Hoeksche Waard

×

indebuurt categorieën

Meer indebuurt

Service

We gingen wandelen in de Hoeksche Waardse natuur en struikelden over plastic afval

Door Rosanne Buitendijk 11 januari 2019

Het is een grote ergernis: ben je lekker aan het wandelen door de mooie Hoeksche Waardse natuur, struikel je bijna over de plastic troep die overal ligt. Niet omdat andere wandelaars zo slordig zijn, maar omdat al dat plastic aanspoelt als het hoog water is. 

Emma Scheurwater is bijna dagelijks te vinden in natuurgebied de Staart in Oud-Beijerland. Tijdens haar wandelingen vindt ze áltijd aangespoelde rommel, zeker als het hoog water is geweest zoals afgelopen week.

Afvalboom

Ze maakte als eens een afvalboom met al het plastic dat ze vond, gewoon om te laten zien hoeveel het is. Lege chipszakken, blikjes drinken, plastic flessen, ontelbare dunne plastic buisjes. “Wattenstaafjes misschien? Ik heb geen idee, maar ik kan me er zo boos om maken. Dit is een natuurgebied en moet je al die rommel zien. Er lopen hier wilde paarden, Schotse Hooglanders, mensen laten hun honden uit. Je moet er niet aan denken dat die het plastic binnenkrijgen,” zegt Emma, terwijl ze blijft wijzen naar gekleurd afval dat overal langs het water opduikt.

Vuilniszak mee

Vaak neemt ze een vuilniszak mee als ze gaat wandelen bij de Staart, want ze kan het niet over haar hart verkrijgen om de zooi te laten liggen. “Maar het lukt niet altijd. Ik kom hier niet om op te ruimen, maar om honden uit te laten. Die hebben mijn volle aandacht.”

Andere locatie, zelfde probleem

Aan de andere kant van de Hoeksche Waard hetzelfde verhaal: Pauline wandelt regelmatig bij de Oeverlanden in Strijensas. Zij ergert zich zo aan de treurige aanblik van het aangespoelde zwerfvuil, dat ze spontaan een opruimactie is begonnen: Oeverlanden Schoon. “Normaal is het hier brandschoon, kom je nog geen snoeppapiertje tegen. Maar met het hoge water van afgelopen week, is het ongelooflijk. Kapotte emmers, flessen schoonmaakmiddel… Voor ons tweeën is het een te grote klus om alles op te ruimen, daarom zouden we het geweldig vinden als mensen ons kunnen helpen.”

Er is alleen nog wel één probleem: het water staat nu nog te hoog goed op te kunnen ruimen. Zodra het gebied weer beter toegankelijk is, zal Pauline via de Facebookpagina Oeverlanden Schoon laten weten wanneer de opruimactie precies zal zijn.

Dit is wat wij aantroffen toen we met Emma bij de Staart wandelden:

Natuurlijk zijn we allemaal zo netjes dat we geen troep achterlaten in de natuur. Maar als we nou net als de dames die we spraken allemaal ook wat afval meenemen, dan knapt de Hoeksche Waardse natuur daar al een stuk van op. Doe jij mee?

Meer over

Nieuws

adv.