Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

Goed te zien vannacht: de allergrootste supermaan van 2020

Door Rosanne Buitendijk 7 april 2020

De állergrootste supermaan van 2020 komt eraan! Er zijn een paar ‘supermanen’ per jaar, maar in de nacht van dinsdag 7 op woensdag 8 april staat de maan het dichtst bij de aarde, waardoor-ie extra groot en fel lijkt.

Misschien merk je dat je al een paar nachten onrustig slaapt. Dat kan, en de verklaring is helemaal niet zo zweverig: de maan zorgt voor eb en vloed in de zee – de maan ‘trekt’ aan het water op aarde, waardoor het altijd vloed is aan de kant waar de maand staat én precies aan de andere kant. In dit filmpje van Schooltv wordt dat heel helder uitgelegd:

Wij mensen bestaan ook voor zo’n zestig procent uit water, dus dan is het helemaal niet zo gek dat ook wij ons met volle maan een beetje onrustig voelen.

Maanstaren om 4.35 uur

En als je dan toch loopt te spoken vannacht, dan kan je net zo goed lekker naar die maan gaan staren. Door het heldere lenteweer dat voorspeld wordt (hallo, 22 graden woensdag!) is deze grootste supermaan van het jaar waarschijnlijk heel goed te zien. Om 4.35 uur is-ie op z’n toppunt. Dan is de afstand tussen de aarde en de maan ‘maar’ 363.595 kilometer. Dichterbij gaat-ie niet komen, dit jaar. De supermaan van vorige maand stond bijvoorbeeld zo’n 400 kilometer verder.

Venus ook goed te zien

Wist je trouwens dat je de planeet Venus ook goed met het blote oog kunt zien? Bij mooi weer is de planeet – na de maan – een van de opvallendste objecten aan de hemel en makkelijk te zien.

Lees ook:

Pak je agenda: de Heinenoordtunnel gaat ’s nachts weer dicht en dit is wanneer

Pak je pen en sla je agenda open op week 15: dan moet je namelijk rekening houden met een afgesloten...
interieur wonen thuiskantoor

Maak je huis lenteproof en win een Huis & Tuin Cadeaukaart van €100,-

Heb jij de weerberichten voor de komende tijd al gezien? Er komt nog meer lenteweer aan! Nu we allem...

Baasje gezocht! Moos is vrolijk en houdt van spelletjes, maar heeft wel een karaktertje

Eén van de bewoners van De Dierenstee, is Moos. Moos is een leuke, slimme Briard die binnenkort zijn...
  • Blijf op de hoogte van alle leuke verhalen uit Hoeksche Waard.

Meer over

Nieuws Weer

adv.