Op deze Hoeksche scholen doen leerkrachten mee aan de landelijke onderwijsstaking

Door Jasper van Everdingen 12 maart 2019

Als donderdagmiddag in de Hoeksche Waard de laatste schoolbel gaat, begint voor een aantal leerlingen al het weekend. Zij kunnen een dag erna thuisblijven omdat hun leerkrachten meedoen aan de landelijke onderwijsstaking. Maar op de meeste scholen wordt vrijdag gewoon lesgegeven. ,,De stakingsbereidheid is afgenomen.”

De landelijke staking vormt de afsluiting van een week waarin de Algemene Onderwijsbond (AOb) en FNV actievoeren voor meer investeringen in het onderwijs. De bonden roepen alle leden uit alle onderwijssectoren op om mee te doen.

Vanuit het voortgezet onderwijs (vo) in de Hoeksche Waard wordt aan die oproep nauwelijks gehoor gegeven. Op CSG Willem van Oranje in Oud-Beijerland wordt vrijdag gewoon lesgegeven. Ook scholenkoepel Acis merkt dat de stakingsbereidheid nihil is. Van de 160 leerkrachten op het Hoeksch Lyceum en het Actief College komt er vrijdag maar één niet op zijn werk. Dat is op het Hoeksch Lyceum.

Gesloten

Op de basisscholen is meer stakingsbereidheid. Op elf van de twintig basisscholen van Acis voeren leerkrachten vrijdag hun lesgevende taken niet uit. Acht scholen gaan helemaal dicht: De Blieken (Klaaswaal), De Pijler (Maasdam), ’t Kraaienest (Piershil), De Zevensprong (Oud-Beijerland), De Schelf (’s-Gravendeel), Het Pluspunt (Oud-Beijerland), Het Anker (Heinenoord), Onder de Wieken (Nieuw-Beijerland).

Op drie scholen staat een deel van de leerkrachten niet voor de groep: De Meerwaarde (Strijen), Het Driespan (Puttershoek), De Dubbeldekker (Numansdorp).

Tekst gaat onder de foto verder.

Archieffoto lerarenstaking. Foto: ANP

CSG

De christelijke scholengemeenschap De Waard ziet dat op de meeste van haar zestien scholen helemaal geen stakingsbereidheid is. Bij een paar andere scholen gaat het om een enkeling, laat bestuursvoorzitter Bert Tuk weten. ,,Van de stakende leerkrachten worden de leerlingen gevraagd thuis te blijven, of ze worden opgevangen”, zegt hij.

Vroeg weekend

Op CBS Keuchenius in Oud-Beijerland blijven de schoolboeken vrijdag helemaal dicht. Omdat het overgrote deel van de leerkrachten het werk neerlegt, begint het weekend voor de scholieren al op donderdagmiddag. Dat geldt ook voor een aantal groepen in de bovenbouw van CBS De Bouwsteen in ’s-Gravendeel.

Weinig animo

Omdat de landelijke staking van vrijdag niet de eerste van de laatste jaren is, merkt Tuk dat de stakingsbereidheid onder leerkrachten minder is geworden. ,,Bij de eerste landelijke staking van twee jaar geleden, met de protestbeweging op het Malieveld, hebben we ervoor gekozen om één front te vormen. Toen zijn alle scholen dichtgegaan en zijn leerkrachten doorbetaald. Dat was een gezamenlijke actie, om het onderwijs op de kaart te zetten. Nu er drie stakingen zijn geweest, merk je dat de animo om te staken afneemt.”

Lees ook:

Aan de bak! 5x nieuwe vacatures in de Hoeksche Waard

Toe aan een nieuwe baan? Er zijn veel leuke bedrijven in de Hoeksche Waard die personeel zoeken. Dus...
basisschool

Deze Hoeksche Waardse basisscholen scoorden het beste op de eindtoets

De verplichte eindtoets in groep 8, voorheen beter bekend als de cito-toets, levert naast resultaten...

Kijken! Hoeksche Waarders Tim (18) en Zoey (20) vanavond in tv-programma Dream School

Voor twee jonge Hoeksche Waarders is het een spannende dag. Vanavond begint op NPO 3 het nieuwe seiz...

Meer over

Nieuws

adv.