De wintermug is gespot – en die kan nog best gevaarlijk zijn ook

Door Rosanne Buitendijk 8 januari 2019

Weet je zeker dat je door een mug gebeten bent en verklaren je vrienden je voor gek? Dan moet je dit even lezen. Want de wintermug is ook in de Hoeksche Waard gespot en die kan nog best gevaarlijk zijn.

De gewone huissteekmug, die we in de zomer zien, is nu niet actief.

Bron: Muggenradar.nl

Volgens muggendeskundige Arnold van Vliet van de Wageningen Universiteit is de mug die ons nu lastig valt, de molestusmug die geen winterslaap houdt.

We checkten hoe het zit met de overlast in de Hoeksche Waard en we zijn volgens dit kaartje op Muggenradar.nl niet de enige die ze hebben gespot.

Westnijlvirus

Wetenschappers roepen mensen op om op Muggenradar.nl te melden hoeveel overlast ze op dit moment hebben van muggen. “We willen graag weten waar en wanneer steekmuggen actief zijn. Dat is belangrijk, omdat ze het westnijlvirus kunnen overdragen. Dit gevaarlijke virus is nog niet in Nederland opgedoken, maar al wel bij twee uilen in een dierenpark bij Berlijn. Het virus is nooit eerder zo noordelijk gezien’,’ zegt de muggendeskundige tegen het AD.

Mensen met het westnijlvirus hebben griepachtige klachten met hoge koorts. Ouderen en mensen met een lage weerstand kunnen er zelfs aan overlijden. “In 2018 zijn ruim 1500 mensen in Zuid-Europa besmet geraakt, vooral in Italië. 181 van hen overleden. Dat is een enorme uitbraak in vergelijking met alle jaren daarvoor’’, aldus de muggendeskundige.

adv.