Hè wat leuk: De VoorleesExpress is voor het eerst in de Hoeksche Waard

Aangeboden door Bibliotheek Hoeksche Waard 17 januari 2019

Voorgelezen worden: wie houdt er nou niet van? Soms zouden we willen dat we weer 5 waren en ademloos naar een verhaal van Kikker konden luisteren. Daarom vinden we het extra leuk dat het supermooie initiatief de VoorleesExpress dit jaar voor het eerst in de Hoeksche Waard gehouden wordt. We vertellen je wat het is en hoe je erbij kunt helpen.

De Bibliotheek Hoeksche Waard haalt de VoorleesExpress (een landelijk initiatief) dit jaar voor het eerst naar ons gebied en werkt daarvoor samen met onder meer basisscholen en vrijwilligers. De bedoeling is simpel: zorgen dat nog meer jonge kinderen voorgelezen worden en zij op deze manier beter worden met taal en lezen.

Voorlezen: waar begin je?

Voorlezen is namelijk ontzettend belangrijk voor de taalontwikkeling van een kind. “Wat is er mooier dan samen een prentenboek te lezen? Het kan zo knus en gezellig zijn,” weet Xenia van de Bibliotheek Hoeksche Waard. Maar ze weet ook dat dit lang niet in elk gezin vanzelfsprekend is. “Als je niet met boeken en lezen bent opgegroeid, kan het best een drempel zijn om een bibliotheek binnen te stappen. En het aanbod boeken is zo groot: waar begin je, hoe weet je wat je kind leuk vindt?”

Vrijwilliger leest voor

Juist voor de gezinnen bij wie voorlezen geen vaste prik is, is de VoorleesExpress. Er komt een vrijwilliger thuis om voor te lezen en door met spelletjes te oefenen met taal. De VoorleesExpress duurt twintig weken en de vrijwilliger komt wekelijks langs. Kinderen houden dat bij met een stempelkaart. De vrijwilliger neemt elke keer boeken mee, maar neemt de kinderen ook een keer mee naar de Bibliotheek. Tijdens die twintig weken worden de kinderen uit het gezin gratis lid van de bieb. De bedoeling is dat de drempel die er was om naar de Bibliotheek te gaan, helemaal weg is.

Voorlezers gezocht!

Vind jij het leuk om voor te lezen? Mooi! Want hoe meer voorleesvrijwilligers de Bibliotheek heeft, hoe meer gezinnen zij kunnen helpen. De eerste ronde van de VoorleesExpress start komende weken en duurt tot de zomervakantie. Na de zomervakantie begint er een nieuwe ronde. Je kunt je aanmelden als vrijwilliger voor de VoorleesExpress. In deze vacature lees je daar meer over.

voorlezen voorleesexpress
Topper

Vrijwilligers VoorleesExpress

Vrijwilliger - Geplaatst op 17 jan 2019

Deze bijdrage wordt je aangeboden door Bibliotheek Hoeksche Waard. Meer over Bibliotheek Hoeksche Waard ontdekken?

Bibliotheek Hoeksche Waard bibliotheken

Bekijk meer:bibliotheken

adv.