Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Gras of tegels? Dit onderzoek laat zien hoe ‘versteend’ Hoeksche Waardse tuinen zijn

Door Rosanne Buitendijk 11 oktober 2019

Een terras in de tuin, parkeerplek naast het huis of stenen pad naar de voordeur: ruim een derde van het tuinoppervlak in Nederland is ‘versteend’. Soms is zelfs meer dan de helft van de voor- of achtertuinen betegeld of bebouwd, bijvoorbeeld in Oud-Beijerland. En dat is niet goed: volgens experts wordt het riool dan tijdens piekbuien overbelast, de temperatuur stijgt en dieren en planten zien hun leefgebied kleiner worden.

Met behulp van gedetailleerde luchtfoto’s heeft Cobra Groeninzicht onderzocht welk deel van de tuinpercelen is bedekt met ‘groen’, en welk deel met ‘steen’. De beelden zijn in de zomer van 2018 gemaakt.

Grijze tuinen

In Oud-Beijerland is 50,7 procent van de tuinen versteend. Daarmee staat Oud-Beijerland op plek 34 van de 380 Nederlandse gemeenten (gemeente-indeling 2018). In de rest van de Hoeksche Waard is het iets beter gesteld met de groenheid van tuinen. In Strijen is ruim 40 procent betegeld en in de voormalige Binnenmaas-dorpen is dat nog maar 35 procent.

De onderzoekers merkten dat in gemeenten met relatief veel naoorlogse woonwijken de ‘versteningsgraad’ hoger is dan gemiddeld.

Regenplassen

Tegeltuinen kunnen voor wateroverlast zorgen. Joop Spijker van Wageningen Environmental Research licht toe: “Als je heel veel steen hebt, kan het water niet in de bodem afstromen, terwijl er door het veranderde klimaat juist meer piekbuien voorkomen.’ Hierdoor blijven grote plassen liggen. Water dat wel zijn weg vindt naar kolken, zorgt voor een overbelasting van het riool. Daarnaast zorgen warme zomers voor een bijkomend probleem. “Stenen blijven warmte afgeven, waardoor het niet afkoelt. Groen in je tuin warmt niet op en geeft juist schaduw.”

Hier kun je zien wat de warmste plekken in de Hoeksche Waard zijn.

Geen voedsel voor dieren

Ook de natuur krijgt het moeilijk wanneer je je tuin betegelt. Insecten, kleine dieren als muizen en mollen en vogels hebben daaronder te leiden. Zij vinden minder voedsel. Dus volg de tip van deze hovenier op: liever mooie planten dan die grote tegels.

Bekijk hier hoe groen of versteend tuinen in de verschillende gemeenten zijn:

Lees ook:

Henri Kruithof hovenier

Dit is de werkplek van hovenier Henri Kruithof: ‘Liever veel mooie planten dan die grote tegels’

Elke week laten we je een werkplek in de Hoeksche Waard zien. We beginnen deze nieuwe week op de wer...

Dit bijzondere landhuis in Numansdorp staat te koop en dat ziet er zo uit

Oké, met een prijskaartje van € 3.250.000 k.k. is dit huis in Numansdorp voor velen van ons onbetaal...
boom-tuin-buren-mag-dat

Mag dat: Hoe dicht mag je een boom bij de tuin van de buren planten?

Laatst zagen we een advertentie waarin een paar Hoeksche Waardse leibomen te koop werden aangeboden ...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

Meer over

Nieuws Wonen

adv.