Het onderwijs staakt op vrijdag 15 maart: álle leerlingen thuis

Door Rosanne Buitendijk 9 januari 2019

Plan maar vast een vrije dag in of bel de oppas: op 15 maart 2019 is er een grote, landelijke onderwijsstaking. Het ziet er naar uit dat alle kinderen een extra dagje vrij hebben. En niet alleen basisscholen: ook middelbare scholen en universiteiten doen mee. Dat meldt de grootste onderwijsvakbond AOb.  

Het hele Nederlandse onderwijs gaat plat op vrijdag 15 maart na een nationale actieweek. Het zou de eerste keer zijn dat het hele onderwijs het werk neerlegt, van basisscholen tot universiteiten. De AOb (ruim 80.000 leden) eist structureel een kleine drie miljard euro extra van het kabinet voor alle sectoren. Dat geld moet onder meer naar salarissen van docenten en ondersteunend personeel. Ook moet de werkdruk omlaag.

Doorwerken bij ziekte

Uit een nieuwe enquête van de bond blijkt dat het lerarentekort het Nederlandse onderwijs ontregelt. Leraren, onderwijsondersteuners en directeuren werken massaal door bij ziekte en zijn voortdurend invallers aan het zoeken of aan het inwerken. Ook de klassen zijn bomvol, zegt de AOb op haar website.

Extra geld

In het regeerakkoord trok het kabinet anderhalf miljard euro uit voor extra investeringen in het onderwijs. Ook kregen de basisschoolleraren loonsverhoging in oktober. Maar de vakbonden waarschuwden al eerder dat de acties daarmee niet voorbij zijn. Het onderwijs is overspannen, volgens de AOb. Door hoge verwachtingen van politiek, ouders, leerlingen en studenten.

Het is nog even afwachten of écht elke school in de Hoeksche Waard aan de staking mee doet: dat mogen de scholen namelijk zelf weten, laat onderwijsorganisatie Acis weten.

Lees ook:

Dit zijn de open dagen van middelbare scholen Hoeksche Waard in 2019

Wordt jouw kind binnenkort een brugpieper en wil je graag mee naar de open dagen van de middelbare s...

Meer over

Nieuws

adv.