder en de Buitensluis, zoals Numansdorp ooit werd genoemd. Met de balk aan de linkerzijde reis je vliegensvlug van 2003 naar 1822. Veel plezier!

Lees ook:

gevels-oud-beijerland-hoeksche-waard-herindeling

Dit kaartje laat precies zien hoe oud jouw straat of huis is

Woon je in een mooi, historisch pand of juist in een nieuwbouwwijk? Of heb je geen flauw idee in wel...
gevels-oud-beijerland-hoeksche-waard-herindeling

Dit zijn de 7 alleroudste huizen in de Hoeksche Waard

De Hoeksche Waard staat vol met huizen die in de laatste honderd jaar zijn gebouwd. Toch zijn er ook...
strijen oudste dorp

Het oudste dorp van de Hoeksche Waard is… weet jij het?

Als rasechte Hoeksche Waarder weet je het misschien wel, maar voor iedereen die denkt 'nou dat zal O...

adv.