Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Nachtelijk spektakel: vallende sterren te zien tijdens pieknacht meteorenzwerm

Door Jasper van Everdingen 12 augustus 2019

Leuk! We krijgen weer de kans om een nachtelijk spektakel te zien. Komende nacht is namelijk het jaarlijkse hoogtepunt van meteorenzwerm Perseïden. Een feestje van wel 85 vallende sterren per uur. Lang zullen ze helaas niet te zien zijn. Een bijna volle maan is de spelbreker.

Dat komt omdat de maan pas om 03.49 uur onder gaat. De kans is groot dat de tientallen vallende sterren hooguit een uur goed zichtbaar zijn, voordat de zon weer opkomt. De kijkomstandigheden zijn dus maar heel even gunstig. Wel verwacht Weeronline dat het de moeite waard is om vannacht naar de hemel te kijken! Er is een goede kans (40 tot 50 procent) dat het grotendeels helder is of dat er brede opklaringen zijn, meldt de site.

Daarentegen gaat het hoogtepunt van 85 vallende sterren per uur wel aan onze neus voorbij. Die is om 07.30 uur en dan is het natuurlijk al helemaal licht. In dat ene kleine uurtje dat de meteoren wel goed te zien zijn, kun je het beste een donkere plek opzoeken voor zo min mogelijk lichtvervuiling. Oftewel: pak je tuinstoel of ligmatje en zoek alvast een goed plekje op in de polder. Oh, en bedenk dan alvast wat voor wensen je allemaal wilt doen.

Waar kijk ik eigenlijk naar?

De nacht van de Perseïden is vernoemd naar Perseus, het sterrenbeeld waaruit ze vandaan lijken te komen. De Perseïden-zwerm is ook de bekendste meteorenzwerm. En vallende sterren? Dat zijn lichtflitsen die soms aan de sterrenhemel te zien zijn. Een soort vurig spoor van ruimtepuin met snelheden van wel 200.000 kilometer per uur. De helderste exemplaren zullen vannacht te zien zijn, en ja, gewoon met het blote oog. Een telescoop of verrekijker is niet nodig.

Lees ook:

Duimen! Vanavond zien we mogelijk een gedeeltelijke maansverduistering

Het klinkt niet zo spectaculair als een superwolfbloedmaan, maar vanavond is een gedeeltelijke maans...

Wow! Prachtige foto’s van de superbloedwolfmaan in de Hoeksche Waard

Blue Monday? Rode maandag! Vannacht was namelijk de superbloedwolfmaan te zien. De watttes? Dat is e...
Maansverduistering en rode maan

Gaat dat zien! Vannacht een rode maan (plus maansverduistering)

Het klinkt ons maar ‘vies’ in de oren: een bloedmaan. Toch kunnen we die vanavond zien. Vanaf 21.30 ...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

Meer over

Nieuws

adv.